Siirry pääsisältöön

Asiaa ja ajankohtaista

Syvenny yhteiskunta-alaan

Tervetuloa lukemaan ajankohtaisia uutisia sekä mielenkiintoisia katsauksia yhteiskuntaan ja työelämään! Selaa kaikkia artikkeleita tai valitse kategoria alta.

Varaa lomahuoneisto jäsenetuhintaan

1.3.2024

Member+ on akavalaisten oma jäsenetupalvelu, jonka kautta voit vuokrata niin YKAn kuin myös muiden akavalaisten liittojen jäsenille tarkoitettuja lomahuoneistoja. Lisäksi palvelussa on monipuolinen valikoima alennuksia ja tarjouksia erilaisista tuotteista ja palveluista. Tutustu valikoimaan!

Lue lisää

Jäsenhankinnan menestysvuosi: YKAn jäsenmäärä kasvoi 5,1 %

1.3.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen jäsenmäärä kasvoi vuonna 2023 huimat 5,1 %. YKAlaisia onkin jo yli 13 800. Myös koko Akavan jäsenmäärä kasvoi erityisesti opiskelijajäsenten osalta. Akavalaisia on jo yli 620 000. 

YKA: Julkisen sektorin hallinnon henkilöstöresurssit on jo puristettu minimiin – ”On helpompi syyttää hallintoa kuin pyrkiä ratkomaan oikeita ongelmia” 

26.2.2024Helsingin Sanomien kolumnissa 25.2.2024 annettiin ymmärtää, että julkinen hallinto on Suomessa paisunut käsistä. Kuitenkin Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen tilastot osoittavat, että julkisen sektorin osuus työllisestä työvoimasta on pienimmillään 50 vuoteen. 

Mona Zabihian YKAn viestinnän asiantuntijaksi

9.2.2024Mona Zabihian on valittu YKAn viestinnän asiantuntijaksi. Zabihian on työskennellyt aiemmin muun muassa Miltton Oy:ssa nuorempana viestintäkonsulttina sekä Kelassa viestinnän asiantuntijana. Tervetuloa YKAan, Mona!

Kestävyysosaaminen on yhteistyötä ja arvovalintoja

8.2.2024Työelämä on keskeisessä roolissa kestävyyskriisin ratkaisemisessa ja siksi kestävyysosaamisesta on tullut yksi keskeisimmistä työelämätaidoista. Mitä kestävyysosaamisella tarkoitetaan ja miten ykalaiset haluaisivat itse sitä kehittää? Näitä asioita pohtii YKAn osaamispalvelujen asiantuntija Meri Tennilä YKAn blogissa.

YKAn jäsenpalvelu ulosmarssipäivänä 6.2.2024

5.2.2024YKAn jäsenpalvelu sulkeutuu poikkeuksellisesti tavallista aikaisemmin eli klo 14 tiistaina 6.2.2024. Olemme apunasi loppuviikon normaaliin tapaan.

Ansiosidonnaisen porrastus toisi ykalaisten tileihin satojen eurojen loven 

5.2.2024Maan hallituksen suunnitelmat erityisesti ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta näkyvät monen ykalaisen elämässä hyvin konkreettisella tavalla jo tänä vuonna. Ansiosidonnaista on aiempaa vaikeampaa saada ja vaikka sitä saisikin, päivärahojen porrastus nappaa nopeasti ison loven toimeentulosta. 

YKA-lähettiläät näkyvät kampuksilla myös tänä vuonna 

19.1.2024YKAn uudet kampuslähettiläät aloittavat työnsä tänään. He tekevät YKAa tunnetuksi yhteiskunnallisia aloja opiskeleville.

Nyt on aika puhua aidon neuvottelujärjestelmän, työrauhan ja jatkuvan oppimisen puolesta – YKA lausui hallituksen esityksistä 

17.1.2024YKA jätti vuodenvaihteessa kolme lausuntoa, jotka käsittelivät työrauhalainsäädäntöä, aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamista sekä niin sanottua vientimalliesitystä. Vaikuttamista tarvitaan, sillä hallituksen kaavailut uhkaavat lisätä epävarmuutta työmarkkinoilla.  

Johtajana on tärkeää haastaa omaa ajatteluaan ja oppia

17.1.2024Tilastokeskuksen Yhteiskuntatilastot-osaston päällikkö, YTM Hannele Orjala kehittää omaa johtajuuttaan lukemalla ja opiskelemalla. Hänen mukaansa yhteiskunta-alan koulutus on mainio pohja johtajalle ja esihenkilölle – loput tarvittavat taidot oppii työssä.

Kuihtuuko ay-liike? Ei todellakaan!

15.1.2024Yksi YKAn tavoitteista on vahvistaa yhteiskunta-alan ammattilaisten edunvalvontaa YKA-yhteisön kokoa kasvattamalla. Vuonna 2023 pitkäjänteinen kehittämistyö palkittiin ennennäkemättömän suurella jäsenkasvulla erityisesti opiskelijajäsenten osalta, kirjoittaa YKAn jäsenhankinnan suunnittelija Ida Kettuoja.

Salla Merikukka YKAn viestintäpäälliköksi

8.1.2024YKAn viestintäpäälliköksi on valittu Salla Merikukka, joka aloittaa työssään 24.1.2024. Lämpimästi tervetuloa YKAan!

Yhteiskuntaosaaja, sinä voit auttaa

18.12.2023Ukrainan ja Gazan kriisit ovat leimanneet vuotta 2023. YKA kannustaa kaikkia jäseniään tukemaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työtä.