Siirry pääsisältöön
15.3.2023

Helmi-maaliskuu toi monia ratkaisuja VES/TES-kentälle

Yksityisen sektorin TES-päänavaajana pidetyllä teknologiateollisuden alalla saavutettiin ylempien toimihenkilöiden osalta ratkaisu 14.2.2023. Sen jälkeen akavalainen yksityisen sektorin neuvottelujärjestö YTN on saanut neuvottelutuloksia myös muilla toimialoilla. Työehtosopimukset ovat pääsääntöisesti kaksivuotisia ja sisältävät ns. yleisen linjan mukaiset palkantarkistukset.

”On merkille pantavaa, että erityisesti yksityisen sektorin akavalaisissa työehtosopimuksissa myös perhevapaiden palkallisuudessa päästiin lapsen molempien vanhempien asema parantaviin muutoksiin”, toteaa YKAn yksityisen sektorin neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen. Tarkemmat tiedot sopimusalakohtaisista raktiasuista löytyvät osoitteesta ytn.fi.

 

Julkisella sektorilla ratkaisuja jo lähes kaikilla aloilla

Myös julkisella sektorilla kaksivuotisia VES/TES-sopimusratkaisuja on maaliskuun alussa syntynyt jo lähes kaikille aloille. Yleinen palkkakehitys saatiin turvattua esimerkiksi valtiolla, kunnissa, hyvinvointialueilla ja kirkon sektorilla. Tämän lisäksi kunnissa ja hyvinvointialueilla toteutetaan lähivuosien ajan erityistä palkkaohjelmaa. Valtiosektorilla päästiin eteenpäin useissa pitkään hiertäneissä tekstiasioissa muun muassa työmatkustamiseen liittyen.

”Erityisen ylpeä olen siitä, että myös valtion ja kirkon sektoreilla päästiin nyt tasapuolisiin kirjauksiin perhevapaiden palkallisuuden osalta”, toteaa YKAn julkisen sektorin neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen.

Tarkempia tietoja eri sektoreiden VES/TES-ratkaisuista löydät seuraavista linkeistä:

Myös Kansallisgallerialle on saatu aikaan vuotta 2023 koskeva sopimus palkkojen tarkastamisesta. JUKOn osalta TES-neuvottelut jatkuvat maaliskuun aikana vielä muun muassa yliopistojen ja Työterveyslaitoksen sopimuksista.

 

Nuutti Pursiainen, yksityisen sektorin neuvottelupäällikkö
Petri Toiviainen, julkisen sektorin neuvottelupäällikkö