Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - Mielipide

Salla Merikukka: Onko pohjoismainen malli vain suuri, retorinen puhallus?  

Orpon hallituksen mittavia työelämäreformeja on toistuvasti perusteltu pohjoismaisella mallilla ja sillä, että on uskallettava tehdä samoja uudistuksia kuin muissa Pohjoismaissa. Mutta mikä se pohjoismainen malli on? 

Lue lisää

Yhteiskuntaosaaja, sinä voit auttaa

18.12.2023Ukrainan ja Gazan kriisit ovat leimanneet vuotta 2023. YKA kannustaa kaikkia jäseniään tukemaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työtä.

Hallituksen ensimmäinen budjetti

12.10.2023Maan hallituksen eduskunnalle antamasta talousarvioesityksestä löytyy joitakin valonpilkahduksia, mutta erityisesti sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset aiheuttavat huolta, kirjoittaa YKAn johtava asiantuntija Ainomaija Rajoo.

Minäkö muka asiantuntija?

31.8.2023Puhelin soi ja sähköposti laulaa, deadlinet paukkuvat, kalenteri on täynnä kokouksia ja palavereita. Tämä oli odotukseni asiantuntijatyöstä, mutta todellisuus olikin jotain muuta, kirjoittaa YKAn jäsenhankinnan suunnittelija Ida Kettuoja.

Töissä eläkkeellä? Miksipä ei!

16.8.2023Vitsi kiireisestä eläkeläisestä ei ehkä olekaan enää vitsi: yhä useammat ihmiset haluavat jatkaa työskentelyä eläkkeellä. Ay-liikkeen tehtävänä on osaltaan huolehtia, että jokaisella on aito mahdollisuus valita, mitä eläkeiässä tekee ja millaisilla ehdoilla, kirjoittaa YKAn strategiajohtaja Maria Teikari.

Miksi kestävyysmurroksessa tarvitaan yhteiskuntaosaajia

29.6.2023Yhteiskuntamme kohtaamassa kokonaisvaltaisessa muutoksessa, kestävyysmurroksessa, tarvitaan monenlaista osaamista erilaisilla tietämisen ja toiminnan osa-alueilla. Monella yhteiskuntaosaajalla on jo ennestään valmius syventää ekososiaalisen kriisin kannalta olennaista osaamistaan, kirjoittaa tutkija ja dosentti Eeva Houtbeckers, jonka Maailmanparannusforum-alustus käsittelee kestävyysmurroksen edelläkävijöitä.

Ekologiseen jälleenrakennukseen tarvitaan yhteiskuntaosaajia

29.6.2023Yleisellä tasolla ekologinen jälleenrakennus on melko yksinkertainen haaste: on säilytettävä välttämättömät asiat ja luovuttava turhasta. Käytännössä kyse on kuitenkin valtavasta uudistushankkeesta, jossa yhteiskuntaosaajia todellakin tarvitaan, kirjoittaa BIOS-tutkimusyksikön ekonomisti Jussi Ahokas, jonka Maailmanparannusforum-alustus käsittelee taloutta ja ekologista jälleenrakennusta.

Syyllistämällä vai sovittelemalla

22.6.2023Inklusiivisuus, monimuotoisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat yhä useammin työelämän keskusteluissa esiintyviä sanoja. Osalle meistä näiden teemojen parissa työskentely on luonteva osa omaa työtä, kun taas joku toinen kokee monimuotoisuuskeskustelun turhauttavaksi pöhinäksi. Kenelle yhdenvertaisuustyötä pitäisi tehdä ja millainen sen työnjako voisi olla, pohtii inklusiivisuuden asiantuntija Susi Nousiainen.

Asiantuntijat kommentoivat hallitusohjelmaa

22.6.2023Pyysimme yhteiskunta-alan viittä asiantuntijaa kommentoimaan tuoretta hallitusohjelmaa. Kommentoijina ovat Helsingin yliopiston dosentti ja varadekaani Hanna Wass, YTN:n neuvottelupäällikkö Petri Oksa, HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas, SYLin puheenjohtaja Lotta Leinonen ja YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen.

Tuoreen hallitusohjelman kurjistukset voitaisiin välttää paremmalla johtamisella

19.6.2023Olen työskennellyt kymmenen vuotta johtaja-asemassa työnantajan edustajana. Tilanteita, joissa lainsäädäntö olisi tullut organisaation johtamisen tielle, ei ole ollut. Jos työntekijöiden kanssa on ilmennyt ongelmia, on keinovalikoimasta löytynyt ratkaisuja hoitoonohjauksesta työkykyarviointiin. Vaikeimmissakin tilanteissa minulle on ollut tärkeää, että kynnys irtisanomiseen on korkea, kirjoittaa YKAn strategiajohtaja Maria Teikari. 
Kuvassa Minna Canth istumassa salongissaan. Kuva vuodelta 1891.

Valitse tasa-arvo

17.3.2023”Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu” on monelle tuttu hokema, joka mainitaan erityisesti tasa-arvoasioiden yhteydessä. Tasa-arvon edistämisessä ongelmana ei kuitenkaan ole suuttumuksen tai hyvien ratkaisuehdotusten puute. Suurin este meidän ja tasa-arvoisen yhteiskunnan välissä on se, että kauniit ajatukset tasa-arvon edistämisestä jäävät vain puheen tasolle.

On johdon vastuulla edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikoilla

9.3.2023Häirintä ja syrjintä ovat yleisiä ilmiöitä työelämässä, vaikka lainsäädäntö kieltää ne. Esimerkiksi joka viides korkeakoulutettu nainen on kohdannut häirintää työelämässä. Häirintä voi ilmetä esimerkiksi väheksyvänä puheena tai seksuaalisena häirintänä.  

Paikkariippumaton työ ja paikkariippumaton työaika

23.2.2023Asiantuntijatyön tekemisen tavat ovat olleet murroksessa jo pitkään. Mobiilisti tehtävä työ on tullut jäädäkseen ja koronapandemia vain vauhditti muutosta. Vaikka nykyinen työaikalaki on melko tuore, se ei vieläkään tunnista paikkariippumatonta työtä ja työaikaa tarvittavalla laajuudella, kirjoittaa YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen.