Siirry pääsisältöön
20.9.2022

SYY-blogi: Muistakaamme kiitollisuus

Kuinka usein muistamme kiittää, kun siihen on aihetta? Mihin huomiomme kiinnittyy ensisijaisesti arjessa? Asioihin, jotka ovat hyvin – vai seikkoihin, jotka ovat huonosti?

Kun ideoimme tämän blogitekstin sisältöä, keskuudestamme nousi esiin toivomus käsitellä opiskelijoiden tulorajan nostamista, jottei vuoden 2022 alussa tehtyä 25 %:n nostoa palauteta takaisin lähtötasolleen.  Tein aiheesta pari googlehakua, jonka jälkeen kävikin ilmi, että tosiasiassa tulorajaa ollaankin nostamassa vuoden 2023 alussa 50 prosentilla.

Ylioppilaslehti kertoi tästä 24.03.2022 uutisessaan Opintotuen tulorajat nousevat pysyvästi 50 prosentilla ensi vuoden alusta | Ylioppilaslehti ja Suomen Opiskelijakuntien Liitto (SAMOK) tiedotti 11.02.2022 asiasta seuraavasti SAMOK kiittää hallitusta opintotuen tulorajojen korotuksesta – ePressi. Eli asiat ovatkin jo menossa parempaan suuntaan, mitä olimme toivomassa.

Nyt on aika kiittää kaikkia opiskelijoiden tulorajan nostamiseen vuosien varrella vaikuttaneita tahoja, kuten esimerkiksi Suomen Ylioppilaiden Liittoa (SYL), Suomen Opiskelijakuntien Liittoa (SAMOK) – ja asiasta lopullisen päätöksen tehnyttä Suomen hallitusta. Iso KIITOS.

Kaikilla opiskelijoilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tehdä opiskeluiden ohella töitä. Heidän saamansa työtehtävät voivat olla myös niin huonosti palkattuja, etteivät he kykene rahoittamaan elämäänsä kohtuullisilla työtunneilla, mikä voi viivästyttää valmistumista määräajassa.

Yksi mahdollinen ratkaisu voisi olla kohtuullinen perustulo, jonka päälle jokainen voi kerryttää erilaisia tulovirtoja – ja perustulo verotettaisiin portaittain pois. Tämä auttaisi ihmisiä kaikenlaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa: olipa kysymys opiskelusta, työttömyydestä, eläkkeestä, alanvaihtamisesta tai alentuneesta työkyvystä.

Perustulon myötä minimipalkka ja työolosuhteet nousisivat, koska työnantajien olisi panostettava nykyistä enemmän houkuttelevaan palkkaukseen ja työilmapiiriin, millä voi olla moninaisia myönteisiä seurauksia myös kansanterveyteen. Kanadan mallista voisi ottaa esimerkkiä (Tutkimus: Perustulo kasvattaa taloutta – PerustuloPerustulo.) Aiheesta kiinnostuneille suositellaan luettavaksi Rutger Bregmanin kirja ‘Ilmaista rahaa kaikille’ (Raha ratkaisee | Ulkopolitiikka).

Olemme joka tapauksessa suuntaamassa kohti sellaista tulevaisuutta, jossa siintävät suurimmat ongelmat (ilmastonmuutos ja luontokato) vaativat perusteellista ja reilua sekä mukaansa kutsuvaa yhteiskunnan kulttuurillista rakennemuutosta, kulutuksen maksimoinnin eetoksesta ylilajiseen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Kuinka voimme toimia niin, että tulevilla opiskelijoilla ja sukupolvilla on SYYtä kiittää meitä teoistamme?

Syksyisin terveisin,
SYY-Kuopio