Siirry pääsisältöön

Asiaa ja ajankohtaista

Tervetuloa inspiroitumaan ja lukemaan yhteiskunta-alan ajankohtaisista asioista!

Olemme jakaneet sisältömme eri otsikoiden alle.

  • Ajankohtaista: Täältä löydät YKAa, SYYtä ja yhteiskunta-alaa koskevat ajankohtaiset uutiset
  • Ammattilaiset: Lue, millaisia uratarinoita muilla yhteiskuntaosaajilla on!
  • Ilmiöt: Mikä työelämässä puhuttaa juuri nyt?
  • Lain mukaan: Kuinka monta määräaikaista työsopimusta voi tehdä peräkkäin? Saako sairausloman ajalta palkkaa? Juristit vastaavat yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.
  • Opiskelijat: Opiskelijajärjestömme SYYn blogikirjoitukset ja kannanotot
  • Oppaat: Laaja kirjo erilaisia oppaita työelämässä toimimisen tueksi

JUKOn lakonuhat 2022

JUKO on julistanut kunta-alojen lakonuhan kymmeneen kaupunkiin. Lisäksi työtaisteluna on ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Löydät tästä päivittyvästä jutusta paikat ja ajankohdat.

Lue lisää
Esimerkki

Kysymyksiä ja vastauksia neuvotteluista

SYY: Opiskelijoiden oikeus riittävään opintotukeen turvattava

Velanotto tai työskenteleminen ei voi olla opiskelujen rahoittamisen perusta. Opintotuki on nostettava tasolle, jolla sillä pärjää ilman luopumista muusta elämästä, vaatii Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry.

Demolition-aktiivi uuden äärellä

Demolition Man on vuonna 1993 ilmestynyt yhteiskuntaa satirisoiva toimintaelokuva, jossa Sylvester Stallonen esittämä poliisi totuttelee uuteen maailmaan. Nyt yhdistystoimijat löytävät itsensä vähän samanlaisen kasvukertomuksen ääreltä.

Linda Enroth Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n tutkimuksen tukirahan saajaksi

YKA on valinnut vuodesta 1999 lähtien Vuoden yhteiskuntatieteilijän. Vuodesta 2022 alkaen Vuoden yhteiskuntatieteilijä saa jakaa 2 500 euron suuruisen tukirahan kiinnostavalle yhteiskunnalliselle toimijalle.

YKAn oikeusturva uudistui

YKAn oikeusturva laajennettiin kattamaan suuremman osan eri tavoin työskentelevistä jäsenistä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Ida Kettuoja YKAn jäsenhankkijaksi ja Aino Lehtinen yhteisösuunnittelijaksi

Iloisia nimitysuutisia! Hallintotieteiden ylioppilas Ida Kettuoja on valittu YKAn jäsenhankkijaksi. Kettuojan nimityksen yhteydessä aiemmin YKAssa jäsenhankkijana toiminut YTK Aino Lehtinen nimitettiin YKAn yhteisösuunnittelijaksi.

Jos kaikki eivät voi tanssia, on vallankumous vaillinainen

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan XV promootio juhlitaan toukokuussa. Jokainen promootio on aina promovendiensa näköinen, vaikka muodollisuudet ovatkin aina samojen perinteiden mukaiset. Perinteitä on kuitenkin myös voitava päivittää. Siinä on sekä yliopistoinstituutiolla että promootiolla tekemistä.

Pikatsekkauksia testaamassa

Osallistuin YKAn jäsenilleen tarjoamiin CV:n ja LinkedInin pikatsekkauksiin. Niiden innoittamana päädyin pohtimaan CV:n ja LinkedInin laajempaa roolia osana urasuunnittelua, kirjoittaa YKA-lähettiläs Sofia Tuovinen.

YKA, yhteisö yksilön tukena

Kun aloitin opinnot Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisessä, en juurikaan tiennyt yhteiskunta-alan erityisyydestä: en osannut mainita kunnan tai valtion lisäksi juurikaan alan työnantajia, saati tiennyt erilaisista mahdollisuuksista rakentaa omaa tulevaisuutta, kirjoittaa YKA-lähettiläs Sofia Tuovinen.

Lakonuhka pääkaupunkiseudulla 2022

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) jättivät 21.3.2022 Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle, Avaintyönantajat Avaintalle ja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle.

Varför är tvåspråkigheten så viktig?

När jag blev aktiv inom SYY-Åbo i början av 2021 var det en sak som stod ut i mina ögon: bristen på information på svenska på lokal och nationell nivå.

Kunnan lakkovaroitus

Järjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja neuvottelutulokseen pääsemiseksi. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ryhtyi sovittelemaan sopimuskiistaa heti ensimmäisen lakkovaroituksen jälkeen maanantaina 7. maaliskuuta.