Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Hallituksen esitys työttömyysturvalaista ongelmallinen

15.9.2023

YKA lausui työttömyysturvalakia koskevasta hallituksen esityksestä. Toteutuessaan hallituksen esittämillä muutoksilla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia lukuisten suomalaisten arkeen. YKA kantaa erityisesti huolta siitä, että esitetyt muutokset heikentävät osa-aikatyötä ja määräaikaisuuksia tekevien, kuten nuorten ja naisten, asemaa työmarkkinoilla.

Lue lisää

Minäkö esihenkilöksi?

13.9.2023Tiesitkö, että neljännes ykalaisista työskentelee johto- ja/tai esihenkilötehtävissä? Yhteiskuntaosaajilla on siis kiinnostusta ja halua johtamiseen. Mutta miten päästä alkuun, jos on vasta johtajataipaleen kynnyksellä? Lue YKAn strategiajohtaja Maria Teikarin vinkit!

Laadukkaasta lainvalmistelusta on pidettävä kiinni

13.9.2023YKA on huolissaan laadukkaan lainvalmistelun toteutumisesta. Hallitusohjelmaa on alettu panna toimeen tiukalla aikataululla: sekä työttömyysturvan että yleisen asumistuen heikennyksiä koskevien hallituksen esitysten lausuntoaika on alle kaksi viikkoa. Valtioneuvoston oma suositus lausuntoaikojen pituudeksi on kolme kertaa pidempi: 6–8 viikkoa. Kiire heikentää lainvalmistelun laatua, vaarantaa demokratian ja kuormittaa henkilöstöä.

Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs: ”Johtajan ei tarvitse olla erehtymätön”

12.9.2023Vaikka YTM Heidi Kivekäs ei ole tavoitellut urallaan johtajanpestejä, hän on hakenut kiinnostavia työtehtäviä avoimin mielin. Tällä hetkellä hän työskentelee Animalian toiminnanjohtajana. Työssään Kivekäs on huomannut, että monessa mukana ollut generalisti voi onnistua johtajana – varsinkin, jos osaa kuunnella alaisiaan.
Anna Seppänen

Eettinen johtaja ei pelkää muovata rakenteita ja kulttuuria

6.9.2023Johtajuuden etikkaan kohdistuu yhä kirkkaampi valokeila. Ympäristöarvojen, vähemmistöjen oikeuksien tai vaikkapa teknologioiden yhteiskunnallisten vaikutusten kaltaisia teemoja ei voi enää ohittaa olankohautuksella – ainakaan, jos mielii säilyttää asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa. Harmi vain, että eettisten kysymysten pohdinta on vasta harvojen johtajien työpöydällä. Juuri nyt on otollinen hetki paikata tätä puutetta, kirjoittaa eetikko Anna Seppänen.

Minäkö muka asiantuntija?

31.8.2023Puhelin soi ja sähköposti laulaa, deadlinet paukkuvat, kalenteri on täynnä kokouksia ja palavereita. Tämä oli odotukseni asiantuntijatyöstä, mutta todellisuus olikin jotain muuta, kirjoittaa YKAn jäsenhankinnan suunnittelija Ida Kettuoja.

Töissä eläkkeellä? Miksipä ei!

16.8.2023Vitsi kiireisestä eläkeläisestä ei ehkä olekaan enää vitsi: yhä useammat ihmiset haluavat jatkaa työskentelyä eläkkeellä. Ay-liikkeen tehtävänä on osaltaan huolehtia, että jokaisella on aito mahdollisuus valita, mitä eläkeiässä tekee ja millaisilla ehdoilla, kirjoittaa YKAn strategiajohtaja Maria Teikari.

Kunta- ja hyvinvointialueen kertapalkkiot

29.6.2023Kunta- ja hyvinvointialan 467 euron kertapalkkiot tulevat maksuun kesäkuun lopussa. Edellytyksenä on yhdenjaksoinen työ- tai virkasuhde.

Miksi kestävyysmurroksessa tarvitaan yhteiskuntaosaajia

29.6.2023Yhteiskuntamme kohtaamassa kokonaisvaltaisessa muutoksessa, kestävyysmurroksessa, tarvitaan monenlaista osaamista erilaisilla tietämisen ja toiminnan osa-alueilla. Monella yhteiskuntaosaajalla on jo ennestään valmius syventää ekososiaalisen kriisin kannalta olennaista osaamistaan, kirjoittaa tutkija ja dosentti Eeva Houtbeckers, jonka Maailmanparannusforum-alustus käsittelee kestävyysmurroksen edelläkävijöitä.

Ekologiseen jälleenrakennukseen tarvitaan yhteiskuntaosaajia

29.6.2023Yleisellä tasolla ekologinen jälleenrakennus on melko yksinkertainen haaste: on säilytettävä välttämättömät asiat ja luovuttava turhasta. Käytännössä kyse on kuitenkin valtavasta uudistushankkeesta, jossa yhteiskuntaosaajia todellakin tarvitaan, kirjoittaa BIOS-tutkimusyksikön ekonomisti Jussi Ahokas, jonka Maailmanparannusforum-alustus käsittelee taloutta ja ekologista jälleenrakennusta.
Kirjaston työntekijä järjestelee kirjoja hyllyihin Pekurin kirjastossa, valokuva.

Yhteisöohjautuvassa organisaatiossa henkilöstö muokkaa työtään yhdessä

26.6.2023Yhteisöohjautuvat organisaatiot pohjautuvat valta- ja vastuuhierarkian sijaan siihen, että asioita hoidetaan vertaispohjaisesti ja yhdessä. Yhteisöohjautuvuutta voi kuitenkin kehittää myös perinteisen hierarkian rinnalla, muistuttaa työyhteisökehittäjä Perttu Salovaara ja avaa esimerkkinä Oulun kaupunginkirjastossa paraikaa tapahtuvaa kehittämistyötä. 

Syyllistämällä vai sovittelemalla

22.6.2023Inklusiivisuus, monimuotoisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat yhä useammin työelämän keskusteluissa esiintyviä sanoja. Osalle meistä näiden teemojen parissa työskentely on luonteva osa omaa työtä, kun taas joku toinen kokee monimuotoisuuskeskustelun turhauttavaksi pöhinäksi. Kenelle yhdenvertaisuustyötä pitäisi tehdä ja millainen sen työnjako voisi olla, pohtii inklusiivisuuden asiantuntija Susi Nousiainen.

Asiantuntijat kommentoivat hallitusohjelmaa

22.6.2023Pyysimme yhteiskunta-alan viittä asiantuntijaa kommentoimaan tuoretta hallitusohjelmaa. Kommentoijina ovat Helsingin yliopiston dosentti ja varadekaani Hanna Wass, YTN:n neuvottelupäällikkö Petri Oksa, HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas, SYLin puheenjohtaja Lotta Leinonen ja YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen.