Siirry pääsisältöön
10.6.2024

Euroopan parlamenttiin nousi yksi ykalainen 

Europarlamenttivaaleissa oli ehdolla seitsemän ykalaista ehdokasta, joista Maria Ohisalo (vihr.) lunasti paikan Euroopan parlamentissa. Ohisalo on helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori, toisen kauden kansanedustaja ja puolueensa entinen puheenjohtaja. 

Ohisalon mukaan työelämäasioissa osaavan työvoiman saanti on ikääntyvän EU:n kohtalonkysymys.  

“Meidän on varmistettava, että jokaisella on pääsy koulutukseen ja että EU:n alueelle voi ja halutaan tulla töihin. Tämä vaatii myös entistä yhdenvertaisempaa työelämää: työsuojelusäännöksiä on päivitettävä vastaamaan aikamme haasteisiin mielenterveyskriisistä ympäristökriiseihin, palkkatasa-arvoa vahvistettava, alustatalouden mukanaan tuomiin ongelmiin puututtava, ja tasa-arvoa ja osallisuutta lisättävä kaikissa väestöryhmissä”, Ohisalo kuvaili näkemyksiään YKAn ehdokkaille suunnatussa kyselyssä.  

Yhteiskuntaosaajille EU on kaiken muun ohella myös yksi mahdollinen urapolku, tosin tällä hetkellä suomalaiset ovat selvästi aliedustettuina EU-viroissa. Avainasemassa olevia suomalaisia on eläköitymässä EU:sta, ja Suomen asema EU:ssa heikkenee tätä myöden. Ohisalo näkee, että laadukkaan koulutuksen varmistaminen on avainasemassa, jotta suomalaisia saadaan EU-virkoihin jatkossakin.  

“EU:n houkuttelevuutta työpaikkana voidaan lisätä myös esimerkiksi systemaattisella viestinnällä ja perustamalla EU-toimielinten kanssa yhteistyössä yliopistoille valmennuskursseja sekä varmistamalla mahdollisimmat laajat harjoittelumahdollisuudet jo opiskeluaikana. Opiskelijavaihdot ovat myös tärkeä tapa sytyttää kansainvälisyyden kipinä”, Ohisalo summaa. 

Mitä EU-vaalien tulos tarkoittaa Suomelle ja Euroopalle?   

Vaalien tuloksia purettiin Akava Worksin verkkolähetyksessä, keskustelijoina Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Päivi Wood ja tohtorikoulutettava, väitöskirjatutkija Laura Nordström. Katso lähetyksen tallenne Akava Worksin sivuilta.