Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - Työelämä

YKA: Vuosilomalaki tulee uudistaa ja kaikille taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa – “Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten” 

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut esittää, että nykyinen vuosilomalaki uudistetaan. Jokaiselle tulisi taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa.  

Lue lisää

Jussi Nuortimo: lähes kaikilla työpaikoilla on tehtävää aivan perustason kysymyksissä lhbtqia-ihmisten aseman parantamisen saralla

1.7.2024EU:n Perusoikeusviraston lhbtqia-vähemmistöihin kuuluvien kokemuksia luotaavan tutkimuksen suomalaisvastaajista 70 % ei kerro vähemmistöön kuulumisestaan yhdellekään asiakkaistaan, 58 % ei esihenkilöilleen. Ei siis ihme, että 78 % suomalaisista työssäkäyvistä lhbtqia -ihmisistä piilottaa töissä vähemmistöstatuksensa ainakin joskus, ja miltei puolet tekee niin usein tai koko ajan.

Petri Toiviainen: Vientimalli vaikuttaisi laajasti koko julkiseen sektoriin

18.6.2024Alkuvuodelle 2024 leimaa-antavia tapahtumia olivat maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnatut poliittiset lakot. Julkisuudessa esillä olivat etenkin SAK-liittojen työtaistelutoimenpiteet vientisektorilla. Mielenilmauksia ja ulosmarsseja toteutettiin kuitenkin läpi koko työmarkkinakentän ja esimerkiksi useiden akavalaisten liittojen jäseniä marssi ulos työpaikoiltaan 6.2.

YKA Helsinki Priden viralliseksi yhteistyökumppaniksi  

4.6.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut toimii ylpeydellä Helsinki Priden yhteistyökumppanina vuonna 2024.  

Uusi työpaikkasivusto yhteiskunta-alan osaajille on avattu

21.5.2024YKAn ja Duunitorin uusi työpaikkasivusto kokoaa yhteen avoimet työpaikat yhteiskunta-alan osaajille.

Kirsi Marttinen: Kehysriihi tarjoili järjestöille kylmää kyytiä

14.5.2024Veikkausvoittovarojen korvamerkintä päättyi vuodenvaihteessa, kun rahapelitoiminnan tuotot siirtyivät osaksi valtion budjettia. Pari vuotta sitten kaikki eduskuntapuolueet yhdessä sitoutuivat säilyttämään Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tason vuosiksi 2024–2026. Tällä sovulla pyyhittiin nyt pöytää kehysriihessä, kun hallitus aikaisti vuodelle 2027 suunniteltua sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkausta.  
Kuvassa Liisa Puskala

Liisa Puskala: Ajattelukykykin tarvitsee huolenpitoa

26.4.2024”Ajattelutyössä taukojen pitäminen on vastuullista työkyvystä huolehtimista, ei laiskottelua” kirjoittaa Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskala.
Selvitys kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden työoloista

Kysely: Puolet kuntien ja hyvinvointialueiden ykalaisista kokee itsensä henkisesti uupuneeksi työssään vähintään viikoittain – hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan

25.4.2024Kuntasektorin ja hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä. Korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kyselyyn vastanneista kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.  
kuvituskuva

YKA: Hallituksen leikkaukset uhkaavat monien ykalaisten työpaikkoja  

17.4.2024Hallituksen kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset sisältävät toimia, jotka tulevat realisoitumaan huolestuttavalla tavalla monien ykalaisten työpaikoille erityisesti valtionhallinnossa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Säästöt tulevat tarkoittamaan henkilöstövähennyksiä ykalaisten työpaikoille.  

Yleiskorotukset ovat ainoa tapa turvata kaikkien työntekijöiden ostovoima, selviää YKAn uudesta työmarkkinatutkimuksesta

3.4.2024Palkansaajien palkankorotukset nojaavat pitkälti ammattiliittojen neuvottelemiin yleiskorotuksiin, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen tekemästä työmarkkinatutkimuksesta. Yleiskorotukset ovatkin ainoa mekanismi, jolla edes jotenkin turvataan kaikkien työntekijöiden ostovoiman säilyminen.

YKA: Hallituksen työmarkkina­­uudistukset koostuvat pullien rusinoista ja kirsikoista työmarkkinakakun päällä

26.3.2024Orpon hallituksen tapa toteuttaa työmarkkinauudistuksia on syössyt Suomen työmarkkinat poikkeuksellisen sekavaan solmuun. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut odottaa pääministeriltä johtajuutta tilanteen ratkaisemisessa.  

Yhteistoiminta-asiamies mukaan yhteistyöhön

10.11.2022Vuoden 2023 alkaessa toteutuu Suomen historian suurin liikkeenluovutus, jonka seurauksena yli 200 000 kuntien ja kuntayhtymien työntekijää siirtyy uusien hyvinvointialueiden palvelukseen.

Maalittamisesta on tullut työelämän pysyvä ongelma ja siksi se on kriminalisoitava 

4.11.2022Maalittaminen eli järjestelmällinen häirintä on merkittävä ongelma työelämässä. Tuore oikeusministeriön selvitys esittää, että maalittaminen on kriminalisoitava. Tätä myös YKA tavoittelee. Maalittamisesta on tullut nopeassa ajassa työelämään pysyvä ongelma, johon puuttumiseen tai ennaltaehkäisyyn ei ole riittäviä työkaluja.