Siirry pääsisältöön

Yrittäjä

Sinulle, joka olet → Yrittäjä

Oletko yrittäjä tai kiinnostaako yrittäjyys? 

YKAssa yrittäjäjäsenelle kuuluvat samat edut kuin muillekin jäsenille. Tule mukaan koulutuksiin, hyödynnä vakuutusedut, pyydä neuvoa lakipalvelustamme ja varaa itsellesi henkilökohtainen uravalmennusaika. Lisäksi palkansaajakassaan kuulumattoman yrittäjän jäsenmaksu on puolet normaalista jäsenmaksusta. 

Tutustu etujen ja palveluiden kautta siihen, miten YKA voi tukea sinua! 

 

Miksi olla YKAn yrittäjäjäsen?

Koulutukset ja tapahtumat

YKAn yrittäjäjäsenenä voit osallistua YKAn mielenkiintoisiin tapahtumiin ja pitää ammattitaitoasi ajan tasalla.

Henkilökohtainen ja räätälöity tuki

YKAn laajat urapalvelut ja henkilökohtainen laki- ja palkkaneuvonta auttavat uran eri vaiheissa.

Rahallista etua

Jäsenyys kannattaa rahallisesti! Kiinteällä ja edullisella jäsenmaksulla olet vakuutettu vahinkojen varalta ja voit hyödyntää rahanarvoisia etuja vapaa-aikaan. Lisäksi palkansaajakassaan kuulumattoman yrittäjän jäsenmaksu on puolet normaalista jäsenmaksusta.

Yrittäjäjäsenyys kannattaa

Pohditko yrittäjäksi ryhtymistä? Kaipaatko sparrausta osaamisesi sanoittamiseen ja kirkastamiseen? Entä pohditko jaksamisen ja hyvinvointisi kysymyksiä? 

Tarjoamme ura- ja urahyvinvointivalmennusta myös tässä ura- ja elämäntilanteessa.  

Tutustu ja varaa aika!

Lue lisää palkansaajasta yrittäjäksi siirtymisestä täällä. 

Tarjoamme uran joka askeleelle työkaluja ja sparrausta, aina henkilökohtaisesta uraneuvonnasta koulutuksiin ja valmennuksiin. Jäseniemme käytössä on kattava asiantuntijoiden verkosto, joka auttaa työelämän koukeroissa. Laki- ja palkkaneuvonta on vain yhden yhteydenoton päässä.

Ota yhteyttä!

Oletko kevytyrittäjä? Hyödynnä Palkkioplus-palvelua!

Palkkioplus-palvelun kautta voit keskittyä itse työhön ja toimeksiantojen hankkimiseen. Jätä papereiden pyörittämiset ja viranomaisvelvoitteet palvelun huoleksi! YKAn jäsenenä saat laskuttaa palvelun kautta vuosittain 1000 euron edestä ilman palveluveloitusta. 

Lue lisää kevysyrittäjyydestä ja Palkkioplussasta.

Itsenäiset ammatinharjoittaja toimivat YKAn jäsenet, joiden palveluksessa ei ole työntekijöitä, ovat YKAn tarjoaman oikeusturvan piirissä. Oikeusturvasta katetaan asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja. Lue lisää oikeusturvasta ja sen ehdoista täältä

Yrittämisen muoto vaikuttaa työttömyysturvaan

Yrittäjän työttömyysturvaan vaikuttaa se, katsotaanko yrittäminen sivu- vai päätoimiseksi. Sivu- tai päätoimisuuden ratkaisee TE-toimisto. Yrittämisen pää- tai sivutoimisuus vaikuttaa muun muassa työttömyyskassan jäsenyyteen ja mahdollisuuteen saada työttömyysetuutta.  

Päätoiminen yrittäjä ei voi liittyä palkansaajakassan jäseneksi, vaan hänen tulee liittyä yrittäjäkassaan, jos hän haluaa vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta. Lue lisää yrittäjäkassasta täällä https://yrittajakassa.fi/. 

Yhä useampi toimii nykyään kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyydestä on kyse esimerkiksi silloin, kun henkilö myy omaa osaamistaan asiakkaille ja laskuttaa työn erillisen laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjällä ei näin ole omaa y-tunnusta tai yritystä.  

Kevytyrittäjänäkin tehty työ voidaan katsoa päätoimiseksi yrittämiseksi. Tämä vaikuttaa kevytyrittäjän työttömyysturvan ehtoihin ja työttömyyskassan jäsenyyteen.  

Jos yrittäminen on sivutoimista, se ei estä työttömyysturvan saamista palkkatyön päättyessä. Yrittäjyyttä pidetään sivutoimisena, jos sitä on tehnyt vähintään kuusi kuukautta samanaikaisesti kokoaikaisen palkkatyön tai työssäoloehtoa kerryttävän osa-aikaisen palkkatyön kanssa. Jos tämä edellytys ei täyty, yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuus ratkaistaan tapauskohtaisesti sen vaatiman työmäärän perusteella.  

Jos työttömänä ollessaan saa tuloja sivutoimisesta yrittäjyydestä, tietyn rajan ylittävät tulot huomioidaan osittain ansiopäivärahan suuruutta pienentävinä. Tällöin ansiopäiväraha maksetaan soviteltuna päivärahana. https://www.erko.fi/tyottomyys/soviteltu-ansiopaivaraha/ 

Yrittäjänä työskentely ei kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa työttömyysturvassa. Yrittäjyydestä saadut tulot eivät myöskään kasvata ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan suuruutta. 

Tarkistathan tarvittaessa kassalta tai liiton lakineuvonnasta oikeutesi työttömyysturvaan! 

Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon verkkosivuilta.  https://www.erko.fi/tyottomyys/yrittajan-tyottomyysturva/ 

 

Lisätietoa

Maria Teikari