Siirry pääsisältöön
12.10.2023

YKAlla on valmius osallistua akavalaisiin mielenilmauksiin

Syyskuiseen jäsenkyselyyn vastanneista ykalaisista 75 prosenttia on valmiita osallistumaan mielenilmaisutoimiin vastauksena maan hallituksen kaavailemiin työelämä- ja työttömyysturvamuutoksiin. YKAn hallitus teki päätöksen valmiudesta osallistua akavalaisiin poliittisiin lakkoihin tai ulosmarsseihin tapauskohtaista harkintaa käyttäen. 

Millaisiin toimiin ykalaiset ovat valmiita maan hallituksen kaavailemiin työelämää ja työttömyysturvaa koskeviin muutoksiin liittyen? Tätä kysyttiin ykalaisilta syyskuussa 2023. Jäsenäänestykseen osallistui 1 055 ykalaista. Kyselyssä pystyi valitsemaan useamman vastausvaihtoehdon. 

Vastanneista 75 prosenttia kannatti yhtä tai useampaa kyselyn vastausvaihtoehdoiksi listattua mielenilmaisutointa eli mielenilmausta työajan jälkeen, ulosmarssia tai päivän kestävää poliittista lakkoa. Sen sijaan 21 prosenttia vastaajista näkee hallituksen kaavailemat muutosehdotukset perusteltuina eikä kannata mielenosoitustoimia. Neljä prosenttia vastanneista ei osannut sanoa mielipidettään. 

Vastausten jakauma. Kyselyssä oli mahdollista valita useampi vaihtoehto.

 

Mielenilmaisuista ilmoitetaan erikseen – pidä jäsentiedot ajan tasalla 

YKAn hallitus teki päätöksen valmiudesta osallistua Akavan, sen neuvottelujärjestöjen tai akavalaisten liittojen yhteisiin, laillisiin poliittisiin lakkoihin tai ulosmarsseihin. Hallitus päättää näihin osallistumisesta tapauskohtaisesti. Jäseniä informoidaan heti päätöksen syntyessä. Pidäthän siis yhteystietosi ajan tasalla! Pääset tarkastamaan tietosi Oma YKA -asioinnissa tai ottamalla yhteyttä jäsenpalveluun (jasenasiat@yka.fi). 

 

Voinko osallistua toisen liiton mielenilmaukseen? 

Jos olet työsuhteessa, sinulla on aina oikeus osallistua toisen liiton järjestämään poliittiseen mielenilmaukseen tai ulosmarssiin riippumatta siitä, mihin liittoon olet järjestäytynyt. Työnantajasi ei voi rangaista sinua tällaiseen työtaisteluun osallistumisesta. Jos osallistut toisen liiton mielenilmaukseen, noudata järjestävän liiton ohjeita. 

Jos olet virkasuhteessa, et voi osallistua poliittisiin lakkoihin työajalla. Virkaehtosopimuslaeissa virkasuhteisten työtaisteluoikeus on nimittäin rajattu vain omaa virkaehtosopimusta koskeviin lakkoihin.

 

Maksetaanko mielenilmaukseen tai ulosmarssiin osallistumisesta lakkoavustusta? 

YKA ei maksa lakkoavustusta poliittisiin lakkoihin tai ulosmarsseihin osallistumisesta. 

 

Kysyttävää? 

Ota yhteyttä YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhöseen: simo.poyhonen@yka.fi