Siirry pääsisältöön

Asiaa ja ajankohtaista

Kesätyöt edessä? Opiskelija, hyödynnä palkkasuositukset ja palkkaneuvonta! 

23.5.2024

Kesätöitä hakiessa ja työsopimuksia solmiessa on hyvä olla tarkkana työehtojen kanssa. Mutta kuinka paljon palkkaa yhteiskuntaosaajan kannattaa ensimmäisestä oman alan kesätyöstä pyytää? Tätä varten Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut on laatinut palkkasuositukset niin vastavalmistuneile kuin opiskelijoillekin.  

Lue lisää

Eduskuntaan paremman politiikan verkosto: Luottamuspääoma suomalaisessa politiikassa romahdusvaarassa

23.5.2024Kansalaisten luottamus eduskuntaan on ollut jo pitkään laskussa. Tuoreimman valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 45 % kansalaisista luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.

Uusi työpaikkasivusto yhteiskunta-alan osaajille on avattu

21.5.2024YKAn ja Duunitorin uusi työpaikkasivusto kokoaa yhteen avoimet työpaikat yhteiskunta-alan osaajille.

Kirsi Marttinen: Kehysriihi tarjoili järjestöille kylmää kyytiä

14.5.2024Veikkausvoittovarojen korvamerkintä päättyi vuodenvaihteessa, kun rahapelitoiminnan tuotot siirtyivät osaksi valtion budjettia. Pari vuotta sitten kaikki eduskuntapuolueet yhdessä sitoutuivat säilyttämään Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tason vuosiksi 2024–2026. Tällä sovulla pyyhittiin nyt pöytää kehysriihessä, kun hallitus aikaisti vuodelle 2027 suunniteltua sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkausta.  
Kuvassa Liisa Puskala

Liisa Puskala: Ajattelukykykin tarvitsee huolenpitoa

26.4.2024”Ajattelutyössä taukojen pitäminen on vastuullista työkyvystä huolehtimista, ei laiskottelua” kirjoittaa Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskala.
Selvitys kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden työoloista

Kysely: Puolet kuntien ja hyvinvointialueiden ykalaisista kokee itsensä henkisesti uupuneeksi työssään vähintään viikoittain – hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan

25.4.2024Kuntasektorin ja hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä. Korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kyselyyn vastanneista kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.  

Ehdota palkittavaksi hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheista tutkimusta

23.4.2024YKA jakaa kaksi 750 euron suuruista palkintoa parhaille suomalaisille hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheiselle tutkimusartikkeleille. Palkinnon saajat valitsevat professori Jani Erola (Turun yliopisto) ja professori Anne Kouvonen (Helsingin yliopisto).
kuvituskuva

YKA: Hallituksen leikkaukset uhkaavat monien ykalaisten työpaikkoja  

17.4.2024Hallituksen kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset sisältävät toimia, jotka tulevat realisoitumaan huolestuttavalla tavalla monien ykalaisten työpaikoille erityisesti valtionhallinnossa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Säästöt tulevat tarkoittamaan henkilöstövähennyksiä ykalaisten työpaikoille.  

Kirsi Marttinen ja Heidi Nurmi Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen valtuuston johtoon 

13.4.2024YKAn valtuusto kokoontui 13.4. Helsingissä ja valitsi puheenjohtajakseen Kirsi Marttisen sekä varapuheenjohtajakseen Heidi Nurmen. Lisäksi kokouksessa arvioitiin vuosi sitten voimaan tulleen strategian toteutumista, vahvistettiin vuoden 2023 toiminta ja talous sekä päivitettiin liiton sääntöjä uudistuneen tilintarkastuslain johdosta.

YKA tukee Maria Löfgrenia jatkokaudelle Akavan johtoon 

12.4.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut tukee Akavan puheenjohtaja Maria Löfgrenin uudelleenvalintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. YKAn hallitus päätti tuesta kokouksessaan 11.4.2024.

Salla Merikukka: Onko pohjoismainen malli vain suuri, retorinen puhallus?  

5.4.2024Orpon hallituksen mittavia työelämäreformeja on toistuvasti perusteltu pohjoismaisella mallilla ja sillä, että on uskallettava tehdä samoja uudistuksia kuin muissa Pohjoismaissa. Mutta mikä se pohjoismainen malli on? 

Yleiskorotukset ovat ainoa tapa turvata kaikkien työntekijöiden ostovoima, selviää YKAn uudesta työmarkkinatutkimuksesta

3.4.2024Palkansaajien palkankorotukset nojaavat pitkälti ammattiliittojen neuvottelemiin yleiskorotuksiin, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen tekemästä työmarkkinatutkimuksesta. Yleiskorotukset ovatkin ainoa mekanismi, jolla edes jotenkin turvataan kaikkien työntekijöiden ostovoiman säilyminen.

YKA: Hallituksen työmarkkina­­uudistukset koostuvat pullien rusinoista ja kirsikoista työmarkkinakakun päällä

26.3.2024Orpon hallituksen tapa toteuttaa työmarkkinauudistuksia on syössyt Suomen työmarkkinat poikkeuksellisen sekavaan solmuun. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut odottaa pääministeriltä johtajuutta tilanteen ratkaisemisessa.