Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - Uutiset

Hallituksen esitys työttömyysturvalaista ongelmallinen

YKA lausui työttömyysturvalakia koskevasta hallituksen esityksestä. Toteutuessaan hallituksen esittämillä muutoksilla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia lukuisten suomalaisten arkeen. YKA kantaa erityisesti huolta siitä, että esitetyt muutokset heikentävät osa-aikatyötä ja määräaikaisuuksia tekevien, kuten nuorten ja naisten, asemaa työmarkkinoilla.

Lue lisää
Anna Seppänen

Eettinen johtaja ei pelkää muovata rakenteita ja kulttuuria

6.9.2023Johtajuuden etikkaan kohdistuu yhä kirkkaampi valokeila. Ympäristöarvojen, vähemmistöjen oikeuksien tai vaikkapa teknologioiden yhteiskunnallisten vaikutusten kaltaisia teemoja ei voi enää ohittaa olankohautuksella – ainakaan, jos mielii säilyttää asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa. Harmi vain, että eettisten kysymysten pohdinta on vasta harvojen johtajien työpöydällä. Juuri nyt on otollinen hetki paikata tätä puutetta, kirjoittaa eetikko Anna Seppänen.

Valtionhallinnon resurssit riittämättömät

30.3.2023Mitä valtionhallinnossa työskenteleville kuuluu? YKAn toteuttaman kyselyn tulokset näyttävät selvästi, että valtionhallinnossa työskennellään kasvavan työkuorman ja tiukkien henkilöstöresurssien kanssa, monesti jopa virallisen työajan ulkopuolella. Vaikka useat tahot erityisesti eduskuntavaalien alla tuovat hallinnon esiin “helppona” säästökohteena, on selvää, että hallinnosta leikkaaminen puree Suomea omaan nilkkaan. 
Kuvassa Minna Canth istumassa salongissaan. Kuva vuodelta 1891.

Valitse tasa-arvo

17.3.2023”Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu” on monelle tuttu hokema, joka mainitaan erityisesti tasa-arvoasioiden yhteydessä. Tasa-arvon edistämisessä ongelmana ei kuitenkaan ole suuttumuksen tai hyvien ratkaisuehdotusten puute. Suurin este meidän ja tasa-arvoisen yhteiskunnan välissä on se, että kauniit ajatukset tasa-arvon edistämisestä jäävät vain puheen tasolle.

On johdon vastuulla edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikoilla

9.3.2023Häirintä ja syrjintä ovat yleisiä ilmiöitä työelämässä, vaikka lainsäädäntö kieltää ne. Esimerkiksi joka viides korkeakoulutettu nainen on kohdannut häirintää työelämässä. Häirintä voi ilmetä esimerkiksi väheksyvänä puheena tai seksuaalisena häirintänä.  

Kevään vaaleissa päätetään, jääkö koulutustason nosto vain haaveeksi

8.2.2023Korkeakoulupolitiikassa on tapana peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta, eikä turhaan. Mutta mitäs sitten, jos yhdessä sovittuihin tavoitteisiin ei löydetä toimivia toteutuskeinoja? Mitäpä jos ainoat mahdolliset toteutuskeinot tuntuvat päättäjistä liian kalliilta tai hankalilta?

Ehdota hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuustutkimusta

11.1.2023YKA jakaa vuosina 2022–2026 vuosittain 500 euron suuruisen palkinnon parhaalle suomalaiselle hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheiselle tutkimusartikkelille. Ehdota palkinnon saajaa viimeistään 12.2.2023!

YKA vaatii kaksi viikkoa kesälomaa kaikille 

17.11.2022Suomessa vallitsee vahva käsitys siitä, että kaikki viettävät kesälomaa. Todellisuus on kuitenkin toinen: tuhannet suomalaiset eivät pysty pitämään edes kahden viikon yhtenäistä lomaa kesäaikaan. Työntekijöiden jaksamisesta huolestunut Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) ehdottaa, että vuosilomalakiin kirjataan oikeus kahden viikon kesälomaan. 

Maalittamisesta on tullut työelämän pysyvä ongelma ja siksi se on kriminalisoitava 

4.11.2022Maalittaminen eli järjestelmällinen häirintä on merkittävä ongelma työelämässä. Tuore oikeusministeriön selvitys esittää, että maalittaminen on kriminalisoitava. Tätä myös YKA tavoittelee. Maalittamisesta on tullut nopeassa ajassa työelämään pysyvä ongelma, johon puuttumiseen tai ennaltaehkäisyyn ei ole riittäviä työkaluja.  

Koulutuksen tilanne on vielä huonompi kuin tiedettiin 

6.10.2022Olemme Suomessa tottuneet siihen, että vaikka kansainvälisillä areenoilla mainetta ei muuten tulisi, olemme koulutuksen mallimaa. Tosiasiassa näin ei enää pian ole. Suomalaisista 25-34-vuotiaista vain 40 % on korkeakulututkinto. Luku on pysynyt liki samana koko 2000-luvun. Muiden OECD-maiden kasvattaessa korkeakoulutettujen määrää, Suomen kehitys junnaa paikallaan.

Vinkit parempaan hybridityöhön

2.3.2022Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi maanantaina. Syksyn taukoa lukuun ottamatta monet ykalaiset ovat olleet pääosin etätyössä pian kaksi vuotta. Millaisiksi työnteon tavat ja toimintakulttuuri muotoutuvat työpaikoilla? Lue YKAn vinkit parempaan hybridityöhön! 

YKA: Työllisyystoimet oikeansuuntaisia – mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun tulee säilyä laajana

14.2.2022"On tärkeää, että omaehtoisen opiskelun mahdollisuus säilyy laajana jatkossakin. Ehtojen kiristäminen ei ole pidemmän päälle tarkoituksenmukaista", korostaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.

Ehdota parasta hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheista tutkimusta

21.1.2022