Siirry pääsisältöön

Neuvottelut

Työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa puolustimme työehtoja ja oikeudenmukaisia palkankorotuksia. Ykalaisia neuvotteluissa edustivat akavalaiset neuvottelujärjestöt YTN ja JUKO. 

Oman sopimusalasi neuvottelutuloksen voit tarkastaa: 

  • JUKOn sivuilta (kirkko, kunnat ja hyvinvointialueet, Työterveyslaitos, valtio, yliopistot) 
  • YTN:n sivuilta (yritykset, ammattikorkeakoulut, järjestöt)

Ajankohtainen neuvottelutilanne

Päivitetty 22.5.2025

  • Työmarkkinoille on muodostunut palkankorotusten ns. yleinen linja Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välisen työehtosopimuksen ja niiden korotusmallia seuranneiden muiden työehtosopimusten myötä. Sopimusmalli on kolmevuotinen ja sinä aikana palkkoja korotetaan kaikkiaan 7,8 %. Sopimuksissa viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
  • YTN:n teknologiateollisuuden alalle 4.4. saadun ratkaisun myötä myös muut ylempien toimihenkilöiden sopimukset on saatu neuvoteltua valmiksi. Palkankorotusratkaisut noudattavat niissä kustannusvaikutukseltaan ns. yleistä linjaa.
  • Tarkemmat sopimusalakohtaiset tiedot tehdyistä ratkaisuista löydät YTN:n kotisivuilta.

Yliopistosektori
  • Yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa ei saatu ratkaisua sopimuskauden päättymiseen mennessä 31.3.2025. Palkantarkistuskysymysten ohella pöydällä on monia tekstiasioista ja muun muassa kysymys opetus- ja tutkimustehtävissä olevien työntekijöiden opetustuntikatoista.
  • Neuvottelujen vauhdittamiseksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Pro jättivät Tampereen yliopistoa koskevan lakkovaroituksen 22. huhtikuuta. Sovitteluratkaisua kiistaan haettiin vapun molemmin puolin, mutta valtakunnansovittelija ei 6.5. mennessä antanut vielä sovintoesitystä. 
  • Vuorokauden kestävä toteutui Tampereen yliopistossa 7. toukokuuta.
  • Sovittelu jatkuu 8.5. alkaen. Lue tästä JUKOn toiminnanjohtajan kirjoitus yliopistojen TES-tilanteesta sekä tiivistelmä siitä, mistä asioista sovittelupöydässä tällä hetkellä neuvotellaan.
  • JUKO, Pro ja JHL ovat antoivat 12.5. Helsingin ja Turun yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Vuorokauden kestävä lakko olisi alkanut 27. toukokuuta kello 00.01 ja päättynyt kello 23.59.
  • Valtakunnansovittelija antoi yliopistojen työehtosopimuskiistaan sovintoesityksen maanantaina 19. toukokuuta. Sovintoesitys tuli hyväksytyksi 21. toukokuuta. Sen myötä kaikki lakonuhat peruuntuivat. Uusi työehtosopimus takaa yleisen linjan mukaiset palkantarkistukset. Opetus- ja tutkimushenkilökunnan työajoista ja opetustuntikatoista tehdään puolestaan kokeilu.
Työterveyslaitos
  • Työterveyslaitoksen sopimuskausi päättyi 31.3. Neuvottelut jatkuivat myös sopimuksettoman tilan aikana ja neuvottelutulos saatiin aikaan toukokuun toisella viikolla.
  • TES-ratkaisu tuli hyväksytyksi 22.5.2025. Palkat nousevat kolmen vuoden mittaisella sopimuskaudella (1.4.2025–31.3.2028) yhteensä 7,8 prosenttia. Korotukset noudattavat vientiteollisuuden määrittelemää yleistä linjaa. Suurin osa palkankorotuksista maksetaan kaikkia Työterveyslaitoksen työntekijöitä koskevana yleiskorotuksena.
Valtiosektori
  • Valtion VES/TES-sopimuskausi päättyi 28.2.2025 ja valtiotyönantaja on tässä vaiheessa suostunut enintään 6,3 %:n palkantarkistuksiin kolmelle vuodelle.
  • Koska työnantajapuoli ei osoittanut halua vakaviin neuvotteluihin, neuvottelujärjestömme JUKO ja muut pääsopijat PRO ja JHL päättivät ylityö-, vuoronvaihto- ja liukumasaldon kerryttämisen kiellosta, joka koskee kaikkia valtion työsopimussuhteisia työntekijöitä. Kielto alkoi keskiviikkona 19.3.2025 kello 00:01 ja on voimassa toistaiseksi. Lue lisää aiheesta täältä.
  • Valtion neuvottelujen vauhdittamiseksi JUKO, PRO ja JHL antoivat 31.3.2024 ensimmäisen lakkovaroituksen tiettyihin valtion virastoihin 15.4-16.4.2025 väliseksi ajaksi.  Valtiosektorille annettiin jo toinen lakkovaroitus 7.4.2025. Kolme vuorokautta kestävän lakon on määrä alkaa tiistaina 22. huhtikuuta, jos sovittelussa ei synny kaikkien neuvotteluosapuolien hyväksymää sovintoesitystä ennen sitä.
  • Työriidan sovittelu alkoi 1.4.2025. Valtakunnansovittelija antoi ensimmäisen sovintoesityksen 13.4, joka tuli hylätyksi 14.4.
  • JUKOn, JHL:n ja Pron kaksi vuorokautta kestävä lakko valikoiduilla työpaikoilla alkoi tiistaina 15. huhtikuuta ja jatkui 16. huhtikuuta saakka.
  • Sovittelussa ei saatu aikaan ratkaisua maanantaina 21.4. Täten JUKOn, JHL:n ja Pron kolme vuorokautta kestävä lakko valikoiduilla työpaikoilla alkoi tiistaina 22. huhtikuuta ja jatkui 24. huhtikuuta saakka.
  • Valtiosektorille annettiin kolmas lakkovaroitus tiistaina 22.4.2025. Se koskee useita virastoja ja lähes 5.500 valtion työntekijää. Tämä kolmas lakkovaroitus siirrettiin valtion työmarkkinalaitoksen aloitteesta virkariitalautakunnan käsiteltäväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseinen lakko toteutuu aikaisintaan 22.-23.5.2025.
  • Valtion työsuhteisia koskeva ylityö-, vuoronvaihto- ja saldojen kerryttämisen kielto on edelleen voimassa.
  • Valtakunnansovittelija antoi toisen sovintoesityksensä valtion työriitaan sunnuntaina 27.4.2025. Kyseinen esitys tuli hylätyksi 28.4.2025. Valtion sovittelu jatkui 29.4.2025.
  • Valtiolle saavutettiin neuvotteluosapuolten välinen neuvottelutulos vapunaattona 30.4.2025. Kaikki neuvotteluosapuolet hyväksyivät ratkaisun 5.5.2025. Kolmivuotinen sopimus takaa myös 76 000 valtion virkamiehelle ja työntekijälle yleisen linjan mukaiset yhteensä 7,8 prosentin palkankorotukset ja parannuksia työehtoihin. Voimassa olevat lakonuhat sekä ylityökiellot peruttiin välittömästi.
Kunnat ja hyvinvointialueet
  • Kuntien ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimusten osalta neuvottelut alkoivat 11.3.2025. Sopimuskausi on päättymässä huhtikuun lopussa.
  • Kunta- ja hyvinvointialan vuosille 2023–2027 sovittu kehittämisohjelma eli niin sanottu palkkaohjelma on irtisanottu 27. huhtikuuta. Kunta- ja hyvinvointialan työnantajat KT irtisanoi kehittämisohjelman, koska alan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista ei ole vielä sovittu. Neuvottelut myös uudesta palkkaohjelmasta jatkuivat osana sopimuskokonaisuutta 28. ja 29. huhtikuuta.
  • Sopimuskorotuksista syntyi kunta- ja hyvinvointialuesektorilla sopu myöhään illalla 29.4.2025.
  • Lopullinen tulos vahvistui iltamyöhällä maanantaina 5.5.2025. Palkat nousevat 34 kuukaudessa 7,37 prosenttia. Korotus vastaa vientiteollisuuden määrittelemää yleistä linjaa. Lisäksi palkkaohjelma nostaa palkkoja 1,8 prosenttia. Uudistettua palkkaohjelmaa ei voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä. Myös sopimusteksteihin saatiin parannuksia erityisesti perheen ja työelämän yhdistämiseen liittyen.
Muut julkisen sektorin toimijat

Ajankohtaista neuvotteluista

Yliopistoille uusi työehtosopimus: opetustuntikatosta kokeilu, palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti – lakonuhka peruuntuu

21.5.2025JUKO, Pro ja JHL sekä työnantajien Sivistysala ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen yliopistojen työehtokiistassa. Helsingin ja Turun yliopistoa 27. toukokuuta uhannut lakko peruuntuu.

Kunta- ja hyvinvointialalle uudet virka- ja työehtosopimukset sekä uusi palkkaohjelma

6.5.2025Palkat nousevat 34 kuukaudessa 7,37 prosenttia. Korotus vastaa vientiteollisuuden määrittelemää yleistä linjaa. Lisäksi palkkaohjelma nostaa palkkoja 1,8 prosenttia. Uudistettua palkkaohjelmaa ei voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä.

Valtiolle uusi virka- ja työehtosopimus – palkat nousevat kolmessa vuodessa 7,8 prosenttia, voimassa oleva lakonuhka peruuntuu

5.5.2025Historialliset lakot, sovittelu ja neuvottelut varmistivat yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja parannusta muun muassa matka-ajan korvaamiseen. Sopimuksen hyväksymisen myötä kaikki lakonuhat vedetään pois. Myös ylityö-, vuoronvaihto- ja saldon kerryttämisen kielto päättyy välittömästi.

Teknologiateollisuuden sopimus hyväksytty, suunnittelualalle neuvottelutulos

4.4.2025Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n välissä neuvotteluissa teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseksi on saavutettiin eilen neuvottelutulos, jonka osapuolet hyväksyivät tänään. Myös suunnittelualalla päästiin neuvotteluissa sopuun.

Liittoon kuuluminen tukee sopimusneuvotteluita

Suomessa työehtosopimukset kattavat tällä hetkellä 89 % suomalaisten työsuhteista. Julkisella sektorilla työ- ja virkaehtosopimusten kattavuus on käytännössä 100 %. Työ- ja virkaehtosopimuksissa voidaan sopia lakia tarkempia ja työntekijän kannalta parempia ehtoja, ja ne ovat voimassa 1–3 vuotta. Kun sopimuskausi lähenee loppuaan, aloitetaan neuvottelut uusista sopimuksista.  

Sopimuksista neuvottelevat työntekijöiden ja työnantajien edustajat, työntekijäpuolella työehtosopimuksen neuvottelijaksi tarvitaan aina rekisteröity yhdistys eli käytännössä ammattiliitto tai neuvottelujärjestö. Siksi sekä työntekijöiden kuuluminen ammattiliittoihin että työnantajien järjestäytyminen työntekijäliittoihin vahvistaa työehtosopimusjärjestelmää.  

Suomessa työehdoista on perinteisesti sovittu hyvin laajasti yleissitovan työehtosopimusjärjestelmän kautta. Tämä mahdollistaa alakohtaisia ratkaisuja sekä pitää samalla huolta työsuhteen heikommasta osapuolesta eli työntekijästä. Ilman ammattiliittoja ja työnantajaliittoja järjestelmää ei olisi, joten liittoon kuuluminen on tärkeää myös kollektiivisesta näkökulmasta. 

Lisätietoa neuvotteluista antaa neuvottelupäällikkömme:

Nuutti Pursiainen

Petri Toiviainen