Siirry pääsisältöön
23.4.2024

Ehdota palkittavaksi hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheista tutkimusta

YKA jakaa kaksi 750 euron suuruista palkintoa parhaille suomalaisille hyvinvointivaltio- tai eriarvoisuusaiheiselle tutkimusartikkeleille. Palkinnon saajat valitsevat professori Jani Erola (Turun yliopisto) ja professori Anne Kouvonen (Helsingin yliopisto).

Palkinnon taustalla on Vuoden 2022 yhteiskuntatieteilijä, VTT Juho Saari. Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittu henkilö tai kollektiivi saa jakaa YKAn tarjoaman 2 500 euron tukirahan kiinnostavalle yhteiskunnalliselle toimijalle.

Vuonna 2022 palkinto myönnettiin Tampereen yliopiston tutkijatohtori Linda Enrothin ja Karolinska Institutetin tutkija Stefan Forsin International Journal of Public Healthissa julkaistulle tutkimukselle Trends in the social class inequalities in disability and self-rated health: Repeated cross-sectional surveys from Finland and Sweden 2001–2018.

Vuonna 2023 palkinnon sai Hanna Walsh, joka toi tutkimuksessaan Food insecurity among Finnish private service sector workers: Validity, prevalence, and determinants näkyväksi sen, että myös suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa esiintyy hälyttävän paljon puutteita terveellisen elämän perusedellytyksissä kuten ruokaturvassa. Walsh tutki palvelualan matalapalkka-alojen työntekijöitä, jotka toimivat esimerkiksi kaupan kassoina, ravintolatyöntekijöinä, vartijoina tai siivoojina. Tutkittavien joukossa vakavaa ruokaturvattomuutta esiintyi jopa kolmanneksella. Ilmiö korostui erityisesti nuorilla ja niillä, joilla tulojen riittävyys menojen kattamiseen oli koetuksella. Walshin tutkimuksen aihe on Suomen kontekstissa innovatiivinen ja tutkimus herätti paljon yhteiskunnallista keskustelua.

Palkitsemiskriteerit ja hakeminen

Palkinto myönnetään parhaalle post doc -tutkijan (yliopiston uraporras 2 tai vastaava) ensimmäisenä kirjoittajana kirjoittamalle suomen-, ruotsin- tai englanninkieliselle vertaisarvioidulle artikkelille, joka käsittelee hyvinvointivaltiota ja/tai sosiaalista eriarvoisuutta. Palkinto voidaan jakaa, jos artikkelin on kirjoittajista kaikki ovat samassa uravaiheessa ja kirjoittajien kontribuution on yhtä suuri.

Palkinnon saajan tulee olla työsuhteessa tai apurahatutkijan tapauksessa olla affilioituneena suomalaiseen korkeakouluun, tutkimuslaitokseen tai muuhun yksikköön, jossa tutkimusta on mahdollista tehdä osana päätoimea.

Palkintoa hakeva voi ehdottaa itse omaa tutkimustaan tai ehdotus voi tulla toiselta tutkijalta. Artikkelin tulee olla julkaistu tai hyväksytty vuonna 2023. Palkinnon saajan ei tarvitse olla YKAn jäsen.

Lähetä pdf-muodossa ehdottamasi artikkeli sekä lyhyet perustelut (max 1 sivu), miksi juuri tämä tutkimus tuli palkita osoitteeseen salla.merikukka@yka.fi 15.5.2024 mennessä. Kirjoita viestisi otsikkoon ”Palkinto tutkimukselle”.