Siirry pääsisältöön
4.6.2021

Yhteisöllisyyttä, edunvalvontaa ja paremman maailman rakentamista – YKA opiskelijalähettiläiden silmin

Miltä YKA näyttää opiskelijalähettilään silmin? Pyysimme YKAn viittä opiskelijalähettilästä kertomaan ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Lähettiläät tutustuivat YKAan ja SYYhyn lähes vuoden ajan. Mitä lähettiläskaudesta jäi käteen ja miksi heidän mielestään ammattijärjestön jäsenyys kannattaa? Lue lisää alta!

Camilla Heikkinen, Tampereen yliopisto: ”YKA on alamme yhteisö”

Tiesin YKAsta suhteellisen vähän ennen lähettiläskautta. Olin tietoinen joistakin hyvistä eduista sekä SYYn toiminnasta, mutta YKA kokonaisuudessaan oli vielä hieman hämärän peitossa. Nyt lähettiläskauden jälkeen kuva YKAsta onkin monipuolistunut hurjasti! Eniten ilahduttaa se, miten YKA on jäseniään varten todella monenlaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa.

Lähettiläskaudessa parasta on ollut se, että on päässyt itse vaikuttamaan ja kehittämään erilaisia tehtäväkokonaisuuksia sekä tutustumaan erityisesti itselle mielenkiintoisiin YKAn palveluihin. Lähettiläänä olen hyödyntänyt yhteiskunta-alalle tärkeitä taitoja, kuten laaja-alaisten kokonaisuuksien hallintaa, kriittistä ajattelua sekä tiedon jäsentämistä ja tiivistämistä.

YKAn palveluista suosittelen erityisesti verkkovalmennuksia. Itse kävin Viisi näkökulmaa piilotyönhakuun -valmennuksen. Kaikki valmennukset tarjoavat tosi hyviä ja konkreettisia vinkkejä. Niitä voi käydä omassa tahdissa hyvin toimivalla verkkoalustalla.

Mielestäni kaikkien yhteiskuntaosaajien kannattaa kuulua YKAan monestakin syystä. YKA on alamme yhteisö. Jo verkostoitumismielessä ja yhteisöllisyyden takia kannattaa kuulua YKAan. YKAn loistavat jäsenedut ovat saatavilla kaikille jäsenille jo opiskeluajoista lähtien. Lisäksi YKA tekee tärkeää vaikuttamistyötä. Itse voi lähteä ehdolle esimerkiksi valtuustovaaleihin.

Emmi Katajisto

Emmi Katajisto, Turun yliopisto: ”Olen yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka monessa asiassa YKA auttaa”

Kun aloitin lähettiläskauden, en tiennyt YKAsta tai ammattiliitoista paljonkaan. Nyt tiedän, mitä YKA tekee ja olen ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka monessa asiassa YKA auttaa. YKA on hyvin moderni ja innovatiivinen ammattiliitto, johon voi olla yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä.

Minusta lähettiläskaudessa parasta on ollut YKAsta oppiminen ja viestintätaitojen kehittäminen. Lähettiläänä olen päässyt käyttämään yhteiskunta-alalla tärkeitä viestinnän, itseohjautuvuuden, organisoinnin, ajanhallinnan ja kokonaisuuksien suunnittelemisen taitoja.

Jos minun pitäisi suositella yhtä YKAn palvelua, valitsisin opiskelijoiden hyvinvointiohjauksen. YKA tarjoaa palveluja kaikille, olipa sitten opiskelija, työssäkäyvä, työtä hakeva tai perheellinen. Työelämässä ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. YKA tarjoaakin apua monenlaisiin tilanteisiin. Jo pelkästään työttömyysturvan takia kannattaa olla YKAn ja työttömyyskassa Erkon jäsen.

Akseli Rouvari, Helsingin yliopisto: ”YKAn jäsenenä voi edistää paremman yhteiskunnan rakentamista”

Käsitykseni YKAsta modernina, tulevaisuuteen katsovana yhteiskunnallisena aktivistiliittona on vahvistunut entisestään kauden aikana. YKAn monipuolinen toiminta ja alallemme sopiva eetos paremman työelämän, yhteiskunnan ja maailman rakentamisesta on näkynyt. Uskon, että YKA pystyy olemaan rohkeasti eteenpäin katsova, tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskuntaa ja -maailmaa rakentava toimija.

Lähettiläskaudella parasta on ollut mahdollisuus vaikuttaa laajasti oman työn sisältöön ja tehdä töitä itselle tärkeiden teemojen ja aiheiden parissa. Alun perin tavoitteinani oli nostaa opiskelijoiden näkyvyyttä YKAssa sekä vaikuttaa opiskelijoille tärkeiden aiheiden ja YKAn kehittymisen puolesta. Koen onnistuneeni näissä tavoitteissa.

Yhteiskunta-alan ammatilliseen kontekstiin kuuluminen on jo itsessään arvokasta ja hyödyllistä oman suunnan löytämisen, ammattilaisena kehittymisen sekä uraidentiteetin kannalta. Lisäksi tehokas edunvalvonta sekä tuloksellinen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttaminen ovat minusta YKAn parhaimpia puolia, vaikka ne eivät näy ulospäin koko laajuudessaan. Jos alan ja liiton suuntaan haluaa vaikuttaa itse olemalla mukana edistämässä paremman yhteiskunnan, työelämän ja maailman rakentamista, onnistuu se parhaiten YKAn jäsenenä ja osana tätä yhteisöä. Lisäksi lukuisat jäsenpalvelut ja koulutukset maksavat jäsenmaksun takaisin moninkertaisena melko äkkiä.

Veera Rahikainen

Veera Rahikainen, Jyväskylän yliopisto: ”YKA on ammattiliittojen edelläkävijä”

Käsitykseni ja tietoni YKAsta ennen lähettiläskautta olivat melko vähäiset. Opiskelijalähettilääksi pääseminen oli oiva mahdollisuus tutustua YKAn toimintaan huomattavasti lähemmin! Kauden jälkeen miellän YKAn kokonaisvaltaiseksi ammattiliitoksi, joka haluaa olla aktiivinen edelläkävijä niin jäsentensä tukijana erilaisissa elämäntilanteissa kuin myös yhteiskunnallisena keskustelijana.

Lähettilästoiminnassa parasta on ehdottomasti ollut lämmin yhteisöllisyys! Kaudella ei kertaakaan tullut sellaista oloa, että olisin yksin tai ettenkö voisi kysyä apua milloin minkäkin asian kanssa painiessa. Myös joustavuus on ollut hienoa – töitä on voinut tehdä melko joustavasti oman kalenterin puitteissa.

YKAn palvelutarjonnasta suosittelisin erityisesti YKAn järjestämiä verkkovalmennuksia! Valmennuksille voi osallistua omien aikataulujen raameissa. Ne antavat paljon hyödyllisiä työkaluja, olit sitten opiskelija tai jo pidemmällä työuralla oleva konkari.

Mielestäni YKA on ammattiliittojen edelläkävijä. Jos arvostat esimerkiksi alan asiantuntijoiden antamaa edunvalvontaa, lakipalveluita tai vakuutuksia, on jäsenyydestä sinulle varmasti hyötyä.

Aku Houttu, Helsingin yliopisto: ”Liittoon kuuluminen on tuen osoitus edunvalvonnalle”

Tunsin YKAn toimintaa kohtuullisen hyvin jo ennen opiskelijalähettiläskauden alkua, mutta lähettiläänä toimimisen myötä kuva YKAsta monipuolisena edunvalvontaa ja palveluja tarjoavana liittona vahvistui. Lähettiläskaudella parasta on ollut se, että olen päässyt perehtymään erityisesti YKAn edunvalvontaan yhteiskunta-alalla. Myös erilaisten viestintäkokonaisuuksien konkreettinen tekeminen on ollut mieluisaa.

YKAn tapahtuma- ja palvelutarjonnasta suosittelen Yhteiskuntatieteilijäpäivään sekä SYYspäiville osallistumista! Molemmat tarjoavat tuoreita kuulumisia yhteiskunta-alalta sekä mielenkiintoisia keskusteluja tulevaisuuden suunnista.

Pidän edunvalvontaa, jota YKA tekee yhteiskunta-alalla työskentelevien puolesta, tärkeimpänä syynä kuulua liittoon. Ilman järjestäytymistä työntekijät ovat melko yksinäisiä erilaisissa työelämän murroksissa. Yhdessä voimme vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme parhaiten. Liittoon kuuluminen on tuen osoitus edunvalvonnalle.

 

YKAn toimisto kiittää lämpimästi kaikkia opiskelijalähettiläitä kaudesta 2020 – 2021. Lähettiläät ovat tuoneet arvokkaita näkökulmia liiton toiminnan kehittämiseen. Opiskelijalähettiläskaudesta jatkamme YKA-lähettiläskauteen. Olisitko sinä seuraava YKA-lähettiläs? Lue lisää ja hae lähettilääksi 6.6.2021 mennessä!