Siirry pääsisältöön

Asiaa ja ajankohtaista

Kesätyöt edessä? Opiskelija, hyödynnä palkkasuositukset ja palkkaneuvonta! 

17.4.2024

Kesätöitä hakiessa ja työsopimuksia solmiessa on hyvä olla tarkkana työehtojen kanssa. Mutta kuinka paljon palkkaa yhteiskuntaosaajan kannattaa ensimmäisestä oman alan kesätyöstä pyytää? Tätä varten Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut on laatinut palkkasuositukset niin vastavalmistuneile kuin opiskelijoillekin.  

Lue lisää
kuvituskuva

YKA: Hallituksen leikkaukset uhkaavat monien ykalaisten työpaikkoja  

17.4.2024Hallituksen kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset sisältävät toimia, jotka tulevat realisoitumaan huolestuttavalla tavalla monien ykalaisten työpaikoille erityisesti valtionhallinnossa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Säästöt tulevat tarkoittamaan henkilöstövähennyksiä ykalaisten työpaikoille.  

Kirsi Marttinen ja Heidi Nurmi Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen valtuuston johtoon 

13.4.2024

YKA tukee Maria Löfgrenia jatkokaudelle Akavan johtoon 

12.4.2024

Salla Merikukka: Onko pohjoismainen malli vain suuri, retorinen puhallus?  

5.4.2024Orpon hallituksen mittavia työelämäreformeja on toistuvasti perusteltu pohjoismaisella mallilla ja sillä, että on uskallettava tehdä samoja uudistuksia kuin muissa Pohjoismaissa. Mutta mikä se pohjoismainen malli on? 

Yleiskorotukset ovat ainoa tapa turvata kaikkien työntekijöiden ostovoima, selviää YKAn uudesta työmarkkinatutkimuksesta

3.4.2024Palkansaajien palkankorotukset nojaavat pitkälti ammattiliittojen neuvottelemiin yleiskorotuksiin, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen tekemästä työmarkkinatutkimuksesta. Yleiskorotukset ovatkin ainoa mekanismi, jolla edes jotenkin turvataan kaikkien työntekijöiden ostovoiman säilyminen.

YKA: Hallituksen työmarkkina­­uudistukset koostuvat pullien rusinoista ja kirsikoista työmarkkinakakun päällä

26.3.2024Orpon hallituksen tapa toteuttaa työmarkkinauudistuksia on syössyt Suomen työmarkkinat poikkeuksellisen sekavaan solmuun. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut odottaa pääministeriltä johtajuutta tilanteen ratkaisemisessa.  
Kuvassa Maia Fandi ja Lari Karreinen.

Kolme askelta osallistavampaan päätöksentekoon

25.3.2024Osallistuminen edistää päätöksentekoa ja ongelmien ratkaisemista. Asiantuntijoiden Maia Fandin ja Lari Karreinen mukaan osallistumisen tulisi tukea heikommassa asemassa olevien osallistumista, jotta se olisi mielekästä.
Kuvassa Magdaleena Selkee istuu sohvalla YKAn toimistolla.

Magdaleena Selkee YKAn lakiasiantuntijaksi

20.3.2024YKAlla aloitti maanantaina 18.3 uusi lakiasiantuntija. Magdaleena Selkee työskentelee aluksi osa-aikaisesti ja vastaa jäsentemme työelämän lakineuvonnasta yhdessä juristiemme kanssa.

Ainomaija Rajoo: Yhteinen valintakoe helpottaa hakijoiden taakkaa

18.3.2024Käynnissä oleva kevään yhteishaku korkeakouluihin on yhteiskunta-alalla historiallinen. Ensimmäistä kertaa useammalla yliopistolla ja hakukohteella pilotoidaan yhteistä valintakoetta. Uudistus sujuvoittaa hakuprosessia hakijan ja yliopiston näkökulmasta, mutta sitä on myös kritisoitu. Keskustelu opiskelijavalinnoista on tärkeää, sillä valintatavalla on suora kytkös koulutuksen saavutettavuuteen.  
Kuvassa Samuel Ronkainen ja Ruusa Hekkala YKAn toimistolla.

Uudet YKA-lähettiläät aloittavat Rovaniemellä ja Kuopiossa

15.3.2024Samuel Ronkainen ja Ruusa Hekkala liittyvät YKAn kampuslähettiläiden joukkoon. Ronkainen aloittaa tänään lähettiläänä Rovaniemen ja Hekkala Kuopion kampuksella.  

Varmasta Excel-osaamisesta hyötyy monessa työtehtävässä – tutustu koulutuksiimme!

14.3.2024YKAn yhteistyö Eduhouse-koulutustalon kanssa avaa jäsenistölle entistä suuremman valikoiman Excel-koulutuksia. Eduhousen kouluttaja Pertti Berg kannustaa ykalaisia hyödyntämään mahdollisuuden osaamisen päivittämiseen, ja samalla tutustumaan perustyökalun ominaisuuksiin perusteita syvemmin.

Mari Linnapuomi: Monien mahdollisuuksien EU

8.3.2024VTM Mari Linnapuomin uraa on ohjannut ennakkoluulottomuus ja rohkeus kokeilla itselle uusia asioita. Nykyään hän toimii EU:n neuvoston organisaatiokehitysyksikön päällikkönä. Linnapuomi kannustaa kaikkia EU-urasta kiinnostuneita hakemaan töihin Euroopan unionin organisaatioihin edes lyhyeksi ajaksi, sillä kokemus rikastuttaa, vaikka myöhemmin palaisikin Suomeen.