Siirry pääsisältöön
17.1.2023

Näitä asioita voit edellyttää harjoittelultasi

Vuonna 2019 yli puolet yhteiskunta-alan yliopistotutkinnoista sisälsi pakollisen harjoittelun. Harjoittelut ovat yhä useammin erottamaton osa yhteiskunta-alan opintoja. Suunta on hyvä, sillä harjoittelussa opiskelija pääsee soveltamaan oppimaansa, syventämään osaamistaan ja luomaan kontakteja. Harjoittelijoiden osaaminen, uudet näkökulmat ja ideat rikastuttavat myös työpaikkojen toimintakulttuuria.

Akavan opiskelijoiden harjoittelubarometrin (2019) mukaan harjoittelut sujuvat yhteiskunta-alalla mallikkaasti. Harjoitteluista maksetaan pääpuolisesti palkkaa, harjoittelijalle on nimetty työpaikalle ohjaaja ja moni työllistyy harjoittelupaikkaansa. Erityisen hyviä yhteiskunta-alalla ollaan verkostoitumisessa: Akavan opiskelijoiden barometrissa alamme opiskelijat katsoivat luoneensa harjoitteluissaan suhde- ja kontaktiverkostoja parhaiten suhteessa muihin vastanneisiin.

Valitettavasti osassa korkeakouluharjoittelupaikoista ei edelleenkään makseta palkkaa, työtehtävät ovat epämotivoivia ja harjoittelija jätetään työyhteisön ulkopuolelle. Harjoittelulta on kuitenkin oikeus vaatia näitä ja tiettyjä muita asioita.

 

Harjoittelija, tunne oikeutesi

Solmi harjoittelusta aina kirjallinen työsopimus. YKA on tässä apunasi: voit tarkistuttaa sopimuksen liiton juristeilla. Lisäksi voit aina kääntyä puoleemme, jos harjoittelussa jokin asia askarruttaa.

Lain mukaan työnantajasi on huolehdittava seuraavista asioista:

  • Saat työtehtäviesi hoitamiseen riittävän ohjauksen ja opastuksen.
  • Koska työaikalaki koskee myös sinua, sinulta pyydetään aina suostumus mahdollisiin ylitöihin.
  • Sinulle kertyy vuosilomaa, jos työskentelet vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa.
  • Selvitä, sovelletaanko työpaikallasi jotakin virka- tai työehtosopimusta. Jos, niin sinuun sovelletaan samaa virka- tai työehtosopimusta kuin muihinkin samassa paikassa työskenteleviin. Virka- ja työehtosopimuksissa määrätään muun muassa työaikaa ja palkkaa koskevista asioista.
  • Saat työtodistuksen. Sinun kuuluu saada työstäsi kirjallinen todistus, jos sitä työnantajalta pyydät. Työtodistus on annettava, vaikka harjoittelun päättymisestä olisi kulunut jo tovi tai jopa useampi vuosi.

Jotta hyvän harjoittelun ehdot täyttyisivät, on työnantajasi huolehdittava, että sinulle on tarjolla mielekkäitä haasteita ja oppimiskokemuksia ja että sinut otetaan aktiiviseksi osaksi työyhteisöä.

Harjoittelijana sinun kannattaa pitää kiinni oikeuksistasi. YKAn harjoittelu- ja kesätyöopas sekä Akavan harjoittelusuositukset toimivat oivina tarkastuslistoina, joita kannattaa hyödyntää harjoittelupaikkaa etsiessä ja harjoittelua suorittaessa.

Tsemppiä harjoitteluihin!