Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Salla Merikukka: Vihreä ja reilu siirtymä on myös ammattiliittojen asia 

4.12.2024

Ammattiliitto Pro kutsui työmarkkinatoimijat yhteen marraskuussa keskustelemaan siitä, mitä on työelämä planeetan rajoissa. Kuinka ilmastonmuutos ja luontokato vaikuttavat työelämän rakenteisiin ja työntekijöiden hyvinvointiin? Entä mikä on työmarkkinajärjestöjen tukea oikeudenmukaisen ja kestävän muutoksen edistämisessä tai uusien vihreiden työpaikkojen luomisessa? 

Lue lisää

Michaël Vanamo: TE2024-uudistus on ovella – mikä muuttuu, vai muuttuuko sittenkään?

28.11.2024Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu, tuttavallisemmin TE24-uudistus, siirtyy kuntien vastuulle 1.1.2025 lukien.

Ainomaija Rajoo: Kelan virheet osoittavat hallituksen säästöjen kerrannaisvaikutukset  

22.11.2024Yle uutisoi eilen, että toimeentulotukipäätöksistä kannellaan nyt enemmän eduskunnan oikeusasiamiehelle kuin aikaisempina vuosina. Kanteluiden taustalla on yhä Kelan tekemät virheet etuuskäsittelyssä. Tämä johtuu kasvaneesta työkuormasta, kun toimeentulotukea hakee yhä useampi. Kiire altistaa virheille.  

Hanna Sauli jatkokaudelle YKAn puheenjohtajaksi 

16.11.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen valtuusto kokousti 16.11. Helsingissä. Kokouksessa valittiin YKAlle uusi hallitus kaksivuotiskaudelle. Puheenjohtajana jatkaa Hanna Sauli.

Matti Vanhanen on huolissaan Suomen demokratiasta

15.11.2024Yhteiskuntatieteilijäpäivässä puhunut valtioneuvos Matti Vanhanen on huolissaan Suomen demokratian tilasta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen tapahtumassa puhunut entinen pääministeri kritisoi vallan valumista pois kansanedustajilta ja paikallisilta valtuutetuilta suljettujen ovien taakse.  

Vuoden yhteiskuntatieteilijä Linda Konate on huolissaan ihmisarvosta käytävästä keskustelusta  

15.11.2024Vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi on valittu valtiotieteiden maisteri ja Suomen Lääkärit Ilman Rajoja toiminnanjohtaja Linda Konate. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 15.11.2024. Konate lahjoittaa 2500 euron suuruisen palkintorahan humanitaariseen työhön Sudaniin.  
Kuvassa YKA-lähettiläät.

YKA hakee opiskelijalähettilästä Helsinkiin 

13.11.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry eli YKA etsii YKA-lähettilästä Helsingin yliopistolle toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.  
Kuvituskuva

YKA hakee opiskelijalähettilästä Turkuun 

6.11.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry etsii YKA-lähettilästä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kampuksille toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.  

Heikko taloussuhdanne ei toistaiseksi näy suuresti ykalaisten työttömyystilanteessa 

25.10.2024Korkeakoulutettujen työttömyys ja yt-neuvottelut ovat näkyneet tänä syksynä laajasti uutisissa. Ykalaisten työttömyys on ollut lievässä nousussa, mutta vielä ei voida puhua irtisanomisaallosta. Pidemmän aikavälin tarkastelu osoittaa, että ainakin toistaiseksi ykalaisten työttömyystilanne on vain hieman normaalia tasoa korkeammalla.  

Mistä on kyse eläkeneuvotteluissa ja eläkeuudistuksessa?

21.10.2024Työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyttä koettelee syntyvyyden lasku, huoltosuhteen heikkeneminen ja heikko talouskasvu. Työeläkejärjestelmää pitää huoltaa toimintaympäristön muuttuessa.
Jyväskylässä aloittaa uusi YKA-lähettiläs, Erika Seppänen.

Jyväskylään uusi YKA-lähettiläs

7.10.2024Jyväskylän uusi YKA-lähettiläs on Erika Seppänen. Erika opiskelee sosiologiaa Jyväskylän yliopistossa.

YKA pettyi hallituksen esitykseen vientivetoisesta palkkamallista

4.10.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtajan Simo Pöyhösen mielestä valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia sovintoehdotusten tekemiseen ei tule rajoittaa lainsäädännöllä, sillä seuraukset työmarkkinoihin ja kansantalouteen voivat olla arvaamattomat.  
Kuva Nuutti Pursiaisesta.

Nuutti Pursiainen: Taas neuvotellaan

3.10.2024Syksyn työmarkkinakierros on alkanut, ja neuvotteluja käydään haastavassa taloustilanteessa. Korkea inflaatio ja korkojen nousu ovat heikentäneet suomalaisten ostovoimaa, mikä luo paineita palkankorotuksille. YKAn neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen pohtii blogikirjoituksessa, kuinka saavutetaan tasapaino kilpailukyvyn säilyttämisen ja työntekijöiden tarpeiden välillä. Onko palkankorotusten maltillinen linja edelleen järkevä vai pitäisikö ostovoimaa elvyttää rohkeammilla ratkaisuilla?