Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Petri Toiviainen: Vientimalli vaikuttaisi laajasti koko julkiseen sektoriin

18.6.2024

Alkuvuodelle 2024 leimaa-antavia tapahtumia olivat maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnatut poliittiset lakot. Julkisuudessa esillä olivat etenkin SAK-liittojen työtaistelutoimenpiteet vientisektorilla. Mielenilmauksia ja ulosmarsseja toteutettiin kuitenkin läpi koko työmarkkinakentän ja esimerkiksi useiden akavalaisten liittojen jäseniä marssi ulos työpaikoiltaan 6.2.

Lue lisää

Olivia Maury ja Hannu Lahtinen palkittiin tutkimusartikkeleistaan

17.6.2024YKA antoi kaksi 750 euron suuruista palkintoa parhaille suomalaisille hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheiselle tutkimusartikkeleille vuoden 2022 yhteiskuntatieteilijä VTT Juho Saaren palkintorahoista. Artikkelipalkinto myönnetään tänä vuonna kahdelle eri tavoin empiirisesti kunnianhimoiselle ja ajankohtaiselle tutkimukselle. Palkinnon saajat valitsivat professori Jani Erola (Turun yliopisto) ja professori Anne Kouvonen (Helsingin yliopisto).

Euroopan parlamenttiin nousi yksi ykalainen 

10.6.2024Europarlamenttivaaleissa oli ehdolla seitsemän ykalaista ehdokasta, joista Maria Ohisalo (vihr.) lunasti paikan Euroopan parlamentissa. Ohisalo on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori, toisen kauden kansanedustaja ja puolueensa entinen puheenjohtaja. 

Teija Kynkäänniemi: YKAn sosiaalityön verkosto tarjoaa kollegiaalista tukea sekä mahdollisuuden päivittää osaamista 

10.6.2024Minkälaista edunvalvonnan painopisteitä sosiaalityön kenttä kaipaa? Miten sosiaalityön ammattilaisten työhyvinvointia tulisi kehittää? Muun muassa näitä kysymyksiä olemme käsitelleet YKAn sosiaalityön verkoston ensimmäisen toimintakauden aikana.

YKA Helsinki Priden viralliseksi yhteistyökumppaniksi  

4.6.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut toimii ylpeydellä Helsinki Priden yhteistyökumppanina vuonna 2024.  

Salla Merikukka: Johtajuus EU:n ilmastopolitiikassa toisi Suomelle työtä ja talouskasvua, mutta vaatii työmarkkinoiden sopeutumista ja poliittista tahtoa 

31.5.2024EU:n Green Deal etenee, eteneekö Suomen itselleen asettamat tiukemmat ilmastotavoitteet? Suomi voi saavuttaa johtajuuden eurooppalaisessa ilmastopolitiikassa, mutta onnistuminen vaatii työmarkkinoiden sopeutumista, rakenteellisia investointeja sekä panoksia koulutukseen.  

Eduskuntaan paremman politiikan verkosto: Luottamuspääoma suomalaisessa politiikassa romahdusvaarassa

23.5.2024Kansalaisten luottamus eduskuntaan on ollut jo pitkään laskussa. Tuoreimman valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 45 % kansalaisista luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.

Uusi työpaikkasivusto yhteiskunta-alan osaajille on avattu

21.5.2024YKAn ja Duunitorin uusi työpaikkasivusto kokoaa yhteen avoimet työpaikat yhteiskunta-alan osaajille.

Kirsi Marttinen: Kehysriihi tarjoili järjestöille kylmää kyytiä

14.5.2024Veikkausvoittovarojen korvamerkintä päättyi vuodenvaihteessa, kun rahapelitoiminnan tuotot siirtyivät osaksi valtion budjettia. Pari vuotta sitten kaikki eduskuntapuolueet yhdessä sitoutuivat säilyttämään Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tason vuosiksi 2024–2026. Tällä sovulla pyyhittiin nyt pöytää kehysriihessä, kun hallitus aikaisti vuodelle 2027 suunniteltua sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkausta.  
Kuvassa Liisa Puskala

Liisa Puskala: Ajattelukykykin tarvitsee huolenpitoa

26.4.2024”Ajattelutyössä taukojen pitäminen on vastuullista työkyvystä huolehtimista, ei laiskottelua” kirjoittaa Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Liisa Puskala.
Selvitys kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden työoloista

Kysely: Puolet kuntien ja hyvinvointialueiden ykalaisista kokee itsensä henkisesti uupuneeksi työssään vähintään viikoittain – hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan

25.4.2024Kuntasektorin ja hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä. Korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kyselyyn vastanneista kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.  

Ehdota palkittavaksi hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheista tutkimusta

23.4.2024YKA jakaa kaksi 750 euron suuruista palkintoa parhaille suomalaisille hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheiselle tutkimusartikkeleille. Palkinnon saajat valitsevat professori Jani Erola (Turun yliopisto) ja professori Anne Kouvonen (Helsingin yliopisto).
kuvituskuva

YKA: Hallituksen leikkaukset uhkaavat monien ykalaisten työpaikkoja  

17.4.2024Hallituksen kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset sisältävät toimia, jotka tulevat realisoitumaan huolestuttavalla tavalla monien ykalaisten työpaikoille erityisesti valtionhallinnossa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Säästöt tulevat tarkoittamaan henkilöstövähennyksiä ykalaisten työpaikoille.