Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - Yhteiskunta

Petri Toiviainen: Vientimalli vaikuttaisi laajasti koko julkiseen sektoriin

Alkuvuodelle 2024 leimaa-antavia tapahtumia olivat maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnatut poliittiset lakot. Julkisuudessa esillä olivat etenkin SAK-liittojen työtaistelutoimenpiteet vientisektorilla. Mielenilmauksia ja ulosmarsseja toteutettiin kuitenkin läpi koko työmarkkinakentän ja esimerkiksi useiden akavalaisten liittojen jäseniä marssi ulos työpaikoiltaan 6.2.

Lue lisää

Euroopan parlamenttiin nousi yksi ykalainen 

10.6.2024Europarlamenttivaaleissa oli ehdolla seitsemän ykalaista ehdokasta, joista Maria Ohisalo (vihr.) lunasti paikan Euroopan parlamentissa. Ohisalo on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori, toisen kauden kansanedustaja ja puolueensa entinen puheenjohtaja. 

YKA Helsinki Priden viralliseksi yhteistyökumppaniksi  

4.6.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut toimii ylpeydellä Helsinki Priden yhteistyökumppanina vuonna 2024.  

Eduskuntaan paremman politiikan verkosto: Luottamuspääoma suomalaisessa politiikassa romahdusvaarassa

23.5.2024Kansalaisten luottamus eduskuntaan on ollut jo pitkään laskussa. Tuoreimman valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 45 % kansalaisista luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.

Kirsi Marttinen: Kehysriihi tarjoili järjestöille kylmää kyytiä

14.5.2024Veikkausvoittovarojen korvamerkintä päättyi vuodenvaihteessa, kun rahapelitoiminnan tuotot siirtyivät osaksi valtion budjettia. Pari vuotta sitten kaikki eduskuntapuolueet yhdessä sitoutuivat säilyttämään Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tason vuosiksi 2024–2026. Tällä sovulla pyyhittiin nyt pöytää kehysriihessä, kun hallitus aikaisti vuodelle 2027 suunniteltua sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkausta.  

Vastuullisuus kehittyy vain sääntelyä parantamalla

12.6.2023Kuluttajien on tänä päivänä lähes mahdotonta tietää ostamansa tuotteen ilmasto- tai ihmisoikeusvaikutuksia. Kansalaisjärjestö Finnwatch edistää sääntelyä, joka velvoittaa yrityksiä kantamaan vastuunsa. Yhteiset säännöt luovat oikeudenmukaisempaa työelämää globaalilla tasolla. Siksi YKA tuki Finnwatchin työtä lahjoittamalla järjestölle 50 senttiä jokaista toukokuun jäsenkyselyn vastausta kohden – yhteensä 750 euroa.

Ennakkoluulottomia tulevaisuudensuunnitelmia

4.5.2023Mixed Finns -yhteisön perustajat ja antirasismikouluttajat Alice Jäske ja Priska Niemi-Sampan toivovat, että kaikilla nuorilla olisi aikaa ja tilaa miettiä tulevaisuudensuunnitelmiaan. YKA ja Mixed Finns pilotoivat tänä keväänä työpajoja BIPOC-nuorille, jotta jokaisella nuorella olisi paremmat edellytykset hakea unelmiensa opintoihin.

Onko orjatyö historiaa Qatarissa?

21.11.2022Miesten jalkapallon MM-kisat Qatarissa ovat saaneet paljon kritiikkiä kisojen rakentamisesta orjatyöllä. Onko kisoista seurannut mitään hyvää?

Koulutuksen tilanne on vielä huonompi kuin tiedettiin 

6.10.2022Olemme Suomessa tottuneet siihen, että vaikka kansainvälisillä areenoilla mainetta ei muuten tulisi, olemme koulutuksen mallimaa. Tosiasiassa näin ei enää pian ole. Suomalaisista 25-34-vuotiaista vain 40 % on korkeakulututkinto. Luku on pysynyt liki samana koko 2000-luvun. Muiden OECD-maiden kasvattaessa korkeakoulutettujen määrää, Suomen kehitys junnaa paikallaan.

Jos kaikki eivät voi tanssia, on vallankumous vaillinainen

24.3.2022Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan XV promootio juhlitaan toukokuussa. Jokainen promootio on aina promovendiensa näköinen, vaikka muodollisuudet ovatkin aina samojen perinteiden mukaiset. Perinteitä on kuitenkin myös voitava päivittää. Siinä on sekä yliopistoinstituutiolla että promootiolla tekemistä.

YKA, yhteisö yksilön tukena

24.3.2022Kun aloitin opinnot Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisessä, en juurikaan tiennyt yhteiskunta-alan erityisyydestä: en osannut mainita kunnan tai valtion lisäksi juurikaan alan työnantajia, saati tiennyt erilaisista mahdollisuuksista rakentaa omaa tulevaisuutta, kirjoittaa YKA-lähettiläs Sofia Tuovinen.

Mitkä hyvinvointialuevaalit ja miksi niistä pitäisi kiinnostua?

17.1.2022

Mitä sanottavaa Vanja-enolla on meille tänään – taide työelämän peilinä

13.10.2021Kestääkö klassikko aikaa, mietin astuessani Åbo Svenska Teateriin katsomaan Tuomo Rämön ohjaamaa esitystä Morbror Vanja.