Siirry pääsisältöön
18.1.2023

YTN aloittaa painostustoimet kahdella sopimusalalla

YTN antoi lakkovaroituksen kolmen päivän lakosta noin kymmeneen teknologiateollisuuden sopimusalan yritykseen 1.–3. helmikuuta. Lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä, myös YKAn jäseniä.

Lisätietoa (lakonalaiset yritykset, vastauksia yleisimpiin kysymyksiin) löytyy osoitteesta https://ytn.fi/ajankohtaista/tietoa-painostustoimista/.

Lakkoa koskevissa kysymyksissä palvelee YTN:n puhelinpäivystys: https://ytn.fi/ajankohtaista/teknologiateollisuuden-lakkovaroituksesta-kysyttavaa-puhelinpaivystyksemme-palvelee/

Samalla YTN julisti teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevat ylityökiellon, työasioissa matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon, jotka astuvat voimaan välittömästi. Tämä tarkoittaa, että kyseisten kahden alan noin 90 000 ylempää toimihenkilöä pitäytyvät työsopimuksellaan sovitussa, normaalissa työpäivässään.

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa kuvaa neuvottelujärjestön aloittamia painostustoimia varoituksen sanoina työnantajille, joilta ei löydy pienintäkään ymmärrystä palkkojen korottamiselle.

– Neuvotteluja on käyty pitkin syksyä elokuun lopusta lähtien ja ala on ollut sopimuksettomassa tilassa joulukuun alusta lähtien. 

– Jäsenkunnalta tullut palaute asian suhteen on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Painostustoimet ovat tehokkaita, sillä ylemmät toimihenkilöt venyvät töissään paljon. Kun tuo ylimääräinen venyminen loppuu, vaikutukset alkavat näkyä nopeasti. Toivon mukaan nämä toimet riittävät siihen, että sopimus vihdoin viimein syntyy, hän sanoo.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan neuvottelujärjestön tavoite on ostovoiman alentumista kiinni kurova palkkaratkaisu, joka painottuu yleiskorotukseen.

– Kaikille tuleva palkankorotus on erityisen tärkeä korkean inflaation aikana. Jos palkansaajien ostovoimasta huolehtiminen jää näinä poikkeuksellisina aikoina toisarvoiseksi, vaikutukset näkyvät pian koko taloudessa. Pitää muistaa, että maan kustannuskilpailukyky ja yritysten tuloskunto ovat edelleen hyvässä kunnossa, Hankamäki sanoo.