Siirry pääsisältöön
13.9.2023

Minäkö esihenkilöksi?

Tiesitkö, että neljännes ykalaisista työskentelee johto- ja/tai esihenkilötehtävissä? Yhteiskuntaosaajilla on siis kiinnostusta ja halua johtamiseen. Mutta miten päästä alkuun, jos on vasta johtajataipaleen kynnyksellä? Tutustu YKAn strategiajohtaja Maria Teikarin vinkkeihin!  

Hei, sinä johtajaksi aikova! Oletko kiinnostunut johtamisesta? Tai onko joku muu vinkannut, että johtaminen voisi sopia sinulle? 

Reflektoidaan asiaa hetki yhdessä. 

Millainen on mielestäsi hyvä pomo? Haluatko olla vastuussa muiden (työ)hyvinvoinnista tai organisaation tuloksesta? Tykkäätkö, kun saat kuunnella muiden näkemyksiä ja rakentaa niistä kokonaiskuvaa? 

Näillä kysymyksillä pääset jo jäljille. Lopulta vain sinä itse tiedät, onko johtaminen sinua varten. Valmis ei tarvitse olla eikä kaikkea osata heti. Sen sijaan jonkinlainen kiinnostus ja motivaatio on tärkeää, sillä johtajana vaikutat suoraan työntekijän työssäjaksamiseen. 

  

Mitä johtajalta edellytetään? 

Johtajille ei ole erityisiä kykyvaatimuksia. Hyvä johtajuus koostuu monista eri tekijöistä, jotka tehtävistä, johdettavista ja ajan tuomista vaatimuksista riippuen painottuvat eri tavoin. Monen meistä sisällä asuu loistava johtaja, joka on mahdollista houkutella esiin johtamistaitoja kehittämällä. 

Johtavassa asemassa oleville tai sellaiseen siirtyville on usein tarjolla hyvin monenlaista johtamiskoulutusta ja esihenkilövalmennusta. Johtamistaitoja ja itsensä johtamista voi kuitenkin kehittää myös muualla kuin työelämässä. 

Johtajana kehittyminen on kasvuprosessi, jossa ei ole koskaan täysin valmis. Osaamista voi kasvattaa jatkuvasti esimerkiksi omia kokemuksia reflektoimalla, kouluttautumalla tai vaikka mentoroinnin avulla. 

  

Mistä johtaminen koostuu? 

Esihenkilön velvollisuuksista ja oikeuksista ei suoraan säädetä laissa, mutta työnantajan osalta kyllä. Esihenkilö edustaa työnantajaa, ja näin sääntely pätee myös pomon rooliin. Haluatko oppia lisää sääntelystä? Esihenkilön ABC -koulutuksen ensimmäisessä osassa syvennytään esihenkilötyön lakitietoon YKAn juristi Jukka Nohterin luotsaamana. 

Velvollisuuksien ja oikeuksien lisäksi esihenkilön rooliin sisältyy paljon muutakin, kuten motivaation tukemista, kuuntelua, konfliktien ratkomista, esteiden poistamista, vision sanoittamista ja kokonaiskuvan rakentamista. Hyvä johtaja luottaa työntekijöiden näkemyksiin ja hakee yhteistä suuntaa niiden pohjalta. Esihenkilön ABC -koulutuksen ensimmäisessä osassa käydään läpi pomon arkea YKAn strategiajohtaja Maria Teikarin johdolla. 

  

Miksi vielä tarvitaan johtajia? 

Johtajan tärkein tehtävä on huolehtia, että johtaminen todella tapahtuu. Johtajan ei välttämättä tarvitse olla se, joka aina johtaa. Johtajavetoinen toimintatapa on organisaatioissa erittäin yleinen, mutta ei ainoa vaihtoehto. Johtajuusmallin ei kuitenkaan tarvitse olla joko–tai: vaikka organisaatiossa ei siirryttäisikään täysin jaettuun johtamiseen, hyödyntävät fiksut työpaikat yhteisöohjautuvuutta.

Jos yhteisöohjautuvuus kiinnostaa, pääset jäsenenä katsomaan YKAn järjestämän Ihmisen kokoinen esihenkilötyö: Miten tukea yhteisöohjautuvuutta työyhteisössä? -seminaarin tallenteen webinaarikirjastosta. Pääset kirjastoon kirjautumalla Oma YKA -asiointiin.

Työelämän demokratisointi on vanha keskustelu, jota käydään uusilla termeillä. Vallasta ja vastuusta on tärkeintä sopia avoimesti, selkeästi ja jokaiselle työpaikalle räätälöidysti. Johtajapositiot voivat olla pysyviä tai vastuu voi olla kiertävää. Keskustelussa on hyvä muistaa, että kaikki eivät halua kantaa suurta vastuuta – joillekin työ on vain työtä. Lisäksi työkyky vaihtelee kaikilla, myös johtajilla. 

Ykalaiset esihenkilöinä ja johtajina –teemavuoden sisällöistä ja koulutuksista saat inspiraatiota ja neuvoja. Jos toimit jo esihenkilönä tai olet pian siirtymässä esihenkilön tehtäviin, varaa aika esihenkilösparraukseen! Sparrauksesta saat tukea urasiirtymään, esihenkilöprofiilin rakentamiseen tai haastaviin tilanteisiin. Intoa matkallesi johtamisen maailmaan!

 

Maria Teikari
YKAn strategiajohtaja