Siirry pääsisältöön
26.3.2024

YKA: Hallituksen työmarkkina­uudistukset koostuvat pullien rusinoista ja kirsikoista työmarkkinakakun päällä – “Viisas uudistusten johtaminen ottaa huomioon kaikkien osapuolten tarpeet”

Orpon hallituksen tapa toteuttaa työmarkkinauudistuksia on syössyt Suomen työmarkkinat poikkeuksellisen sekavaan solmuun. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut odottaa pääministeriltä johtajuutta tilanteen ratkaisemisessa.  

Ylen helmikuussa tekemän selvityksen mukaan 63 % suomalaisista on tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä hallituksen toimintaan työmarkkinoiden uudistamisessa. Tyytymättömyyttä on myös hallituspuolueiden kannattajien keskuudessa. Ensi syksynä alkava työ- ja virkaehtosopimusten neuvottelukierros uhkaa levitä käsiin, jollei pääministeri Orpo nyt ota selvää johtajuutta tilanteen ratkaisemiseksi. 

“Työmarkkinoihin liittyvät kysymykset ovat valtavan merkittävä osa hyvän elämän edellytyksiä. Siksi olisikin tärkeää pystyä tekemään uudistuksia laajalla yhteisymmärryksellä ja yhdessä sopien”, toteaa Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen hallituksen puheenjohtaja Hanna Sauli. 

Hallitus on toistuvasti perustellut uudistuksia muiden pohjoismaiden, erityisesti Ruotsin työmarkkinaratkaisuilla.  

“On viisasta etsiä toimivia käytäntöjä sieltä, missä on onnistuttu. Mutta nyt hallituksen tekemät lainsäädäntöesitykset sisältävät vain työnantajaa hyödyttäviä toimia – työntekijöiden asemaa turvaavat ja parantavat toimet loistavat poissaolollaan. Hallitus näyttääkin siis poimineen rusinat pullista ja kirsikat työmarkkinakakun päältä”, toteaa Sauli.  

Hallitus on esimerkiksi vedonnut siihen, että poliittisia lakkoja Ruotsissa on äärettömän vähän. Tämä ei kuitenkaan perustu mihinkään lainsäädännössä asetettuun lakkokieltoon, vaan molemminpuoliseen luottamukseen ja siihen, että otetaan sekä työnantajien että työntekijöiden tarpeet huomioon. Ruotsissa myös työnantajien korkea järjestäytyminen ja sitoutuminen yhdessä sopimiseen ovat johtaneet laajan luottamuksen ilmapiirin syntyyn.  

“Ei ole olemassa mitään mystistä Ruotsin mallia, jonka voisi ottaa käyttöön kuin uuden käyttöjärjestelmän tietokoneessa. Ruotsin systeemi on rakennettu hiljalleen luottamusta rakentaen, siinä missä Suomen hallituksen valitsemat toimet saavat aikaan lähinnä vastakkainasettelua”, huomauttaa Sauli.  

YKAn hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Nuortimo muistuttaa, että työntekijäjärjestöjen tehtävä on tuoda esille työntekijöiden näkökulmaa työelämässä. 

“Viime viikkoina on herännyt kysymys siitä, ottaako hallitus tosissaan toimiinsa liittyvät palkansaajien huolet. Viisas uudistusten johtaminen ottaa huomioon kaikkien osapuolten tarpeet. Halutaanko työmarkkinoita siis oikeasti kehittää, vai onko tarkoituksena romuttaa koko neuvottelemisen ja yhdessä sopimisen perinne työmarkkinoilla?”, Nuortimo kysyy.   

YKA on nostanut esille hallituksen esitysten ongelmakohtia ja esittänyt niihin vaihtoehtoja, samoin myös Akava. 

“Käynnissä oleva työmarkkinatilanne on herättänyt paljon huolta jäsentemme keskuudessa. Teille kaikille haluamme sanoa, että vaikutamme aktiivisesti niin Akavan kuin neuvottelujärjestöjemme YTN:n ja JUKOn sisällä, jotta jäsentemme näkemykset nousevat niiden vaikuttamistyön ytimeen”, toteaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen  

Lisätietoja

Simo Pöyhönen, toiminnanjohtaja
simo.poyhonen@yka.fi
050 341 4677 

Ainomaija Rajoo, johtava asiantuntija
ainomaija.rajoo@yka.fi
050 473 6396 

Salla Merikukka, viestintäpäällikkö
salla.merikukka@yka.fi
040 5178 518