Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - YKA vaikuttaa

Petri Toiviainen: Vientimalli vaikuttaisi laajasti koko julkiseen sektoriin

Alkuvuodelle 2024 leimaa-antavia tapahtumia olivat maan hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan suunnatut poliittiset lakot. Julkisuudessa esillä olivat etenkin SAK-liittojen työtaistelutoimenpiteet vientisektorilla. Mielenilmauksia ja ulosmarsseja toteutettiin kuitenkin läpi koko työmarkkinakentän ja esimerkiksi useiden akavalaisten liittojen jäseniä marssi ulos työpaikoiltaan 6.2.

Lue lisää

Teija Kynkäänniemi: YKAn sosiaalityön verkosto tarjoaa kollegiaalista tukea sekä mahdollisuuden päivittää osaamista 

10.6.2024Minkälaista edunvalvonnan painopisteitä sosiaalityön kenttä kaipaa? Miten sosiaalityön ammattilaisten työhyvinvointia tulisi kehittää? Muun muassa näitä kysymyksiä olemme käsitelleet YKAn sosiaalityön verkoston ensimmäisen toimintakauden aikana.

YKA Helsinki Priden viralliseksi yhteistyökumppaniksi  

4.6.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut toimii ylpeydellä Helsinki Priden yhteistyökumppanina vuonna 2024.  

Salla Merikukka: Johtajuus EU:n ilmastopolitiikassa toisi Suomelle työtä ja talouskasvua, mutta vaatii työmarkkinoiden sopeutumista ja poliittista tahtoa 

31.5.2024EU:n Green Deal etenee, eteneekö Suomen itselleen asettamat tiukemmat ilmastotavoitteet? Suomi voi saavuttaa johtajuuden eurooppalaisessa ilmastopolitiikassa, mutta onnistuminen vaatii työmarkkinoiden sopeutumista, rakenteellisia investointeja sekä panoksia koulutukseen.  

Eduskuntaan paremman politiikan verkosto: Luottamuspääoma suomalaisessa politiikassa romahdusvaarassa

23.5.2024Kansalaisten luottamus eduskuntaan on ollut jo pitkään laskussa. Tuoreimman valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 45 % kansalaisista luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.
Selvitys kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden työoloista

Kysely: Puolet kuntien ja hyvinvointialueiden ykalaisista kokee itsensä henkisesti uupuneeksi työssään vähintään viikoittain – hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan

25.4.2024Kuntasektorin ja hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä, selviää Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä. Korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kyselyyn vastanneista kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.  
kuvituskuva

YKA: Hallituksen leikkaukset uhkaavat monien ykalaisten työpaikkoja  

17.4.2024Hallituksen kolmen miljardin leikkaukset ja veronkiristykset sisältävät toimia, jotka tulevat realisoitumaan huolestuttavalla tavalla monien ykalaisten työpaikoille erityisesti valtionhallinnossa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Säästöt tulevat tarkoittamaan henkilöstövähennyksiä ykalaisten työpaikoille.  

YKA tukee Maria Löfgrenia jatkokaudelle Akavan johtoon 

12.4.2024Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut tukee Akavan puheenjohtaja Maria Löfgrenin uudelleenvalintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. YKAn hallitus päätti tuesta kokouksessaan 11.4.2024.

YKA: Hallituksen työmarkkina­­uudistukset koostuvat pullien rusinoista ja kirsikoista työmarkkinakakun päällä

26.3.2024Orpon hallituksen tapa toteuttaa työmarkkinauudistuksia on syössyt Suomen työmarkkinat poikkeuksellisen sekavaan solmuun. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut odottaa pääministeriltä johtajuutta tilanteen ratkaisemisessa.  

Lakkautettavalle aikuiskoulutustuelle haetaan korvaavaa mallia, mutta halutaanko sellainen oikeasti löytää?

5.3.2024Aikuiskoulutustuki on päättymässä elokuun alusta. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen työryhmä esitteli tänään alustavat ehdotukset aikuiskoulutustuen korvaajaksi. Ehdotuksiin kuuluu muun muassa aikuiskoulutustuen korvaaminen lainaperustaisella mallilla, joka nostaisi kynnystä työuran aikaisen osaamisen kehittämiselle.

YKA: Julkisen sektorin hallinnon henkilöstöresurssit on jo puristettu minimiin – ”On helpompi syyttää hallintoa kuin pyrkiä ratkomaan oikeita ongelmia” 

26.2.2024Helsingin Sanomien kolumnissa 25.2.2024 annettiin ymmärtää, että julkinen hallinto on Suomessa paisunut käsistä. Kuitenkin Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen tilastot osoittavat, että julkisen sektorin osuus työllisestä työvoimasta on pienimmillään 50 vuoteen. 

Ansiosidonnaisen porrastus toisi ykalaisten tileihin satojen eurojen loven 

5.2.2024Maan hallituksen suunnitelmat erityisesti ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta näkyvät monen ykalaisen elämässä hyvin konkreettisella tavalla jo tänä vuonna. Ansiosidonnaista on aiempaa vaikeampaa saada ja vaikka sitä saisikin, päivärahojen porrastus nappaa nopeasti ison loven toimeentulosta. 

Nyt on aika puhua aidon neuvottelujärjestelmän, työrauhan ja jatkuvan oppimisen puolesta – YKA lausui hallituksen esityksistä 

17.1.2024YKA jätti vuodenvaihteessa kolme lausuntoa, jotka käsittelivät työrauhalainsäädäntöä, aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamista sekä niin sanottua vientimalliesitystä. Vaikuttamista tarvitaan, sillä hallituksen kaavailut uhkaavat lisätä epävarmuutta työmarkkinoilla.