Siirry pääsisältöön
19.1.2021

Tunnista ja sanoita osaamisesi -valmennus yhteiskuntatieteilijän tukena

Alkuvuosi merkitsee monelle opiskelijalle urakkaa kesätyöhakemusten parissa. Kesätyömarkkinat ovat varsin kilpaillut, joten hakemuksiin panostaminen on ensiarvoisen tärkeää. Mitään kikkakolmosia ei tarvita, mutta perusasioiden, kuten omasta osaamisesta kertomisen on hyvä olla riittävällä tasolla. Opiskelijalähettiläs Veera Rahikainen testasi YKAn Tunnista ja sanoita osaamisesi -verkkovalmennusta. Mitä konkreettista hyötyä valmennuksesta on yhteiskunta-alan osaajalle? Lue lisää!

Veera Rahikainen

Yhteiskuntatieteiden opiskelijana on välillä vaikeaa tunnistaa niitä valmiuksia, joita opinnot ovat tuoneet mukanaan, koska yhteiskuntatieteistä ei valmistu yhteen tiettyyn ammattiin. Käytännössä opintojen tuoma anti voikin tuntua vaikeasti hyödynnettävältä. Generalistin tarpeet huomioiden laadittu Tunnista ja sanoita osaamisesi -valmennus auttaa ja tukee juuri meitä tulevia tai nykyisiä yhteiskuntatieteilijöitä tunnistamaan omia vahvuuksiamme.

Valmennuksen ensimmäisen päivän tehtävänä oli pohtia omaa osaamista, mikä tuntui minusta silloin haastavalta. Kun valmennus eteni ja tein erilaisia tehtäviä, omaa osaamista oli yhä helpompaa tunnistaa ja sanoittaa. Herättävää oli ymmärtää se, etteivät omat kyvykkyydet ja vahvuudet rajoitu pelkästään opintoihin tai työkokemukseen. Omaa osaamista voi tunnistaa esimerkiksi harrastusten tai järjestötoiminnan kautta. Yksi valmennuksen tehtävistä oli pyytää läheisiltä kommentteja siitä, millaista osaamista minulla on. Ilokseni huomasin, että muut olivat tunnistaneet minussa samoja asioita, joita olin itsekin pitänyt omina osaamisinani ja vahvuuksinani. Tuntui hyvältä, että muutkin olivat huomanneet ne, eivätkä ne siis olleetkaan vain subjektiivisia visioitani. Jatkossa olen varmasti itsevarmempi seisomaan näiden osaamisten takana.

Sain valmennuksesta uusia työkaluja, joiden avulla voin pohtia omaa osaamistani. Yksi tällainen työkalu oli oman osaamisen tunnistaminen verbien kautta. Pystyin niiden avulla tunnistamaan osaamista, jota minulla on, mutta jota en ole aiemmin osannut sanoittaa. Esimerkiksi se, että haluan valmistautua tärkeisiin tehtäviin mahdollisimman hyvin suunnittelemalla, ennakoimalla sekä harjoittelemalla, on ehdottomasti tärkeä taito myös yhteiskunta-alan työpaikoissa. Lisäksi valmennuksessa opeteltiin oman osaamisen tiivistämistä ydinviesteihin työpaikkailmoitusten avulla, mikä oli myös erittäin hyödyllistä ja opettavaista.

Tunnista ja sanoita osaamisesi -valmennus on todella kattava paketti juuri sinulle, joka kaipaat työkaluja ja vinkkejä oman osaamisen tunnistamiseen sekä sanoittamiseen! Verkkovalmennuksessa otetaan työelämän lisäksi huomioon muutkin elämän osa-alueet ja niiden kautta saadut taidot. Jokainen saa siis valmennuksesta varmasti paljon irti!

 

Veera Rahikainen

Kirjoittaja on YKAn opiskelijalähettiläs kaudella 2020–2021. Hän opiskelee yhteiskuntapolitiikkaa ja sosiaalityötä Jyväskylän yliopistossa.