
Kunta- ja aluevaalit 2025
Näin vaikutamme → Kunta- ja aluevaalit 2025

Yhdessä kuntia ja hyvinvointialueita rakentamassa
Yhteiskunta-alan osaajilla on merkittävä rooli kuntien ja hyvinvointialueiden kehittämisessä. Alue- ja paikallishallinnossa ollaan isojen muutosten edessä: sote- ja työvoimapalveluiden järjestäjätahot ovat vaihtuneet, ikäluokat pienentyvät ja väestö keskittyy alueittain. Puhe turhasta ja paisuneesta julkisesta sektorista yleistyy juhlapuheiden ulkopuolella. Alue- ja paikallishallinto on Suomen suurin työllistäjä, mutta osaajista on pulaa.
Meille YKAssa julkinen sektori ei ole menoerä vaan paremman arjen, politiikan ja yhteiskunnan rakentaja. Toimivan julkisen sektorin pitäisi olla meidän kaikkien yhteinen asia.
Tutustu ykalaisiin ehdokkaisiin kunta- ja aluevaaleissa

Kuntavaaliehdokkaat
Kevään kuntavaaleissa on ehdolla joukko yhteiskunta-alan osaajia eri puolilta Suomea. Tutustu ykalaisiin ehdokkaisiin kunnissa täällä.

Aluevaaliehdokkaat
Kevään aluevaaleissa on ehdolla joukko yhteiskunta-alan osaajia eri puolilta Suomea. Tutustu ykalaisiin ehdokkaisiin hyvinvointialueilla täällä.

YKAn politiikkasuositukset kunta- ja aluevaaleihin
Julkisen sektorin tuottavuus syntyy osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä
Tuottavuus julkisella sektorilla syntyy oikea-aikaisesti tuotetuista, laadukkaista palveluista ja huolella hoidetusta hallinnosta, joiden takana on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö. Kuitenkin ykalaisista kuntien ja hyvinvointialueen työntekijöistä vain 42 % arvioi henkilöstöresurssit riittäviksi keväällä 2024. Resurssivaje aiheuttaa uupumista, joka on monella julkisen sektorin työntekijällä viikoittaista.
- Tunnistetaan hallinnollisen työn arvo. Resursoitu hallinto varmistaa, että palvelut ovat järjellä suunniteltu ja tasa-arvoisesti toteutettu.
- Jatketaan palkkaohjelmaa, jolla on saatu kurottua umpeen palkkaeroa yksityiseen sektoriin. Palkantarkastukset parantavat alalla työskentelevien ostovoimaa.
- Tehdään laadukkaasta johtamisesta julkisen sektorin etu. Johtaminen tulee tunnistaa osaamisalueena, jota voi ja tulee kehittää. Henkilöstön esihenkilövalmiuksiin tulee panostaa jo ennen johtotehtäviin siirtymistä, ja työkykyjohtamista on vahvistettava.
- Otetaan tavoitteeksi perusteettomien määräaikaisten palvelussuhteiden selkeä vähentäminen.
- Panostetaan psykososiaalisen kuormittumisen kitkentään työpaikoilla. Keinoina tähän mm. yhteistyö henkilöstön ja sen edustajien kanssa sekä kattavat työterveyspalvelu.
- Turvataan osaamisen kehittämisen mahdollisuudet osaajapulaan vastaamiseksi.
Kunnat <3 työllisyyspalvelut
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnille ja niistä muodostuville 45 työllisyysalueelle 1.1.2025. Kunnille maksettavissa valtionosuuksissa ei ole korvamerkittyä siivua työllisyyspalveluiden rahoittamiseen, joten resursseja on seurattava tarkasti. Palveluiden siirto työllisyysalueille mahdollistaa uudella tavalla alueelliset ratkaisut ja paikallisten verkostojen hyödyntämisen.
- Työllisyyspalvelut tulee nähdä keskeisenä kuntien palveluna, ja palveluiden laadusta onkin huolehdittava riittävällä rahoituksella ja osaavalla henkilöstöllä, jonka työaika ja palkkaus on kunnossa.
- Palveluiden järjestämisessä tulee kiinnittää erityistä huomiota varhaiseen tukeen ja kolmannen sektorin, hyvinvointialueiden ja työllisyysalueiden yhteistyöhön yritystoiminnan rinnalla. Erityisesti laadukkailla sosiaalihuollon kuntouttavilla palveluilla on tärkeä rooli työllisyyden tukemisessa.
- Korkeakoulutetut tulee huomioida yhtenä palveluiden käyttäjäryhmänä, jonka työttömyys on usein kallista – ja joiden työllistymisestä hyötyvät useat.
Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta
Hyvinvointialueiden tiukassa taloustilanteessa kustannustehokkainta on panostaa ennaltaehkäisyyn ja juurisyihin eli sosiaalipalveluihin kuten kuraattoreihin, opiskelijahuoltoon ja sosiaalityöhön. Kuitenkin juuri sosiaalipalvelut ovat viime aikoina jääneet toispuoleiseen asemaan sotessa: sosiaalihuollon palveluista leikataan ja hyvinvointialueet siirtävät terveyssosiaalityötä pois terveydenhuollosta eli asiakkaiden luota. Jatkuvan oppimisen mahdollisuudet ovat kaventuneet, vaikka osaajista on sosiaalityössä huutava pula.
- Panostetaan kilpailukykyisiin työehtoihin ja mahdollistetaan osaamisen kehittäminen työn ohessa.
- Henkilöstön riittävyys ja saatavuus varmistetaan oikealla työn‐ ja tehtäväjaolla. Ammattihenkilöiden työ on tärkeää kohdentaa tutkintoa vastaaviin tehtäviin.
- Sosiaalipalveluiden vaikuttavuus syntyy oikea-aikaisuudesta. Terveyssosiaalityön tulee säilyä terveydenhuollon toimipisteissä, jolloin apu sairastuneille kohdistuu tehokkaasti.
Oletko YKAn jäsen ja ehdolla vaaleissa?
Täyttämällä tämän lomakkeen pääset mukaan ehdokasgalleriaan, jossa esittelemme ykalaisia ehdokkaita kevään kunta- ja aluevaaleissa. Ehdokasgalleria on tarkoitettu ainoastaan YKAn jäsenmaksun maksaneille jäsenille.
Ykalainen ehdokas, ilmoittaudu mukaan ehdokasgalleriaan viimeistään 1.4

Ykalaisille kunta- ja aluevaaliehdokkaille
Lisätietoja

Ainomaija Rajoo
- Johtava asiantuntija, FM
- ainomaija.rajoo@yka.fi
- 050 473 6396

Salla Merikukka
- Viestintäpäällikkö
- salla.merikukka@yka.fi
- 040 5278 518