Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - Blogi: Työelämä

Kirsi Marttinen: Kehysriihi tarjoili järjestöille kylmää kyytiä

Veikkausvoittovarojen korvamerkintä päättyi vuodenvaihteessa, kun rahapelitoiminnan tuotot siirtyivät osaksi valtion budjettia. Pari vuotta sitten kaikki eduskuntapuolueet yhdessä sitoutuivat säilyttämään Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tason vuosiksi 2024–2026. Tällä sovulla pyyhittiin nyt pöytää kehysriihessä, kun hallitus aikaisti vuodelle 2027 suunniteltua sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkausta.  

Lue lisää
Kuvassa Liisa Puskala

Liisa Puskala: Ajattelukykykin tarvitsee huolenpitoa

26.4.2024”Ajattelutyössä taukojen pitäminen on vastuullista työkyvystä huolehtimista, ei laiskottelua” kirjoittaa Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskala.

Yhteistoiminta-asiamies mukaan yhteistyöhön

10.11.2022Vuoden 2023 alkaessa toteutuu Suomen historian suurin liikkeenluovutus, jonka seurauksena yli 200 000 kuntien ja kuntayhtymien työntekijää siirtyy uusien hyvinvointialueiden palvelukseen.

Maalittamisesta on tullut työelämän pysyvä ongelma ja siksi se on kriminalisoitava 

4.11.2022Maalittaminen eli järjestelmällinen häirintä on merkittävä ongelma työelämässä. Tuore oikeusministeriön selvitys esittää, että maalittaminen on kriminalisoitava. Tätä myös YKA tavoittelee. Maalittamisesta on tullut nopeassa ajassa työelämään pysyvä ongelma, johon puuttumiseen tai ennaltaehkäisyyn ei ole riittäviä työkaluja.  

Perhevapaiden tasajako myös taloudellisesti järkevää  

8.9.2022Uusi perhevapaajärjestelmä lisää vanhempainrahapäiviä kaikkien vanhempien osalta ja kannustaa perheitä jakamaan hoivavastuuta tasaisemmin.

Kollektiivisella edunvalvonnalla on väliä

24.8.2022TES, VES, JUKO, YTN... Mitä merkitystä näillä akronyymeillä on jokaisen yhteiskuntaosaajan työelämässä?

Näin perhevapaat uudistuvat – kohti tasa-arvoisempaa työelämää 

21.6.2022Elokuussa voimaan tuleva perhevapaauudistus kannustaa vanhempia jakamaan hoivavastuuta. Vanhempainvapaat pidentyvät ja molemmat vanhemmat saavat yhtä suuret vanhempainpäivärahakiintiöt. Uudistus näkyy myös työ- ja virkaehtosopimuksissa. Mikä tarkalleen muuttuu ja mitä on hyvä ottaa huomioon? 

Hallituksen esitys palkka-avoimuudesta sisältää paljon hyvää, mutta jättää myös isoja puutteita 

24.5.2022Hallitus on jättänyt esityksen palkka-avoimuuden edistämisestä. Esitys lisää merkittävästi palkkatietämystä ja helpottaa palkkasyrjintään puuttumista, mutta palkkasyrjintää epäilevän asema ei ehdotuksen myötä juuri parane. 

Kysymyksiä ja vastauksia neuvotteluista

17.5.2022Kunta-alan kiistaan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei ole saatu toistaiseksi ratkaisua. Kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotusta. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO olisi ollut valmis ehdotuksen läpimenoon. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Työnhaun vai kokonaisvaltaisen urasuunnittelun työkaluja?

24.3.2022Osallistuin YKAn jäsenilleen tarjoamiin CV:n ja LinkedInin pikatsekkauksiin. Niiden innoittamana päädyin pohtimaan CV:n ja LinkedInin laajempaa roolia osana urasuunnittelua, kirjoittaa YKA-lähettiläs Sofia Tuovinen.

Vinkit parempaan hybridityöhön

2.3.2022Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi maanantaina. Syksyn taukoa lukuun ottamatta monet ykalaiset ovat olleet pääosin etätyössä pian kaksi vuotta. Millaisiksi työnteon tavat ja toimintakulttuuri muotoutuvat työpaikoilla? Lue YKAn vinkit parempaan hybridityöhön! 

Yliopistot ansaitsevat työrauhan

21.2.2022Yliopistoihin kohdistuvien leikkausten sijaan tarvitaan koko yliopistoyhteisön vahvistamista ja avointa johtamista.

Uusi aluevaltuutettu – katse valmistelun resursseihin

5.2.2022Kiire ja huoli asianmukaisen hallinnon toteutumisesta nousivat vahvasti esiin hyvinvointialueiden valmistelua koskeneesta kyselystämme.