Siirry pääsisältöön

Asiaa ja ajankohtaista

Tervetuloa inspiroitumaan ja lukemaan yhteiskunta-alan ajankohtaisista asioista!

YKAn ja TEKin Maailmaparannusforum - verkosto kestävyyshaasteille

Hae Maailmanparannusforumiin!

YKAn ja Tekniikan Akateemiset TEKin poikkitieteellinen valmennus antaa työkaluja aikamme kinkkisten ongelmien ratkomiseen niin työssä kuin omassa elämässäsi. Hae mukaan syksyllä alkavaan valmennukseen!

Lue lisää

Tehosta työnhakuasi – tule mukaan Rekryboosteriin!

Tökkiikö työnhaku? Tutustu Rekryboosteriin ja saa uutta pontta työnhakuusi digitaalisessa työnhakuyhteisössä! Uudet ryhmät aloittavat toimintansa viikottain syksyn aikana. Ilmoittaudu mukaan!

YKA lausui TE-palveluiden uudistamisesta: osaava ja motivoitunut henkilöstö on uudistuksen onnistumisen tae 

YKA antoi 27.6. lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi. Lausunnossa YKA painottaa henkilöstön muutosturvaa ja oikeuksien takaamista uudistuksessa sekä laadukkaiden palveluiden tärkeyttä.

Näin perhevapaat uudistuvat – kohti tasa-arvoisempaa työelämää 

Elokuussa voimaan tuleva perhevapaauudistus kannustaa vanhempia jakamaan hoivavastuuta. Vanhempainvapaat pidentyvät ja molemmat vanhemmat saavat yhtä suuret vanhempainpäivärahakiintiöt. Uudistus näkyy myös työ- ja virkaehtosopimuksissa. Mikä tarkalleen muuttuu ja mitä on hyvä ottaa huomioon? 

Akavan uuden puheenjohtajan tehtävänä on pelastaa työelämä

Akavan uusi puheenjohtaja valitaan jo syksyllä, kun Sture Fjäder luopuu tehtävästä kesken kauden. YKAn palvelujohtaja Maria Teikari kertaa, miksi Akavan johtohahmon tehtävä on erittäin keskeinen, ja mitä uudelta puheenjohtajalta odotetaan.

YKA mukana Taimiteossa

Taimiteko on Suomen 4H-liiton toimintaa, jota toteutetaan yhteistyössä paikallisten 4H-yhdistysten, kumppanien ja lahjoittajien kanssa. Tavoitteena on työllistää nuoria ja kompensoida hiilidioksidipäästöjä metsää istuttamalla. Taimiteko-toiminnan suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.

Hallituksen esitys palkka-avoimuudesta sisältää paljon hyvää, mutta jättää myös isoja puutteita 

Hallitus on jättänyt esityksen palkka-avoimuuden edistämisestä. Esitys lisää merkittävästi palkkatietämystä ja helpottaa palkkasyrjintään puuttumista, mutta palkkasyrjintää epäilevän asema ei ehdotuksen myötä juuri parane. 

Kysymyksiä ja vastauksia neuvotteluista

Kunta-alan kiistaan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei ole saatu toistaiseksi ratkaisua. Kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotusta. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO olisi ollut valmis ehdotuksen läpimenoon. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

SYY: Opiskelijoiden oikeus riittävään opintotukeen turvattava

Velanotto tai työskenteleminen ei voi olla opiskelujen rahoittamisen perusta. Opintotuki on nostettava tasolle, jolla sillä pärjää ilman luopumista muusta elämästä, vaatii Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry.

Demolition-aktiivi uuden äärellä

Demolition Man on vuonna 1993 ilmestynyt yhteiskuntaa satirisoiva toimintaelokuva, jossa Sylvester Stallonen esittämä poliisi totuttelee uuteen maailmaan. Nyt yhdistystoimijat löytävät itsensä vähän samanlaisen kasvukertomuksen ääreltä.

Linda Enroth Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n tutkimuksen tukirahan saajaksi

YKA on valinnut vuodesta 1999 lähtien Vuoden yhteiskuntatieteilijän. Vuodesta 2022 alkaen Vuoden yhteiskuntatieteilijä saa jakaa 2 500 euron suuruisen tukirahan kiinnostavalle yhteiskunnalliselle toimijalle.

YKAn oikeusturva uudistui

YKAn oikeusturva laajennettiin kattamaan suuremman osan eri tavoin työskentelevistä jäsenistä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Ida Kettuoja YKAn jäsenhankkijaksi ja Aino Lehtinen yhteisösuunnittelijaksi

Iloisia nimitysuutisia! Hallintotieteiden ylioppilas Ida Kettuoja on valittu YKAn jäsenhankkijaksi. Kettuojan nimityksen yhteydessä aiemmin YKAssa jäsenhankkijana toiminut YTK Aino Lehtinen nimitettiin YKAn yhteisösuunnittelijaksi.