Siirry pääsisältöön
14.3.2024

Varmasta Excel-osaamisesta hyötyy monessa työtehtävässä – tutustu koulutuksiimme!

YKAn yhteistyö Eduhouse-koulutustalon kanssa avaa jäsenistölle entistä suuremman valikoiman Excel-koulutuksia. Eduhousen kouluttaja Pertti Berg kannustaa ykalaisia hyödyntämään mahdollisuuden osaamisen päivittämiseen, ja samalla tutustumaan perustyökalun ominaisuuksiin perusteita syvemmin.

YKA aloitti tammikuussa yhteistyön Eduhouse-koulutustalon kanssa vastatakseen Excel-kurssien suureen kysyntään. Viime vuosina jäsenistölle tarjotut Excel-kurssit täyttyivät nopeasti ja keräsivät pitkiä jonotuslistoja. Eduhousen kouluttaja ja Digiskills Content Unit Manager Pertti Bergiä tämä ei hämmästytä. Berg on kouluttanut Excelin käyttöä 18 vuotta, eikä kiinnostus ohjelmistoa kohtaan tunnu laskeneen sinä aikana ollenkaan.

”Monet toimistosovellukset, kuten Wordin, Powerpointin tai Teamsinkin voi opiskella kokeilemalla mitä mistäkin napista tapahtuu. Mutta Excel on sovellus, jota ei pysty opiskelemaan näin. Se vaatii jonkinlaista perehtymistä”, Berg sanoo.

Samaan aikaan Excel on sovellus, joka on monessa toimistossa ohjelma niin raportointiin, budjetointiin kuin työajanhallintaankin. Berg on nähnyt työssään, että Excel-kursseille hakeudutaan tyypillisesti silloin kun ohjelman matemaattinen kieli tuntuu hankalalta. Ohjelman käyttö voi tuntua kömpelöltä, jos sen ominaisuuksia ei ole harjoitellut käyttämään.

”Excel on itseasiassa äärimmäisen helppokäyttöinen heti sen jälkeen, kun ymmärrät, miten logiikka sen taustalla toimii”, Berg sanoo.

Ohjelmistojen lisäksi taidot kaipaavat toisinaan päivittämistä

Exceliä hyödynnetään pääasiassa laskentaan, mutta se taipuu ohjelmana myös tekstimuotoisen tiedon, kuten sähköpostilistojen tai palautteiden hallintaan ja järjestelyyn. Pertti Berg kannustaa tutustumaan Exceliin kunnolla, jotta siitä saa tehokkaan apurin työpäiviinsä. Kun Eduhousen peruskurssilla opitaan ohjelmiston toimintaperiaate, jatkokurssilla harjoitellaan tuomaan tietoa Exceliin erilaisista lähteistä ohjelman vaatimilla säännöillä.

”Ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa tietotekninen taito, myös Excel-osaaminen vanhenee”, Berg sanoo.

Hän kannustaakin ykalaisia sekä syventämään että päivittämään omaa osaamistaan. Excel-ohjelmiston säännöllinen uudistuminen tuo kaivattuja päivityksiä aikaisempiin ominaisuuksiin. Käyttäjän uteliaisuus näitä uusia ominaisuuksia kohtaan palkitsee, sillä niiden avulla voi säästää aikaa ja vaivaa.

”Tällä hetkellä ajankohtaisia haltuun otettavia asioita ovat Power Query -työkalun käyttäminen ja Power BI -yhteyksien hyödyntäminen”, Berg sanoo. Power Query -työkalu auttaa siistimään Exceliin tuotavaa tietoa, kun taas raportointisovellus Power BI:n ymmärtäminen laajentaa tiedon analysointia.

”Tällä hetkellä ajankohtaisia haltuun otettavia asioita ovat Power Query -työkalun käyttäminen ja Power BI -yhteyksien hyödyntäminen.” – Pertti Berg

Tulevaisuudessa Excel-käyttäjän apuna tullaan todennäköisesti näkemään tekoäly. Berg arvioi keskustelubotin olevan seuraava kehitysaskel ohjelmiston käyttäjäystävällisyydessä.

”Ehkä Excel ymmärtää lähitulevaisuudessa kysyä epäselvän tiedon kohdalla, onko käyttäjän tarkoitus merkitä päivämäärä vai tehdä desimaalilukuja.”

Hyödynnä kevään koulutustarjonta ja anna palautetta!

Tänä keväänä ykalaisilla on mistä valita – tarjontaa löytyy aina perusteista jatkokursseihin sekä syventäviä kursseja vaikkapa taulukoiden muotoiluun ja tiedon syöttämiseen. Excelin lisäksi voi valita myös tekoälyteemaisia koulutuksia. YKAn osaamispalvelujen asiantuntija Meri Tennilä uskoo, että aikaisempaa monipuolisempi tarjonta vastaa jäsenten toiveisiin.

”Olemme huomanneet, että jäsenistöllämme oli hyvin erilaisia tarpeita Excel-koulutusten suhteen. Yhteistyö Eduhousen kanssa mahdollistaa sen, että jokaisella ykalaisella on mahdollisuus valita juuri omia  osaamistarpeita vastaava koulutus ja itselleen parhaiten sopivana ajankohtana”, Tennilä kertoo.

Tennilä kertoo seuraavansa mielenkiinnolla kurssien suosiota, sekä toivovansa jäsenistön myös lähettävän palautetta uudistuneesta kurssitarjonnasta. Palautetta voi antaa sähköpostitse osoitteeseen koulutukset@yka.fi tai vastaamalla kevään aikana tulevaan YKAn kyselyyn.

”Meille on tietysti on tärkeää, että voimme vastata juuri sellaiseen koulutustarpeeseen, mikä on akuuteinta jäsenten arjessa”, Tennilä sanoo.

Lisätiedot ja tarkemmat ilmoittautumisohjeet koulutuksiin löytyvät YKAn tapahtumakalenterista. Koulutukset ovat ykalaisille maksuttomia, kunhan muistaa ilmoittautumisen yhteydessä kertoa mistä liitosta on ja oman jäsennumeron. Ilmoittautumisohjeet kannattaa lukea tarkkaan ennen ilmoittautumista.

Vinkkejä Excel-taitojen terävöittämiseen

  1. Unohda laskin – anna Excelin tehdä työnsä. Excel on nimensä mukaisesti taulukkolaskentaohjelma. Pertti Bergin mukaan aloittelijoiden yleisin virhe on listata ohjelmaan laskimella valmiiksi laskettuja tuloksia. Se kertoo siitä, ettei käyttäjä hallitse Excelin ominaisuuksia tarpeeksi syvällisesti. Parhaiten Excel sujuvoittaa työarkea, kun se ominaisuuksia käyttää oikeaoppisesti.
  2. Ota omassa työssäsi oleelliset taidot heti käyttöön. Kurssilla opittua kannattaa kokeilla mahdollisimman pian käytännössä. Meri Tennilä tietää kokemuksesta, että kurssilla opittu uusi taito jää paremmin mieleen, kun sitä käyttää arjessa toistuvasti. Myös kurssilla oppimista voi tehostaa miettimällä harjoitustehtävien soveltamista omaan työarkeensa.
  3. Älä turvaudu tuttuun ja turvalliseen – päivitä tietosi Excelistä. ”Jos omaa Excel-osaamistaan ei päivitä, saattaa nykyisin jo hyvin helpot ja yksinkertaiset asiat tehdäkin hitaasti ja huonosti”, Pertti Berg sanoo. Jos oma Excel-osaaminen arveluttaa, tietoa ohjelmiston ominaisuuksista kannattaa hakea itse – tai hakeutua kursseille, jossa uutta voi omaksua kouluttajan ohjauksessa itsenäistä opiskelua helpommin.

Teksti: Meri Parkkinen

TUTUSTU KOULUTUSTARJONTAAN!

YKA toteuttaa kevään 2024 Excel-koulutukset ja Tekoäly-teemaiset koulutukset yhteistyössä Eduhousen kanssa.  Tutustu koulutustarjontaan YKAn tapahtumakalenterissa!

Koulutuksiin osallistuminen on maksutonta YKAn jäsenille. Muista lukea ilmoittautumisohjeet tarkkaan ennen ilmoittautumista koulutuksiin.