Siirry pääsisältöön
14.10.2021

SYYspäivät 2021 auttavat opiskelijaa hahmottamaan omaa urapolkuaan

Opintojen edetessä ajatukset tulevaisuuden urasta tulevat yhä vain ajankohtaisemmaksi. Valtakunnallinen työelämätapahtuma SYYspäivät järjestetään tänä vuonna 23.10.2021 etänä teemalla ”Tulevaisuuden yhteiskuntaosaaja”. Monipuolinen ohjelma auttaa opiskelijoita hahmottamaan, millaista työskentely on eri yhteiskunnan sektoreilla ja miten tunnistaa omaa osaamistaan.

Syksy on jo pitkällä ja opiskelijaelämä on päässyt taas vauhtiin. Itse valmistuin viime keväänä sosiaalitieteiden pääaineesta Turun yliopistosta valtiotieteiden kandidaatiksi ja jatkoin maisterivaiheeseen sosiologian pääaineessa tänä syksynä. On jännittävää, miten opintojen eteneminen on vähitellen tuonut henkilökohtaisia ura-ajatuksia lähemmäksi. Miten voisin tietää paremmin, missä olisin hyvä työelämässä? Minne voisin mennä töihin tai edes harjoitteluun? Onneksi on valtakunnallisia uratapahtumia, kuten 23.10.2021 klo 10-15 etänä järjestettävät SYYspäivät, jotka voivat auttaa minunlaisiani opiskelijoita vastaamaan tämänkaltaisiin kysymyksiin.

Osallistuin vuonna 2019 Jyväskylässä järjestetyille SYYspäiville toisena opiskeluvuonnani. Tapahtuman teemana oli tällöin digitalisaatio ja muuttuva työelämä. Muistan sen jännityksen, kun osallistuin ensimmäistä kertaa koko viikonlopun ajan kestävään opiskelijatapahtumaan toisella paikkakunnalla. Mieleeni ovat myös jääneet Jyväskylän yliopiston moderni kampusalue ja tapahtuman työpajat, jotka liittyivät uran luomiseen digitalisoituvilla työmarkkinoilla ja yrittäjyyteen yhteiskuntatieteilijänä. Muistan lisäksi hyvän ruoan ja Jyväskylän opiskelijakulttuurin erilaisuuden Turkuun verrattuna. Sitten iski korona, minkä vuoksi vuoden 2020 SYYspäiville matkustaminen vaihtui sängystä kotisohvalle siirtymiseen. Monen päivän ohjelma tiivistettiin yhteen päivään etäolosuhteisiin otollisemmaksi. Ura-aiheinen sisältö on silti ollut korkeatasoista: viime vuonna SYYspäivien järjestämisestä vastuussa ollut SYY-Kuopio järjesti onnistuneen tapahtuman kestävän hyvinvoinnin teemalla. Tämän vuoden ohjelma näyttää mielestäni myös inspiroivalta.

 

Uranäkökulmaa eri yhteiskunnan sektoreilta

Tänä vuonna SYY-Wasa järjestää SYYspäivät teemalla Tulevaisuuden yhteiskuntaosaaja. Teema tukee vahvasti SYYn kattojärjestön YKAn tulevaisuusorientoituneisuutta ja myös auttaa opiskelijoita löytämään oman tulevaisuutensa vaikuttavana yhteiskuntaosaajana. Tapahtuman pääpuhuja on Katri Lammi, Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ylitarkastaja, joka kertoo työstään valtiontaloudelle tärkeänä virkamiehenä. Omasta työkokemuksesta kertominen alan tuleville ammattilaisille on tärkeää. Myös Pirkanmaan liiton hallintojohtaja Petri Pikkuaho pitää puheenvuoronsa uraansa liittyen.

SYYspäivät pyrkivät tuomaan esiin näkökulmia yhteiskunta-alan eri kulmilta ja tämä näkyy ohjelmassa myös tänä vuonna. Koska minulle on vielä vahvasti auki se, millä yhteiskunta-alan sektorilla haluaisin työskennellä ja missä tehtävissä, odotan henkilökohtaisesti eniten SYYspäivien ”Työelämä eri sektoreilla”-paneelikeskustelua. Paneeliin osallistuu yhteiskuntaosaajia julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Äänessä ovat Järvenpään kaupungin elinvoimajohtaja Marko Lehenberg, Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika HagmanKiuru, konsulttitoimisto MDI:n aluekehittämisen asiantuntija Aleksi Koivisto sekä Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen. Paneelin myötä opiskelijat saavat käsityksen siitä, millaista on työskennellä erilaisissa työtehtävissä ja miten eri sektorit eroavat toisistaan.

 

Apua oman suunnan ja osaamisen tunnistamiseen

Arvelen, että SYYspäivien työpajat tarjoavat itselleni eniten ajatuksia ja oivalluksia minusta itsestäni yhteiskuntaosaajana. Moni alamme opiskelija pystyy varmaankin samaistumaan ajatukseeni siitä, että oman osaamisen tunnistaminen on vaikeaa etenkin työelämäkontekstissa. Miten markkinoida itseään työantajille tehokkaasti? Miten päästä kohti omia uravalintoja oman osaamisen tunnistamisen avulla?

SYYspäivien työpajassa ”Miten yhteiskunta-alan opiskelija voi tunnistaa omaa osaamistaan?” sertifioitu uracoach Milla Helaakoski auttaa asian pohtimisessa. Entä jos oman uran suunnan selvittäminen tuntuu tällä hetkellä tärkeämmältä? Siihen voi paneutua sertifioitu henkilöarvioija, business coach ja motivaativalmentaja Mira Kivistön ”Urakompassi – löydä oma suuntasi työelämässä”-työpajassa. Työpajoihin ilmoittaudutaan tapahtumailmoittautumisen yhteydessä.

Mitä lähemmäksi työelämää tullaan, sitä enemmän se mietityttää. Itse pohdin erityisesti sitä, miten olisin voinut valmistautua ja oppia uutta omasta osaamisestani jo aiemmin. Uskon kuitenkin kehittyväni vielä paljon ennen kuin astun ensimmäistä kertaa virallisesti työelämään. Toivottavasti muut vielä omaa suuntaa etsiskelevät opiskelijat saavat SYYspäivistä irti mahdollisimman paljon tänäkin vuonna!

Nähdään SYYspäivillä!

 

Franseska Kärkkäinen
YKA-lähettiläs 2021–2022

 

SYYspäivät järjestetään etänä 23.10.2021 klo 10-15. Ilmoittautuminen on mahdollista 22.10.2021 klo 16 asti. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!