Siirry pääsisältöön

Petri Toiviainen: Vientimalli vaikuttaisi laajasti koko julkiseen sektoriin

Alkuvuodelle 2024 leimaa-antavia tapahtumia olivat maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnatut poliittiset lakot. Julkisuudessa esillä olivat etenkin SAK-liittojen työtaistelutoimenpiteet vientisektorilla. Mielenilmauksia ja ulosmarsseja toteutettiin kuitenkin läpi koko työmarkkinakentän ja esimerkiksi useiden akavalaisten liittojen jäseniä marssi ulos työpaikoiltaan 6.2.

Lue lisää

Teija Kynkäänniemi: YKAn sosiaalityön verkosto tarjoaa kollegiaalista tukea sekä mahdollisuuden päivittää osaamista 

10.6.2024Minkälaista edunvalvonnan painopisteitä sosiaalityön kenttä kaipaa? Miten sosiaalityön ammattilaisten työhyvinvointia tulisi kehittää? Muun muassa näitä kysymyksiä olemme käsitelleet YKAn sosiaalityön verkoston ensimmäisen toimintakauden aikana.

Salla Merikukka: Johtajuus EU:n ilmastopolitiikassa toisi Suomelle työtä ja talouskasvua, mutta vaatii työmarkkinoiden sopeutumista ja poliittista tahtoa 

31.5.2024EU:n Green Deal etenee, eteneekö Suomen itselleen asettamat tiukemmat ilmastotavoitteet? Suomi voi saavuttaa johtajuuden eurooppalaisessa ilmastopolitiikassa, mutta onnistuminen vaatii työmarkkinoiden sopeutumista, rakenteellisia investointeja sekä panoksia koulutukseen.  

Kirsi Marttinen: Kehysriihi tarjoili järjestöille kylmää kyytiä

14.5.2024Veikkausvoittovarojen korvamerkintä päättyi vuodenvaihteessa, kun rahapelitoiminnan tuotot siirtyivät osaksi valtion budjettia. Pari vuotta sitten kaikki eduskuntapuolueet yhdessä sitoutuivat säilyttämään Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tason vuosiksi 2024–2026. Tällä sovulla pyyhittiin nyt pöytää kehysriihessä, kun hallitus aikaisti vuodelle 2027 suunniteltua sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkausta.  
Kuvassa Liisa Puskala

Liisa Puskala: Ajattelukykykin tarvitsee huolenpitoa

26.4.2024”Ajattelutyössä taukojen pitäminen on vastuullista työkyvystä huolehtimista, ei laiskottelua” kirjoittaa Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskala.

Salla Merikukka: Onko pohjoismainen malli vain suuri, retorinen puhallus?  

5.4.2024Orpon hallituksen mittavia työelämäreformeja on toistuvasti perusteltu pohjoismaisella mallilla ja sillä, että on uskallettava tehdä samoja uudistuksia kuin muissa Pohjoismaissa. Mutta mikä se pohjoismainen malli on? 
Kuvassa Maia Fandi ja Lari Karreinen.

Kolme askelta osallistavampaan päätöksentekoon

25.3.2024Osallistuminen edistää päätöksentekoa ja ongelmien ratkaisemista. Asiantuntijoiden Maia Fandin ja Lari Karreinen mukaan osallistumisen tulisi tukea heikommassa asemassa olevien osallistumista, jotta se olisi mielekästä.

Ainomaija Rajoo: Yhteinen valintakoe helpottaa hakijoiden taakkaa

18.3.2024Käynnissä oleva kevään yhteishaku korkeakouluihin on yhteiskunta-alalla historiallinen. Ensimmäistä kertaa useammalla yliopistolla ja hakukohteella pilotoidaan yhteistä valintakoetta. Uudistus sujuvoittaa hakuprosessia hakijan ja yliopiston näkökulmasta, mutta sitä on myös kritisoitu. Keskustelu opiskelijavalinnoista on tärkeää, sillä valintatavalla on suora kytkös koulutuksen saavutettavuuteen.  

Mari Linnapuomi: Monien mahdollisuuksien EU

8.3.2024VTM Mari Linnapuomin uraa on ohjannut ennakkoluulottomuus ja rohkeus kokeilla itselle uusia asioita. Nykyään hän toimii EU:n neuvoston organisaatiokehitysyksikön päällikkönä. Linnapuomi kannustaa kaikkia EU-urasta kiinnostuneita hakemaan töihin Euroopan unionin organisaatioihin edes lyhyeksi ajaksi, sillä kokemus rikastuttaa, vaikka myöhemmin palaisikin Suomeen.

Lakkautettavalle aikuiskoulutustuelle haetaan korvaavaa mallia, mutta halutaanko sellainen oikeasti löytää?

5.3.2024Aikuiskoulutustuki on päättymässä elokuun alusta. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen työryhmä esitteli tänään alustavat ehdotukset aikuiskoulutustuen korvaajaksi. Ehdotuksiin kuuluu muun muassa aikuiskoulutustuen korvaaminen lainaperustaisella mallilla, joka nostaisi kynnystä työuran aikaisen osaamisen kehittämiselle.

Kestävyysosaaminen on yhteistyötä ja arvovalintoja

8.2.2024Työelämä on keskeisessä roolissa kestävyyskriisin ratkaisemisessa ja siksi kestävyysosaamisesta on tullut yksi keskeisimmistä työelämätaidoista. Mitä kestävyysosaamisella tarkoitetaan ja miten ykalaiset haluaisivat itse sitä kehittää? Näitä asioita pohtii YKAn osaamispalvelujen asiantuntija Meri Tennilä YKAn blogissa.

Johtajana on tärkeää haastaa omaa ajatteluaan ja oppia

17.1.2024Tilastokeskuksen Yhteiskuntatilastot-osaston päällikkö, YTM Hannele Orjala kehittää omaa johtajuuttaan lukemalla ja opiskelemalla. Hänen mukaansa yhteiskunta-alan koulutus on mainio pohja johtajalle ja esihenkilölle – loput tarvittavat taidot oppii työssä.

Yhteiskuntaosaaja, sinä voit auttaa

18.12.2023Ukrainan ja Gazan kriisit ovat leimanneet vuotta 2023. YKA kannustaa kaikkia jäseniään tukemaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työtä.