Siirry pääsisältöön

Työelämän lakineuvonta

PalvelummeJäsenpalvelut ja -edutLakipalvelut ja palkkaneuvonta → Työelämän lakineuvonta

Voit kääntyä suoraan YKAn puoleen, jos sinulla on kysymyksiä tai ongelmia, jotka liittyvät työelämään. Juristimme ovat valmiina auttamaan ja neuvomaan esimerkiksi työ- ja virkasuhdeasioissa, palkkauksessa, työttömyysturvassa ja työsopimuksen teossa. Tarvittaessa myös asianajopalvelut ovat jäsenten käytettävissä työhön liittyvissä riitatapauksissa.

Yksityiselämän lakineuvontaa tarvitessasi lue ohjeet täältä.

Ulkomailla työskentelyä ja työttömyysturvaa koskeviin kysymyksiin saat neuvontaa työttömyyskassa Erkosta. Tutustu kuitenkin ensin Erkon ohjeisiin sekä Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n ohjeisiin.

Muista liittää yhteydenottoosi tarvittavat taustatiedot, kuten työnantajan nimi, tiedot työ- tai virkasuhteestasi sekä mahdollisesti sovellettavasta työ- tai virkaehtosopimuksesta.

Ota yhteyttä!

Työelämän lakineuvontaan voit jäsenenä ottaa yhteyttä soittamalla YKAn vaihteeseen p. 010 231 0350 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen juristit@yka.fi. Tällöin yhteydenotto ohjautuu päivystysvuorossa olevalle juristille.

Puhelun hinta on 0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min (alv 24 %) kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä soitettaessa. Voit myös jättää soittopyynnön sähköpostitse (juristit@yka.fi).

Voit ottaa yhteyttä myös suoraan tiettyyn juristiin. Tämä on suositeltavaa etenkin silloin, jos kyseinen juristi on aiemmin neuvonut samassa asiassa.

Asiointi sähköpostitse

Sähköpostitse asioitaessa jo ensimmäiseen viestiin on hyvä liittää asian selvittämisessä tarvittavia taustatietoja, kuten:

  • työnantajan nimi
  • tiedot palvelussuhteesta (työ-/virkasuhde, vakinainen/määräaikainen, kesto ja niin edelleen)
  • tieto mahdollisesti sovellettavasta työ- tai virkaehtosopimuksesta
  • työsopimuksen kopio, jos asia liittyy työsuhteen ehtoihin

Kysymyksiin pystytään yleensä vastaamaan parin päivän kuluessa, mutta kiireisinä aikoina, kuten lomakausien alkaessa, kannattaa varautua odottamaan vastausta jonkin verran pidempään.

Useimmissa ongelmatilanteissa jäsenet pystyvät itse neuvottelemaan asian kuntoon työnantajansa kanssa saatuaan YKAsta neuvoja. Työpaikalla apua voi tarvittaessa pyytää henkilöstön keskuudestaan valitsemilta luottamusmiehiltä / luottamusvaltuutetuilta (työ- tai virkasuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa) tai työsuojeluvaltuutetuilta (työsuojeluasioissa).

Jos erimielisyys ei ratkea työpaikalla, jäsenen suostumuksella voidaan myös ottaa suoraan YKAsta yhteyttä työnantajaan ja kehottaa tätä toimimaan oikein. Viimeisenä vaihtoehtona tulee kyseeseen asian vieminen tuomioistuimen ratkaistavaksi YKAn oikeusturvan turvin.

Jäsenmaksuun ei sisälly rajattomasti neuvontapalveluita, vaan YKAssa harkitaan kulloinkin tapauskohtaisesti, miten laajoihin selvityksiin tai toimenpiteisiin on tarkoituksenmukaista ryhtyä.

Vuonna 2023 autoimme

1157 ykalaista

2504 asiassa