Meistä → YKAn strategia ja arvot
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut on uuden aikakauden ammattiliittojen edelläkävijä. Jokaisen yhteiskunta-alan korkeakoulutetun on mahdollista rakentaa merkityksellinen, oman näköisensä työura sekä tasapainottaa työ ja yksityiselämä mielekkäällä tavalla.
Olemme jäsenen kumppani hänen urallaan ja tuemme jäsenen kehittymistä, uramahdollisuuksia sekä oikeuksia, jotta hän voi keskittyä tekemään työtään.
Tunnemme vastuumme yhteiskunnan asiantuntijoina ja edistämme oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista työelämässä ja koko yhteiskunnassa. Huomioimme jäsentemme erilaiset elämäntilanteet ja vaalimme luottamusta toimintamme tasapuolisuuteen.
YKA on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja. Teemme rohkeasti uusia avauksia, esitämme vaihtoehtoja ja tavoittelemme todellisia vaikutuksia. Osallistumme määrätietoisesti työelämän ja yhteiskuntatieteellisen alan kehittämiseen. Kuljemme ammattiyhdistysliikkeen uudistajien etujoukossa ja olemme avoimia uusille ideoille.
Toimintamme on läpinäkyvää ja avointa. Liiton edunvalvonta ja tavoitteet perustuvat tietoon ja tutkimuksiin. Päätöksentekomme nojaa laajaan jäsendemokratiaan, ja me kehitämme toimintaamme jäseniltä tulevan palautteen mukaisesti. Meidät on helppo tavoittaa ja kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan.
Yhteiskunta ja työelämä muuttuvat yhä kiihtyvällä vauhdilla. Digitalisaatio vähentää suorittavaa työtä ja synnyttää uusia, luovuutta vaativia tehtäviä. Työn sisältö ja tavoitteet ovat tekijälleen entistä tärkeämpiä samaan aikaan, kun yhtenäisistä työurista tulee nykyistä harvinaisempia ja toimenkuvista entistä monipuolisempia.
Tulevaisuuden työelämä vaatii yhä suurempaa joustavuutta ja muuntautumiskykyä niin työntekijöiltä kuin työnantajilta. Kansainvälistyminen ja työelämän muutokset haastavat työmarkkinajärjestöt pohtimaan paitsi omaa rooliaan myös yhteiskunnan turvaverkkojen ajanmukaisuutta.
Työmarkkinajärjestöihin suhtaudutaan entistä kriittisemmin, ja ammattiyhdistysliikkeeltä vaaditaan uudistumista. Työelämän muutokset vaikuttavat siihen mihin, miten ja miksi ihmiset ammatillisesti järjestäytyvät. Tämä heijastuu liittojen jäsenrakenteeseen ja sitä kautta myös vaikuttamismahdollisuuksiin.
Yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan tulevaisuudessakin muuttuvien yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtäjinä, kehittäjinä ja selittäjinä. Silti julkisen talouden ja sektorin supistukset uhkaavat juuri nyt erityisesti sellaisia tehtäviä ja osaamista, joiden arvoa ei voi mitata suoraan rahassa.
Työurien monimuotoistuminen ja erilaiset elämäntilanteet edellyttävät liitolta ketterää edunvalvontaa ja monipuolisia palveluja. Jäsenistön yhteiskunnallisten näkemysten ja osaamisen kirjo on YKAn vahvuus, mutta luo toisaalta haasteita liiton päätöksentekoon.