Siirry pääsisältöön
1.3.2024

Jäsenhankinnan menestysvuosi: YKAn jäsenmäärä kasvoi 5,1 %

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen jäsenmäärä kasvoi vuonna 2023 huimat 5,1 %. YKAlaisia onkin jo yli 13 800. Myös koko Akavan jäsenmäärä kasvoi erityisesti opiskelijajäsenten osalta. Akavalaisia on jo yli 620 000. 

“Olemme olleet kasvava liitto jo pitkään, mutta nyt saavutettu kasvu ylittää kaikki odotukset”, sanoo Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen strategiajohtaja Maria Teikari 

Viime vuoden kasvun takana on ennen kaikkea kampuksilla aloitettu työ opiskelijoiden tavoittamiseksi. Kaikissa yhteiskunta-alan opintoja tarjoavissa yliopistokaupungeissa toimivat YKA-lähettiläät tuovat ainejärjestöille ja opiskelijoille tietoa työelämästä sekä työkaluja oman uran rakentamiseen.  

“YKA-lähettiläiden roolia ei voi liikaa korostaa. On tärkeää, että jo opintojen aikana on mahdollista löytää omasta ammattiliitosta tuki ja turva, joka kantaa myös työelämään siirryttäessä”, toteaa YKAn jäsenhankinnan suunnittelija Ida Kettuoja 

Pian julkaistavan YKAn vuosittaisen työmarkkinatutkimuksen mukaan YKAlaisten tilanne työmarkkinoilla on hyvä: jäsenten keskipalkka on 4 827 €, työttömyysaste 3,9 % ja määräaikaisten työsuhteiden osuus on laskussa. Suurimman osan palkka nousi juuri liittojen neuvottelutyön ansiosta yleiskorotusten kautta.  

“YKAn tehtävä on puolustaa yhteiskuntaosaajien asemaa työelämässä. Tätä teemme käytännössä esimerkiksi tarjoamalla jokaisena arkipäivänä laki- ja palkkaneuvontaa sekä neuvottelemalla työ- ja virkaehtosopimuksista. On todella tärkeää, että tämä työ saa arvostusta yhteiskunta-alan toimijoiden joukossa, ja liittoon halutaan kuulua entistä laajemman joukon voimin. Se mahdollistaa yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen etujen ajamisen”, Teikari toteaa.  

YKA on yhteiskunta-alan ammattilaisten liitto. Jäsenyyttä voivat hakea kaikki yliopistossa ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet tai tällaista tutkintoa opiskelevat henkilöt. Jäsenyyttä voivat hakea myös muun korkeakoulututkinnon suorittaneet tai tällaista tutkintoa opiskelevat henkilöt, jotka työskentelevät yhteiskunnallisella alalla. Lue lisää ja liity YKAan!