Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista - Ykalaiset esihenkilöinä ja johtajina

Mari Linnapuomi: Monien mahdollisuuksien EU

VTM Mari Linnapuomin uraa on ohjannut ennakkoluulottomuus ja rohkeus kokeilla itselle uusia asioita. Nykyään hän toimii EU:n neuvoston organisaatiokehitysyksikön päällikkönä. Linnapuomi kannustaa kaikkia EU-urasta kiinnostuneita hakemaan töihin Euroopan unionin organisaatioihin edes lyhyeksi ajaksi, sillä kokemus rikastuttaa, vaikka myöhemmin palaisikin Suomeen.

Lue lisää

Johtajana on tärkeää haastaa omaa ajatteluaan ja oppia

17.1.2024Tilastokeskuksen Yhteiskuntatilastot-osaston päällikkö, YTM Hannele Orjala kehittää omaa johtajuuttaan lukemalla ja opiskelemalla. Hänen mukaansa yhteiskunta-alan koulutus on mainio pohja johtajalle ja esihenkilölle – loput tarvittavat taidot oppii työssä.

Jari Kaivo-oja: Akateemisen maailman palkinnot johtamistyöstä ovat pitkäjänteisen työn takana

11.12.2023Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Jari Kaivo-oja ajattelee, että johtajan tehtävä on visioida, innostaa ja tehdä muiden työ mahdolliseksi. Hän kannustaa johtajia verkostoitumaan laajasti, kuulemaan johdettavien näkemyksiä päätöksenteossa sekä iloitsemaan heidän saavutuksistaan.

Eero Vainio: Aina voi kilauttaa kaverille

23.11.2023Kaupunginjohtaja, HTM Eero Vainio on oppinut, että työpäivät voivat välillä venyä yli 12-tuntisiksi, mutta vain, jos siitä ei tee toistuvaa tapaa. Työssään Vainio kohtaa erilaisia ihmisiä ja työkulttuureja. Hän pitää johtajan tärkeimpänä ominaisuutena hyvää tilannetajua: toisinaan on aika antaa toisten puhua, joskus taas neuvotella napakasti.

Kati Niemelä: ”Vaatii aktiivista valintaa johtaa toisin kuin itseä on johdettu”

26.10.2023Omena Hotels -ketjun kaupallisen johtajan Kati Niemelän työympäristö on mikrokosmos, jossa milloin tahansa voi tapahtua jotakin odottamatonta. Siksi johtajan täytyykin kyetä tarttumaan yllättäviin tilanteisiin nopealla aikataululla. Joustavuuden ja vastuunottokyvyn lisäksi Niemelä pitää tärkeänä sitä, että johdettaville annetaan sekä tukea että tilaa osoittaa oma osaamisensa.
Päivi Hautamäki, valokuva.

Valmentava itsensä johtaminen lisää resilienssiä ja työn tekemisen laatua

27.9.2023Valmentavan johtamisen periaatteita voi soveltaa myös itsensä johtamiseen. Työtään suunnittelemalla voi saada omaa osaamistaan paremmin käyttöön ja työtä sujuvammaksi sekä vähemmän reaktiiviseksi. Silloin se myös innostaa ja motivoi enemmän, kirjoittaa valmentaja, business coach Päivi Hautamäki. 

Minäkö esihenkilöksi?

13.9.2023Tiesitkö, että neljännes ykalaisista työskentelee johto- ja/tai esihenkilötehtävissä? Yhteiskuntaosaajilla on siis kiinnostusta ja halua johtamiseen. Mutta miten päästä alkuun, jos on vasta johtajataipaleen kynnyksellä? Lue YKAn strategiajohtaja Maria Teikarin vinkit!

Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs: ”Johtajan ei tarvitse olla erehtymätön”

12.9.2023Vaikka YTM Heidi Kivekäs ei ole tavoitellut urallaan johtajanpestejä, hän on hakenut kiinnostavia työtehtäviä avoimin mielin. Tällä hetkellä hän työskentelee Animalian toiminnanjohtajana. Työssään Kivekäs on huomannut, että monessa mukana ollut generalisti voi onnistua johtajana – varsinkin, jos osaa kuunnella alaisiaan.
Anna Seppänen

Eettinen johtaja ei pelkää muovata rakenteita ja kulttuuria

6.9.2023Johtajuuden etikkaan kohdistuu yhä kirkkaampi valokeila. Ympäristöarvojen, vähemmistöjen oikeuksien tai vaikkapa teknologioiden yhteiskunnallisten vaikutusten kaltaisia teemoja ei voi enää ohittaa olankohautuksella – ainakaan, jos mielii säilyttää asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa. Harmi vain, että eettisten kysymysten pohdinta on vasta harvojen johtajien työpöydällä. Juuri nyt on otollinen hetki paikata tätä puutetta, kirjoittaa eetikko Anna Seppänen.
Kirjaston työntekijä järjestelee kirjoja hyllyihin Pekurin kirjastossa, valokuva.

Yhteisöohjautuvassa organisaatiossa henkilöstö muokkaa työtään yhdessä

26.6.2023Yhteisöohjautuvat organisaatiot pohjautuvat valta- ja vastuuhierarkian sijaan siihen, että asioita hoidetaan vertaispohjaisesti ja yhdessä. Yhteisöohjautuvuutta voi kuitenkin kehittää myös perinteisen hierarkian rinnalla, muistuttaa työyhteisökehittäjä Perttu Salovaara ja avaa esimerkkinä Oulun kaupunginkirjastossa paraikaa tapahtuvaa kehittämistyötä. 

Johtajalle herkkyys on vahvuus

24.5.2023Herkät ihmiset ovat työelämän kameleontteja, jotka pystyvät lukemaan toisten ihmisten tarpeita ja odotuksia erityisen hyvin. Herkkiä ihmisiä löytyy kaikkialta – myös johtajien joukosta. Herkkyys on johtajan voimavara, jonka potentiaali kannattaa hyödyntää, sanoo kirjailija, HTM Mari Valonmeri.

Miten viedä hybridijohtaminen seuraavalle tasolle?   

11.4.2023Nopea siirtymä koronan alussa täyteen etätyöhön ja sen jälkeen jonkinlaiseen hybridimalliin siirsi toimistotyötä yhä enemmän verkkoon. Sopeutuessamme äärimmäisen nopeasti hyödyntämään digitaalista työympäristöä, emme pohtineet, miten käyttää teknisiä välineitä viisaasti, kirjoittaa monipaikkaisen työn asiantuntija Ulla Vilkman.

Kuka kehittäisi pomoa?

16.2.2022Esihenkilön velvoitteisiin työnantajan edustajana kuuluu johdettavien osaamisesta huolehtiminen. Vaan kuka kurssittaa pomon?