Helsingin Sanomat uutisoi korkeakoulusta valmistuneiden työttömyydestä 10.3. Korkeakoulutettuja on nyt työttömänä enemmän, kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla.
Akava Worksin mukaan yhteiskunta-alan vastavalmistuneiden työttömyys on lisääntynyt merkittävästi, viimeisen vuoden aikana 63 %. Tammikuussa heitä oli työttömänä 302.
“Valtiotalouden tuottavuusohjelman leikkaukset, järjestöjen rahoitusleikkaukset sekä niitä seurannut yt-neuvotteluiden suma on vähentänyt yhteiskunta-alan avoimien työpaikkojen määrää merkittävästi. Tämä näkyy paitsi vastavalmistuneiden työllistymisessä, myös tarjolla olevien kesätyöpaikkojen määrässä, ja vaikuttaa siten myös opiskelijoiden kesän aikaiseen toimeentuloon huolestuttavalla tavalla”, kommentoi YKAn johtava asiantuntija Ainomaija Rajoo.
Korkeakoulutettujen työllistyminen on vaikeutunut alasta riippumatta, ja vuodessa kaikkien työttömien korkeakoulutettujen määrä onkin kasvanut 23 %.
“Kun talouden taantuma alkaa loiventua ja työllisyyden tilanne parantua, näkyvät vaikutukset hitaimmin korkeakoulutettujen kohdalla. Yhteiskunta-alan osaajille on työmarkkinoilla jatkossakin tarvetta, vaikka tilanne on nyt monen, etenkin vastavalmistuneen kohdalla vaikea”, Rajoo muistuttaa.
Rajoo nostaa esille sen, että ammattiliittojen yksi tehtävä on tukea jäseniään työelämän eri tilanteissa. YKA esimerkiksi tarjoaa jäsenilleen erilaisia työllistymistä tukevia palveluita aina uravalmennuksesta työnhakusparraukseen ja Rekryboosteri-vertaisvalmennukseen. Yhteiskunta-alan työpaikkoja on myös koottu yhteen YKAn työpaikkasivustolle.
Tammikuussa Suomessa oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan noin 95 400 avointa työpaikkaa, mikä oli 38 000 vähemmän kuin vuosi aiemmin, ja työttömiä työnhakijoita taas 325 800 eli 34 600 enemmän kuin vuosi aikaisemmin.
“Jokainen varmasti ymmärtää näitä lukuja katsomalla, että talouden suhdanteista johtuva työttömyys ei ole ihmisten itsensä syy. Siksi työttömyysturvaan ei pitäisi enää missään tapauksessa koskea valtion säästöpaineista huolimatta. Lisäksi työllisyyspalveluihin pitää saada vielä vahvemmin korkeakoulutetuille erikseen suunnattuja palveluja”, Rajoo sanoo.
Rajoo sanoo kuulleensa, että moni valmistumisen kynnyksellä oleva harkitsee sitäkin, kannattaako paperit ottaa ulos nyt vai opintoja vielä jatkaa, jos se on mahdollista.
“Emme voi kannustaa ketään viivyttämään opintojaan tarpeettomasti, mutta ymmärrän tällaisenkin pohdinnan varsin hyvin”, Rajoo miettii.