Siirry pääsisältöön

Asiaa ja ajankohtaista

Tervetuloa inspiroitumaan ja lukemaan yhteiskunta-alan ajankohtaisista asioista!

Strategia vuosille 2023–2026 on nyt valmis

24.5.2023

YKAn strategia on nyt valmis. Millainen prosessi oli ja mihin uudessa strategiassa kannattaa kiinnittää huomiota? Miten jäsenten ääni näkyy ja kuuluu? Lue YKAn strategiajohtaja Maria Teikarin teksti!

Lue lisää

SYY: YTHS-maksulle on saatava parempaa vastinetta 

24.5.2023Seuraavan hallituksen on varmistettava, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö kykenee tarjoamaan sellaista palvelua, että se vastaa lukukausittain perittävää YTHS-maksua. Tällä hetkellä opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa palveluiden tasoon, sillä maksu on pakollinen.

Johtajalle herkkyys on vahvuus

24.5.2023Herkät ihmiset ovat työelämän kameleontteja, jotka pystyvät lukemaan toisten ihmisten tarpeita ja odotuksia erityisen hyvin. Herkkiä ihmisiä löytyy kaikkialta – myös johtajien joukosta. Herkkyys on johtajan voimavara, jonka potentiaali kannattaa hyödyntää, sanoo kirjailija, HTM Mari Valonmeri.

YKA: Kehitysavusta leikkaaminen ei auta Suomea 

10.5.2023 Viimeaikaiset avaukset kehitysavun leikkaamisesta ovat lyhytkatseisia. On harhaanjohtavaa väittää, että Suomi voisi eristäytyä globaaleilta kriiseiltä ja niiden vaikutuksilta. Parhaiten konflikteja ehkäistään niiden juurisyihin puuttumalla, ja tätä kehitysyhteistyössä nimenomaan tehdään. 

Ennakkoluulottomia tulevaisuudensuunnitelmia

4.5.2023Mixed Finns -yhteisön perustajat ja antirasismikouluttajat Alice Jäske ja Priska Niemi-Sampan toivovat, että kaikilla nuorilla olisi aikaa ja tilaa miettiä tulevaisuudensuunnitelmiaan. YKA ja Mixed Finns pilotoivat tänä keväänä työpajoja BIPOC-nuorille, jotta jokaisella nuorella olisi paremmat edellytykset hakea unelmiensa opintoihin.

Miten viedä hybridijohtaminen seuraavalle tasolle?   

11.4.2023Nopea siirtymä koronan alussa täyteen etätyöhön ja sen jälkeen jonkinlaiseen hybridimalliin siirsi toimistotyötä yhä enemmän verkkoon. Sopeutuessamme äärimmäisen nopeasti hyödyntämään digitaalista työympäristöä, emme pohtineet, miten käyttää teknisiä välineitä viisaasti, kirjoittaa monipaikkaisen työn asiantuntija Ulla Vilkman.

Ria Ahlroth YKAn lakiasiantuntijaksi

5.4.2023Ria Ahlroth on valittu YKAn lakiasiantuntijaksi. Ahlroth on työskennellyt aiemmin muun muassa Ammattiliitto Prossa. Lämpimästi tervetuloa YKAan!

Valtionhallinnon resurssit riittämättömät

30.3.2023Mitä valtionhallinnossa työskenteleville kuuluu? YKAn toteuttaman kyselyn tulokset näyttävät selvästi, että valtionhallinnossa työskennellään kasvavan työkuorman ja tiukkien henkilöstöresurssien kanssa, monesti jopa virallisen työajan ulkopuolella. Vaikka useat tahot erityisesti eduskuntavaalien alla tuovat hallinnon esiin “helppona” säästökohteena, on selvää, että hallinnosta leikkaaminen puree Suomea omaan nilkkaan. 
Kuvassa Minna Canth istumassa salongissaan. Kuva vuodelta 1891.

Valitse tasa-arvo

17.3.2023”Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu” on monelle tuttu hokema, joka mainitaan erityisesti tasa-arvoasioiden yhteydessä. Tasa-arvon edistämisessä ongelmana ei kuitenkaan ole suuttumuksen tai hyvien ratkaisuehdotusten puute. Suurin este meidän ja tasa-arvoisen yhteiskunnan välissä on se, että kauniit ajatukset tasa-arvon edistämisestä jäävät vain puheen tasolle.

Ratkaisuja VES/TES-kentälle

15.3.2023Sekä julkisella että yksityisellä sektorilla on saatu aikaan TES/VES-sopimusratkaisuja. Lue YKAn neuvottelupäälliköiden kooste!

YKA-lähettiläät

10.3.2023YKAn kahdeksan uutta kampuslähettilästä aloittaa työnsä tänään. YKA-lähettiläiden tehtävänä on tehdä YKA tutuksi yhteiskunnallisia aloja opiskeleville.

On johdon vastuulla edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikoilla

9.3.2023Häirintä ja syrjintä ovat yleisiä ilmiöitä työelämässä, vaikka lainsäädäntö kieltää ne. Esimerkiksi joka viides korkeakoulutettu nainen on kohdannut häirintää työelämässä. Häirintä voi ilmetä esimerkiksi väheksyvänä puheena tai seksuaalisena häirintänä.  

Paikkariippumaton työ ja paikkariippumaton työaika

23.2.2023Asiantuntijatyön tekemisen tavat ovat olleet murroksessa jo pitkään. Mobiilisti tehtävä työ on tullut jäädäkseen ja koronapandemia vain vauhditti muutosta. Vaikka nykyinen työaikalaki on melko tuore, se ei vieläkään tunnista paikkariippumatonta työtä ja työaikaa tarvittavalla laajuudella, kirjoittaa YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen.