Siirry pääsisältöön

Kestävyysosaaminen on yhteistyötä ja arvovalintoja

Työelämä on keskeisessä roolissa kestävyyskriisin ratkaisemisessa ja siksi kestävyysosaamisesta on tullut yksi keskeisimmistä työelämätaidoista. Mitä kestävyysosaamisella tarkoitetaan ja miten ykalaiset haluaisivat itse sitä kehittää? Näitä asioita pohtii YKAn osaamispalvelujen asiantuntija Meri Tennilä YKAn blogissa.

Lue lisää

Johtajana on tärkeää haastaa omaa ajatteluaan ja oppia

17.1.2024Tilastokeskuksen Yhteiskuntatilastot-osaston päällikkö, YTM Hannele Orjala kehittää omaa johtajuuttaan lukemalla ja opiskelemalla. Hänen mukaansa yhteiskunta-alan koulutus on mainio pohja johtajalle ja esihenkilölle – loput tarvittavat taidot oppii työssä.

Yhteiskuntaosaaja, sinä voit auttaa

18.12.2023Ukrainan ja Gazan kriisit ovat leimanneet vuotta 2023. YKA kannustaa kaikkia jäseniään tukemaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työtä.

Jari Kaivo-oja: Akateemisen maailman palkinnot johtamistyöstä ovat pitkäjänteisen työn takana

11.12.2023Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Jari Kaivo-oja ajattelee, että johtajan tehtävä on visioida, innostaa ja tehdä muiden työ mahdolliseksi. Hän kannustaa johtajia verkostoitumaan laajasti, kuulemaan johdettavien näkemyksiä päätöksenteossa sekä iloitsemaan heidän saavutuksistaan.

Eero Vainio: Aina voi kilauttaa kaverille

23.11.2023Kaupunginjohtaja, HTM Eero Vainio on oppinut, että työpäivät voivat välillä venyä yli 12-tuntisiksi, mutta vain, jos siitä ei tee toistuvaa tapaa. Työssään Vainio kohtaa erilaisia ihmisiä ja työkulttuureja. Hän pitää johtajan tärkeimpänä ominaisuutena hyvää tilannetajua: toisinaan on aika antaa toisten puhua, joskus taas neuvotella napakasti.

Kati Niemelä: ”Vaatii aktiivista valintaa johtaa toisin kuin itseä on johdettu”

26.10.2023Omena Hotels -ketjun kaupallisen johtajan Kati Niemelän työympäristö on mikrokosmos, jossa milloin tahansa voi tapahtua jotakin odottamatonta. Siksi johtajan täytyykin kyetä tarttumaan yllättäviin tilanteisiin nopealla aikataululla. Joustavuuden ja vastuunottokyvyn lisäksi Niemelä pitää tärkeänä sitä, että johdettaville annetaan sekä tukea että tilaa osoittaa oma osaamisensa.

Hallituksen ensimmäinen budjetti

12.10.2023Maan hallituksen eduskunnalle antamasta talousarvioesityksestä löytyy joitakin valonpilkahduksia, mutta erityisesti sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset aiheuttavat huolta, kirjoittaa YKAn johtava asiantuntija Ainomaija Rajoo.
Päivi Hautamäki, valokuva.

Valmentava itsensä johtaminen lisää resilienssiä ja työn tekemisen laatua

27.9.2023Valmentavan johtamisen periaatteita voi soveltaa myös itsensä johtamiseen. Työtään suunnittelemalla voi saada omaa osaamistaan paremmin käyttöön ja työtä sujuvammaksi sekä vähemmän reaktiiviseksi. Silloin se myös innostaa ja motivoi enemmän, kirjoittaa valmentaja, business coach Päivi Hautamäki. 

Minäkö esihenkilöksi?

13.9.2023Tiesitkö, että neljännes ykalaisista työskentelee johto- ja/tai esihenkilötehtävissä? Yhteiskuntaosaajilla on siis kiinnostusta ja halua johtamiseen. Mutta miten päästä alkuun, jos on vasta johtajataipaleen kynnyksellä? Lue YKAn strategiajohtaja Maria Teikarin vinkit!

Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs: ”Johtajan ei tarvitse olla erehtymätön”

12.9.2023Vaikka YTM Heidi Kivekäs ei ole tavoitellut urallaan johtajanpestejä, hän on hakenut kiinnostavia työtehtäviä avoimin mielin. Tällä hetkellä hän työskentelee Animalian toiminnanjohtajana. Työssään Kivekäs on huomannut, että monessa mukana ollut generalisti voi onnistua johtajana – varsinkin, jos osaa kuunnella alaisiaan.
Anna Seppänen

Eettinen johtaja ei pelkää muovata rakenteita ja kulttuuria

6.9.2023Johtajuuden etikkaan kohdistuu yhä kirkkaampi valokeila. Ympäristöarvojen, vähemmistöjen oikeuksien tai vaikkapa teknologioiden yhteiskunnallisten vaikutusten kaltaisia teemoja ei voi enää ohittaa olankohautuksella – ainakaan, jos mielii säilyttää asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa. Harmi vain, että eettisten kysymysten pohdinta on vasta harvojen johtajien työpöydällä. Juuri nyt on otollinen hetki paikata tätä puutetta, kirjoittaa eetikko Anna Seppänen.

Minäkö muka asiantuntija?

31.8.2023Puhelin soi ja sähköposti laulaa, deadlinet paukkuvat, kalenteri on täynnä kokouksia ja palavereita. Tämä oli odotukseni asiantuntijatyöstä, mutta todellisuus olikin jotain muuta, kirjoittaa YKAn jäsenhankinnan suunnittelija Ida Kettuoja.

Töissä eläkkeellä? Miksipä ei!

16.8.2023Vitsi kiireisestä eläkeläisestä ei ehkä olekaan enää vitsi: yhä useammat ihmiset haluavat jatkaa työskentelyä eläkkeellä. Ay-liikkeen tehtävänä on osaltaan huolehtia, että jokaisella on aito mahdollisuus valita, mitä eläkeiässä tekee ja millaisilla ehdoilla, kirjoittaa YKAn strategiajohtaja Maria Teikari.