Siirry pääsisältöön

Opiskelijat YKAssa ja Akavassa

YKAn jäsenistä opiskelijoita on noin 2 500. He kuuluvat YKAn lisäksi opiskelijoiden etujärjestöön Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry:hyn. SYYn jäsenistö koostuu valtio-, yhteiskunta- tai hallintotieteellistä perustutkintoa suorittavista jäsenistä.

Löydät opiskelijoiden ja SYYn sivuilta kattavasti tietoa muun muassa opiskelijoiden jäseneduista, koulutuksesta, työelämästä ja paikallistoiminnasta yliopistopaikkakunnilla. SYY valvoo yhteiskunnallisen alan opiskelijoiden etuja niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin sekä järjestää mielenkiintoisia työelämätapahtumia. SYYn valtakunnallinen toimija on liittohallitus. Paikallisesti SYYllä on kahdeksan paikallisjärjestöä, joiden toimintaan olet tervetullut mukaan! Lue lisää täältä.

YKAn hallitus

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen hallituksen tehtävänä on edustaa liittoa, toimeenpanna liittovaltuuston päätökset, hoitaa liiton rahavaroja ja muuta omaisuutta sekä päättää työtaistelutoimenpiteistä. YKAn hallitus on myöntänyt SYYn puheenjohtaja Laura Koivistolle puhe- ja läsnäolo-oikeuden kokouksissaan vuodelle 2024.

YKAn valtuusto

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n korkein päättävä elin, liittovaltuusto, kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Valtuustoon valitaan 40 edustajaa jäsenvaalilla neljän vuoden välein.

Kaudella 2022–2025 opiskelijoita liittovaltustossa edustavat Karri Kekkonen (SYY-Jyväskylä) ja Heidi Nurmi (SYY-Wasa).

Akavan opiskelijat

Akava on Suomen johtava opiskelijoiden työmarkkinajärjestö. Akavan opiskelijat on yli 100 000 korkeakouluopiskelijan yhteisö, jonka äänenä Akavan opiskelijoiden valtuuskunta toimii. Valtuuskunta ajaa korkeakouluopiskelijoiden etua toimimalla aktiivisena ja aloitteellisena yhteiskunnallisena keskustelijana. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetuilla on yksi edustaja ja yksi varaedustaja Akavan opiskelijoiden valtuuskunnassa. Edustajana vuonna 2024 toimii Olivia Jokinen ja varaedustajana Siiri Kettunen.

Valtuuskunnassa ovat edustettuina kaikki Akavan jäsenjärjestöt, joilla on opiskelijatoimintaa. Se kokoontuu kolme kertaa vuodessa ja kokousten välillä toimintaa ohjaa työjaosto. Opiskelijavaltuuskunnalla on edustus kaikissa Akavan toimikunnissa. Akavan opiskelijoiden puheenjohtajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus Akavan hallituksessa ja työvaliokunnassa.