Jos olet ehdolla etkä vielä löydä itseäsi ehdokasgallerista, täytä lomake viimeistään 1.4.
Kansallinen Kokoomus r.p., Samlingspartiet r.p.
Tampere
Kerro itsestäsi lyhyesti / Presentera dig själv
Olen 33-vuotias syntyperäinen tamperelainen, perheenäiti, liiketoimintapäällikkö ja hallintotieteiden maisteri. Kuntapolitiikassa olen toiminut aktiivisesti vuodesta 2012. Toimin kuluvalla kaudella mm. Tampereen kaupunginvaltuutettuna sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsenenä. Toimin myös Tampereen kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Olen julkistalouden ammattilainen – työskentelen julkiselle sektorille palveluita tuottavassa palvelukeskuksessa ja korkeakoulututkintoni on julkistalouden alalta. Taustani vuoksi etenkin vastuullinen taloudenpito on lähellä sydäntäni. Sen lisäksi, että omaan luottamustehtävieni kautta näkemystä, tietoa ja taitoa olla rakentamassa parempaa Tampereen kaupunkia ja Pirkanmaan hyvinvointialuetta, omaan myös arjen asiantuntijuutta näistä toiminnoista. Elän lapsiperhearkea ja vapaa-aikani kuluukin politiikan ohella lasten kanssa ja perheen yhteisissä harrastuksissa sekä lenkkeilyharrastukseni parissa.
Mikä YKAn kunta- ja aluevaalien politiikkasuosituksista on sinulle tärkein ja miksi? / Vilket av YKAs rekommendationerna är viktigast för dig
Tehdään laadukkaasta johtamisesta julkisen sektorin etu. Pitkän esihenkilötaustan omaavaana koen tärkeäksi panostamisen esihenkilötyöhön. Henkilöstö on julkisen sektorin tärkein voimavara ja laadukkaalla johtamisella voimme varmistaa sen, että saamme tämän voimavaran täydessä potentiaalissa käyttöön.
Askola
VTM, opetusneuvos, Askolan kunnanhallituksen pj. ja Itä-Uudenmaan aluehallituksen jäsen. Haen jatkokautta sekä kunnanvaltuustoon että aluevaltuustoon.
Aiempi aktiivisuutesi YKAssa ja/tai henkilöstön edustajana / Dina tidigare aktiviteter i YKA/som förtroende
YKA:n liittovaltuuston jäsen 2023-
Turvataan osaamisen kehittämisen mahdollisuudet osaajapulaan vastaamiseksi. Ennakoinnin ammattilaisena tämä on ominta alaani.
Espoo
Olen koulutukseltani sairaanhoitaja sekä valtiotieteiden maisteri. Olen työskennellyt asiantuntijana eri järjestöissä, niin nuorten, soten kuin politiikankin parissa. Minulla on laajaa kokemusta ja näkemystä politiikasta sekä päätöksenteosta ja toiminkin valtuutettuna Länsi-uudenmaan hyvinvointialueella sekä varavaltuutettuna Espoossa. Nykyisin olen töissä Kokoomusnaisilla. Vapaa-ajalla harrastan liikuntaa, toimin järjestöissä ja tapaan ystäviäni. Olen myös äiti. Minulle tärkeitä teemoja ovat koulutus, terveys ja hyvinvointi sekä lasten, nuorten ja perheiden arjen sujuminen. Meidän tulisi panostaa enemmän esimerkiksi perheiden matalankynnyksen palveluihin, sekä mielenterveyden hoitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Päiväkodilla ja koululla on tässä myös iso rooli. Ennaltaehkäisy on aina kannattavampaa kuin isompien ongelmien hoito.
Olen Kokoomuksen varaluottamushenkilö ja olen ollut ehdolla YKAn vaaleissa.
Julkisen sektorin tuottavuus syntyy osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä – Koska ilman hyvinvoivaa henkilöstöä meillä ei ole palveluita ja henkilöstö on avain asemassa kehittämässä palveluita
Kerava
Olen syntyperäinen keravalainen, kahden kouluikäisen tyttären äiti. Työskentelen oikeusministeriössä kansallisen turvallisuuden asiantuntijatehtävissä. Olen Keravan kokoomuksen hallituksen jäsen. Olen myös keikkaileva artisti ja tanssin balettia. Keravan kuntavaaleissa haluan vaikuttaa siihen, että Keravalla 1) kaikki saavat laadukkaat ja monipuoliset palvelut, 2) edistetään kulttuuria ja taidekasvatustyötä mm. tehostamalla toimitilojen käyttöä, 3) kaikilla on turvallista asua ja 4) tehdään vastuullisia taloudellisia päätöksiä, jotka tukevat ja parantavat kaupunkilaisten hyvinvointia, viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Aluevaaleissa haluan vaikuttaa siihen, että 1) terveyspalvelut varmistetaan kaikille kohtuuajassa ja kohtuullisen matkan päässä kotoa ja 2) yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueen välillä sujuvoitetaan ja tuottavuutta julkisella sektorilla parannetaan oikea-aikaisesti tuotetuilla, laadukkailla palveluilla ja huolella hoidetulla hallinnolla, jonka takana on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö.
Julkisen sektorin tuottavuus syntyy osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä. Tuottavuus julkisella sektorilla syntyy oikea-aikaisesti tuotetuista, laadukkaista palveluista ja huolella hoidetusta hallinnosta, joiden takana on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö. Yllä mainittu politiikkasuositus on tärkein ja kun se toteutuu voimme taata, että terveyspalvelut varmistetaan kaikille kohtuuajassa ja kohtuullisen matkan päässä kotoa. Hyvinvointialueen tulee tehdä vastuullisia talouspäätöksiä, jotka lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia, viihtyvyyttä ja turvallisuutta.
Olen sosiologi ja hyvinvointipalveluihin erikoistunut sosiaalityöntekijä Länsi-Uudeltamaalta. Työskentelen johtavana sosiaalityöntekijänä aikuisten sosiaalipalveluissa hyvinvointialueella. Minua on aina innostanut mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin ja tuoda päätöksentekoon yhteiskunnallista näkökulmaa. Tahdon, että päätöksenteossa panostetaan nykyistä enemmän ennaltaehkäisyyn, tutkittuun tietoon ja vaikuttavuuteen ja huomioidaan ratkaisujen pitkän aikavälin vaikutukset, jotta tehdään mahdollisimman kestäviä ratkaisuja käytettävissä olevilla resursseilla. Olen vahva yhteistyön ja osallisuuden edistämisen puolestapuhuja. Tahdon edistää sitä, että ihmisten arkea tukevat palvelut ovat toimivia, oikea-aikaisia, saavutettavia ja esteettömiä myös käytännössä. Näen, että tämän takia päättäjiksi tarvitaan myös sosiaalityön asiantuntijoita, jotka tuntevat palvelujärjestelmän, sen haasteet ja pystyvät tuomaan asiakastyöstä kokemustietoa ja rakenteellista sosiaalityötä osaksi päätöksiä ja hyvinvoinnin edistämistä. Erityisesti hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen sekä lasten ja nuorten palvelut ja syrjäytymisen ehkäiseminen ovat sydäntäni lähellä. Kuntavaalien osalta näen tärkeänä lisäksi satsaamisen työllisyyden edistämiseen ja nuorisotyöhön ja aluevaalien osalta henkilöstön hyvinvointiin ja riittävään resursointiin sekä sosiaalityön asiantuntemukseen. Soten sisäistä yhteistyötä tarvitaan myös lisää, jotta saadaan rakennettua toimivampia ja oikea-aikaisia palveluja. Mottoni on, että tavoitteet on tehty saavutettavaksi. Jos pidän jotakin erityisen tärkeänä, toimin sen eteen päämäärätietoisesti enkä heitä vähästä pyyhettä kehään tai lannistu.
Sosiaalityön verkosto
Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta on minulle tärkein. Hyvinvointialueella alusta asti työskennelleenä ja sen valmistelussakin mukana olleena olen samaa mieltä. Sosiaalipalvelut ovat jääneet alakynteen sote-keskustelussa ja monesti puhutaan kyllä sotesta, mutta tarkoitetaan käytännössä pelkkää terveydenhuoltoa. Jopa monet ehdokkaat puhuvat olevansa soten asiantuntijoita ikään kuin olisivat molempia, sosiaali- ja terveydenhuollon. Yhteiskunnallista osaamista ja sosiaalityön ääntä tarvitaan ehdottomasti lisää valtuustoihin, koska tunnemme palvelujärjestelmän ja ymmärrämme, kuinka yksi asia vaikuttaa toiseen. Rakenteellinen sosiaalityö tuottaa tietoa asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi sekä kunnan asukkaiden asuin- ja toimintaympäristöjen kehittämiseksi ja tätä asiantuntemusta tarvitsemme myös osaksi päätöksentekoa. Muista politiikkasuosituksista näen tärkeänä laadukkaan johtamisen sekä osaamisen kehittämisen mahdollisuudet, koska ne tukevat myös henkilöstön hyvinvointia ja työntekijöiden saatavuutta. Lisäksi palvelujen järjestämisessä tarvitaan yhteistyötä kuntien, hyvinvointialueiden, kolmannen sektorin ja työllisyysalueiden kesken.
Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p., Liberalpartiet – Frihet att välja r.p.
Joensuu
Tervehdys! Olen Tomi Mertala, 22-vuotias tuleva yhteiskuntamaantieteilijä. Opiskelen Itä-Suomen yliopistossa maantieteen ja ympäristöpolitiikan koulutusohjelmassa, josta on sitten tarkoitus valmistua yhteiskunta-alan osaajaksi! Pyöräily ja järjestötoiminta ovat myös rakkaita harrastuksia opintojeni kylkeen. Politiikkaan lähdin mukaan halusta edistää ympäristöasioita, mutta uteliaisuuteni ja tiedonjanon mukana kiinnostus on laajentunut jo yhä useampaan politiikan kenttään. Nyt näissä vaaleissa ollaankin edistämässä niitä ihmisiä kaikkein lähimpänä olevia asioita!
YKA:n jäsen vuodesta 2024 alkaen.
On vaikea valita politiikkasuosituksista vain yksi tärkein, mutta kyllä yleisesti julkisen sektorin riittävä resursointi ja oikea resurssien kohdentaminen on kaiken keskiössä. Kunnilla ja hyvinvointialueilla tulee olla rohkeutta priorisoida menojaan niihin kaikkein tärkeimpiin tehtäviin, jotta ne saadaan toimimaan. Leikataan rönsyt, mutta heikoimmista huolta pitäen. Otsikoissakin ollut Joensuun ja koko Pohjois-Karjalan sosiaalihuolto tarvitsee lisää resursseja ennaltaehkäisevään toimintaan. Työllisyyspalveluitakaan ei saa uutena tehtävänä unohtaa, koska tälläkin hetkellä Pohjois-Karjalan työttömyys pyörii 15 % hujakoilla. Tarvitaan siis tehokkaasti työllistävä julkinen sektori, mutta myös lisää yrittäjyyttä, ettei esimerkiksi niin monen Pohjois-Karjalaan saapuvan sosiaali- tai insinöörialan opiskelijan tarvitsisi opintojen päätyttyä lähteä muualle, koska töitä ei ole. YKAn politiikkasuositukset voivat olla osa ratkaisua!
Suomen Keskusta r.p., Centern i Finland r.p.
Kuhmo
Olen 28-vuotias kuhmolainen ja kokenut vaikuttaja. Valmistuin Joensuusta yhteiskuntapolitiikan pääaineesta maisteriksi kesällä 2021 – hiukan sen jälkeen, kun minut oli valittu toiselle kaudelle Kuhmon kaupunginvaltuustoon. Haen kolmatta kauttani kaupunginvaltuustossa ja ensimmäistä hyvinvointialueen valtuustossa. Minulle on tärkeää voida tarjota saavutettua osaamistani yhteisten asioiden edistämiseen ja tuoda nuoren aikuisen näkökulmaa päätöksentekoon. Kotikaupunkini Kuhmo on antanut mahtavat lähtökohdat omaan elämääni, että tahdon pitää huolta, että tällainen on mahdollista tulevillekin sukupolville. Myös reuna-alueilla täytyy voida asua ja elää omannäköistä elämää, mitä poliittisin päätöksin voidaan edistää. Minulle tärkeitä asioita ovat sivistys, yhdenvertaisuus ja kulttuuri. Olenkin ollut onnellinen hyvinvointi- ja sivistysvaliokunnan puheenjohtajan paikasta, jonka myötä olen saanut perehtyä myös hyvinvointityöhön. Minulle tärkeää on, että (maa)kuntalainen on päätöksenteossa keskeinen asia. Ihminen on nähtävä muunakin kuin kulueränä tai desimaalina – ei julkisia palveluita tuoteta vain taloutta, vaan ihmistä varten. Kaikki päätöksenteko vaikuttaa ihmisiin, ja sen pitää näkyä myös päätöksentekijöiden tavassa toimia ja puhua asioista. Haluan myös, että sekä hyvinvointialueella että Kuhmossa panostetaan yhteistyössä tehtävään hyvinvointityöhön ja ennaltaehkäisyyn. Tämä vaatii panostuksia ja suunnitelmia, mutta on välttämätöntä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tähän liittyvät myös ihmisten perustarpeiden toteuttaminen ja inhimillisen kehityksen mahdollistaminen (esimerkiksi harrastusten ja koulutusten muodossa). Lisää minusta ja ajatuksistani voi lukea somekanavistani.
Olen YKAn jäsen ensin opiskelijana ja valmistumisen jälkeen työntekijänä, joka seuraa liiton toimintaa tiiviisti. Olin SYY Joensuun jäsen ja osallistuin ajoittain sen tapahtumiin. Tällä hetkellä mietin, miten voisin osallistua YKA:n toimintaan nykyistä paremmin.
Kautta linjan pidän siitä, miten paljon suosituksissa näkyy ennaltaehkäisyn ja matalan kynnyksen toimien merkitys. Tämän pohjalta otsikko ”Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta” puhuttelee eniten – valitettavasti juurisyihin ei ole panostettu aikanaan riittävästi, mikä nyt kostautuu. Sieltä voi saada paljon säästöjä ja yleisesti parantaa ihmisten elämänlaatua.
Hollola
Olen Santeri Ala-Röyskö, 27-vuotias opiskelija Hollolasta. Opiskelen tällä hetkellä politiikan tutkimusta toista vuotta Tampereella. Pääaineena opiskelen valtio-oppia. Olen aiemmin opiskellut hallintotieteitä Vaasan yliopistossa. Minulla on lihassairaus, mutta se ei haittaa menoa. Olen nyt toista kertaa ehdolla kunta- ja aluevaaleissa Keskustan listalla.
Olen ollut vain ja ainoastaan rivijäsen.
YKAn politiikka suosituksista minulle tärkein on ”Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta”, koska ennaltaehkäisemällä sairauksia voidaan saavuttaa säästöjä ja vähentää inhimillistä kärsimystä. Ennaltaehkäisyn torjunnassa on tärkeää yhteistyö kuntien ja hyvinvointialueiden kesken. Kunnissa tapahtuu se tärkein työ ennaltaehkäisyn kannalta. Kunnissa on tärkeää pitää huolta harrastus- ja liikuntamahdollisuuksista, koulutuksesta ja yhteisöllisyydestä.
Olen yhteiskuntatieteiden maisteri, terveydenhoitaja amk ja sairaanhoitaja amk. Työskentelen johtavana sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa. Minulla on laaja työkokemus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Olen suorittanut myös johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Olen työntekijänä ollut kokemassa monta organisaatiomuutosta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Nyt jos koskaan tarvitaan valmiutta johtajuuteen ja päätöksentekoon kokemuksen syvällä rintaäänellä ja nöyryydellä kotimaista työvoimaa kohtaan.
Juurisyihin panostaminen puhuttelee minua vahvasti. Henkilöstön riittävyys ja saatavuus varmistetaan oikealla työn‐ ja tehtäväjaolla. Ammattihenkilöiden työ on tärkeää kohdentaa tutkintoa vastaaviin tehtäviin – Kyllä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa toimijoiden tulee tunnistaa toistensa asiantuntijuus. Vasemman käden täytyy tietää, mitä oikea käsi tekee. Yhdessä olemme enemmän. Hyvinvointialueen tulee huolehtia, että sote-henkilöstön pystyy tehdä työtään hyvän hallinnon periaatteiden ja opinnoissa opitun arvojen mukaisesti. Asiakkaan tulee saada asianmukaista palvelua oikea-aikaisesti sekä hyvän hallinnon mukaista neuvontaa. Hyvinvointialueen toimijoiden yhteistyötä tulee kehittää. Sosiaalipalveluiden vaikuttavuus syntyy oikea-aikaisuudesta. Terveyssosiaalityön tulee säilyä terveydenhuollon toimipisteissä, jolloin apu sairastuneille kohdistuu tehokkaasti – Kyllä. Ennaltaehkäisy on vaikuttavampaa ja tehokkaampaa kuin mikään muu. Korjaava työ haastaa jokaista osa-aluetta ja vie resurssia enemmän. Ennaltaehkäisy on oikea-aikaisuutta parhaimmillaan. Asiakkaan tulee saada asianmukaista palvelua oikea-aikaisesti sekä hyvän hallinnon mukaista neuvontaa.
Vaasa
Ralli päälle! Olen kolmekymppinen keskustan kaupunginvaltuutettu, tomera tekijätyyppi ja vaihtoehto Vaasan vanhalle vallalle. Olen HTM Vaasan yliopistosta.
Olen toiminut SYY-Wasan hallituksessa ja YKA:n liittovaltuuston varajäsenenä.
Työhyvinvointiin ja johtamiseen satsaaminen!
Olen 20-vuotias toisen vuoden hallintotieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta. Olen aktiivinen järjestötoimija ja minulla runsaasti kokemusta erityisesti nuorten edunvalvonnasta. Olen luonteeltani rauhallinen optimisti.
Toimin tällä hetkellä SYY-Wasan sihteerinä.
”Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta.” Mielestäni on tärkeää puuttua ongelmiin varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäistä niitä.
Inari
Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosiaalityöntekijä. Suurimman osan työurastani, 22 vuotta, olen työskennellyt sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kentällä että johtotehtävissä Inarin kunnassa. Viimeiset kuusi vuotta olen toiminut Inarin kunnan hallintojohtajana. Minulla on osaamista ja kokemusta sosiaalihuollon ja terveydenhuollon tehtävistä sekä hallinnosta. Asun Ivalossa ja harrastan salibandya ja lukemista. Tulin valituksi Lapin hyvinvointialueen aluevaltuustoon, aluehallituksen jäseneksi ja yksiöasioiden jaoston puheenjohtajaksi viime vaaleissa.
Julkisen sektorin tuottavuus syntyy osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä on kaikista tärkein minulle. Ilman hyvinvoivaa ja osaavaa henkilöstöä ei hyvinvointialue voi hoitaa tehtäviään eikä kehittää palveluja. Paljon kritisoidaan johtajien määrää, mutta hyvinvointialueet tarvitsevat toimivan johdon selviytyäkseen tehtävistä. Johtamisrakenteen tulee olla selkeä sekä alaisten ja tehtävien määrän tulee olla oikeassa suhteessa eri toiminnoissa. Lähiesihenkilöitä on oltava riittävästi.
Sipoo
Olen kahden lapsen isä. Toimin Sipoossa Sipoonlahden koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana toista kautta. Valtuutettuna perehdyn riittävällä laajuudella ja tarkkuudella käsiteltäviin asioihin. Teen päätökset, jotka perustuvat faktoihin ja laajoihin oheismateriaaleihin. Lisäksi teen töitä paremman huomisen puolesta niin Sipoossa kuin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella.
YKAn hallituksen jäsen vuodesta 2023 YKAn työmarkkinatoimikunnan jäsen syksystä 2022 Uudenmaan TE-toimiston luottamusmies 2019-2022
YKAn kunta- ja aluevaalien politiikkasuositukset ovat kaikki tärkeitä ja merkityksellisiä. Hyvinvoiva ja motivoinut henkilöstö niin kunnissa kuin hyvinvointivointialueilla auttaa ja opastaa erilaisten palveluiden piiriin ammattitaidolla. Minusta kuntavaalien osalta tärkein politiikkasuositus on laadukkaiden työllisyyspalveluiden turvaaminen riittävällä rahoituksella ja henkilöstöllä. Yhteistyö eri toimijoiden työllisyysalueen sisällä ja tarvittaessa työllisyysalueiden yli on ensiarvoisen tärkeää, jotta niin työnhakija-asiakkaat kuin yritysasiakkaat saavat tarvitsemansa palvelun. Aluevaalien osalta tärkein politiikkasuositus on ”Panostetaan kilpailukykyisiin työehtoihin ja mahdollistetaan osaamisen kehittäminen työn ohessa.” Hyvinvointialueilla työskentelevällä henkilöstöllä tulee olla kilpailukykyinen palkka suhteessa yksityiseen sektoriin. Saman lisäksi itsenä kehittäminen ja kehittyminen on tärkeää, jotta henkilöstö voi edetä urallaan siirtymällä vaativimpiin tehtäviin.
Lohja
Olen YTM Tampereen Yliopistosta. Tällä hetkellä tohtoriopiskelija Helsingin Yliopistossa. Tehnyt pitkän työuran sekä pankinjohtajana että esimiestehtävissä. Harrastan liikuntaa monipuolisesti ja pelaan ikämiesjalkapalloa pääkaupunkiseudulla. Pidän luonnossa liikkumisesta ja metsän hoidosta sillä kuulun kaupunkilaismetsänomistajiin. Kielten osaaminen on minulle tärkeää sillä puhun suomen lisäksi ruotsia, englantia, venäjää sekä italiaa. Vieraitten kielten kautta olen saanut sekä ystäviä että saanut tutustua uusiin kulttuureihin. Elokuvat ja kirjallisuus ovat intohimoni.
YKA:n erilaiset koulutukset ovat olleet mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. Poliittiset ja yhteiskunnalliset seminaarit ovat aina ajankohtaisia. Parasta tietysti ovat juhlat joissa käyn aina kun kutsu käy. Toisinaan olen hyödyntänyt YKA:n asiantuntemusta esim. palkkatason osalta.
Osaamisen kehittäminen on jatkuvaa työtä ja opiskelua. Laadukas johtaminen sekä työkykyjohtaminen ovat keskeisiä asioita sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Näitä asioita pitää vahvistaa.
Vaikuttajana perimmäinen tavoitteeni on edistää ihmisten turvallisuutta. Turvallisuushan syntyy kokemuksesta, jossa elämä on hallinnassa. Liian moni on tuota kokemusta vailla. Turvallisuuden kokemusta voi vahvistaa monella tapaa. Kunnan, kaupungin tai hyvinvointialueen tehtävä on järjestää tavallisille kaupunkilaisille toimivat palvelut. Se luo arjen turvallisuutta. Konkreettisemmin se tarkoittaa perheille laadukasta varhaiskasvatusta ja koulutusta. Kodin ja kunnan välistä yhteistyötä, jonka ansiosta lapset ja nuoret löytävät paikkansa yhteiskunnassa. Yksilöllä merkityksellinen tekeminen, työ, paikan yhteiskunnasta varmistava koulutus tai luottamusta tarjoava yhteisö ovat mainioita keinoja vahvistaa turvallisuuden tunnetta. Niihin suomalaisen yhteiskunnan pitää antaa mahdollisuudet. Laajemmin se tarkoittaa kotimaisen yrittäjyyden vahvistamista, laadukasta koulutusta, panostuksia perheiden hyvinvointiin sekä suomalaisen yhteiskunnan rakentamista tavalla, jossa kansakunta voi kokea yhteisesti ylpeyttä Suomesta. Työurani olen saanut toteuttaa harvinaisen laajalla skaalalla. Nykyisin edistän kotimaista uusiutuvaa energiaa Suomen uusiutuvien edunvalvontajohtajana. Tätä ennen elinkeinoministerin erityisavustajan tehtävät olivat työtä suurimmillaan miljardiluokan investointien ja laivatilauksien parissa, kun taas aiempi työkokemus työnhakijoiden ja nuorten keskuudessa on opettanut sitä miten pienet asiat merkitsevät eniten. Joku voisi sanoa, perspektiiviä on. Olen ratkaisukeskeinen ja tavallisen hyvä ihminen, joka harrastaa samoja juttuja kuten kuka hyvänsä. Siis liikuntaa salituntien ja lenkkeilyn muodossa, penkkiurheilua Rauman Lukon ja rallin parissa sekä sivistynyttä olutseuratoimintaa 🙂
Olen tullut valituksi varavaltuutetuksi YKAn valtuustoon ja toiminut työpaikalla useamman vuoden luottamushenkilönä.
”Tehdään laadukkaasta johtamisesta julkisen sektorin etu. Johtaminen tulee tunnistaa osaamisalueena, jota voi ja tulee kehittää. Henkilöstön esihenkilövalmiuksiin tulee panostaa jo ennen johtotehtäviin siirtymistä, ja työkykyjohtamista on vahvistettava.” Hyvällä johtamisella vahvistetaan työhyvinvointia ja ammattilaisten menestymistä työssään. Tärkeä teema, jota olen nostanut esille joka kerta kun olen ollut ehdolla YKAn vaaleissa.
Suomen ruotsalainen kansanpuolue r.p., Svenska folkpartiet i Finland r.p.
Porvoo
Olen Frida Sigfrids, ja olen ehdolla jatkokaudelle sekä Porvoon kaupunginvaltuustoon että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Työskentelen eduskunnassa ja toimin tällä hetkellä Porvoon kaupunginhallituksessa sekä Uudenmaan liiton hallituksessa valtuustotyön ohella. Minua huolestuttaa erityisesti tulevien valtuustokausien taloudellinen tilanne. Hyvinvointialueella olemme jo joutuneet kamppailemaan ministeriön vaatimusten kanssa. Jos olisimme sopeuttaneet taloutta ministeriön edellyttämällä laajuudella, olisimme joutuneet leikkaamaan myös lakisääteisiä palveluja. Tämä olisi mielestäni täysin vastuutonta, mutta kuvastaa hyvin taloudellista ahdinkoamme. Porvoossa tarvitsemme uusia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi kaupungista on tehtävä entistä houkuttelevampi uusille asukkaille ja yrityksille panostamalla koulutukseen sekä kestävään talouteen.
Minulle tärkein tavoite on hallinnollisen työn arvon tunnistaminen. Kun taloustilanne heikkenee, kuulee usein toteamuksen, että ”hallinnosta tulee leikata”. Tämä on minulle tuttua sekä hyvinvointialueelta että Porvoon kaupungilta. Keskusteluissa käy kuitenkin usein ilmi, että harva osaa tarkasti määritellä, mistä hallinnosta on kyse. Toimiva hallinto on välttämätön edellytys sujuvalle ja tehokkaalle palvelutuotannolle. Ilman riittävää hallinnollista tukea esimerkiksi terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa ja koulutuksessa henkilöstön työtaakka kasvaa, päätöksenteko hidastuu ja resurssien käyttö tehostamisen sijaan heikkenee. Hallinnon tehtävänä on varmistaa, että palvelut toimivat, budjetit pitävät ja päätökset toteutuvat käytännössä. Se on selkäranka, joka mahdollistaa sujuvan arjen niin työntekijöille kuin palveluiden käyttäjille. Siksi hallinnosta leikkaaminen ilman tarkkaa ymmärrystä sen tehtävistä voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. On tärkeää arvioida hallintoa kokonaisuutena ja tehdä päätöksiä, jotka aidosti parantavat toiminnan laatua ja tehokkuutta – ei vain karsia hallintoa periaatteellisista syistä.
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue , Finlands Socialdemokratiska Parti r.p.
Vantaa
Olen 36-vuotias kahden lapsen äiti ja työskentelen sosiaali- ja terveysalan asiantuntijatehtävissä. Synnyin ja kasvoin Vantaalla, jonne palasin opiskeltuani hallintotieteiden maisteriksi Vaasan yliopistossa. Nyt asun perheeni kanssa Vaaralassa. Kuntavaaleissa tavoitteeni on panostaa kasvatuksen pieniin ryhmäkokoihin, kulttuuri- ja harrastusmahdollisuuksiin, turvallisuuteen sekä saavutettaviin palveluihin. Aluevaalitavoitteissani lupaan puolustaa sujuvaa ja nopeaa hoitoon pääsyä, toimivia lähipalveluita ja ennaltaehkäisevää työtä.
Olen YKAn valtuuston jäsen.
Kuntien ja hyvinvointialueiden pitää olla reiluja työnantajia ja useampi YKAn suositus tukee tätä tavoitetta. Laadukkaat julkiset palvelut syntyvät vain hyvinvoivien työntekijöiden käsissä. Kunnan ja hyvinvointialueen on panostettava työoloihin ja työntekijöiden jaksamiseen. Kun henkilöstö voi hyvin, myös palvelut toimivat paremmin. Hyvä työnantajapolitiikka auttaa myös torjumaan työvoimapulaa.
Olen pitkän linjan julkisen sektorin työntekijä ja puolustaja. Työelämässä tärkeää on reilut pelisäännöt, joita kunnioittaa sekä työntekijät että työnantaja. Työhyvinvointi on erityisen tärkeä teema työpaikoilla. Työelämä ei saa olla pelkkää tehokkuu-ja tuottavuusajattelua.
Työllisyyspalveluiden siirron tulee onnistua ja työntekijöiden hyvinvoinnista pitää huolehtia. Korkeakoulutettujen palveluihin pitää panostaa enemmän.
Olen Saana Kuusipalo, 28-vuotias valtiotieteiden opiskelija ja mielenterveys- ja päihdetyön erikoistunut lähihoitaja. Toimin Tampereella kaupunginvaltuutettuna, sekä elinvoima- ja osaamislautakunnan ja työllisyysjaoston jäsenenä.
Työvoimapalvelujen siirryttyä kunnille kuntien rooli työllisyyden hoidossa korostuu. Tampereen seudun työllisyysalue ei ole varannut tarpeeksi resursseja esimerkiksi yhdistysten tukityöllistämistoimiin. On siis uhkana, että Tampere menettää pitkän kokemuksen tietämystä tarvelähtöistä työllisyyspalveluista, sekä työnohjausta ja valmennusta. Tampereen ja Pirhan yhteistyössä on myös paljon parannettavaa. Lisäksi Tampereen tulisi työnantajana ottaa palvelualueillaan kiintiöt heikossa työmarkkina-asemassa oleville.
Olen työllisyydenhoidon parissa työskentelevä yhteiskuntatieteiden maisteri. Muutin Tampereelle Jyväskylästä vuonna 2024.
Toimin Keski-Suomen TE-toimistossa luottamusmiehenä ja työsuojeluvaravaltuutettuna.
Henkilökohtaisesti pidän tärkeänä henkilöstön jaksamisen varmistamista julkisen sektorin isojen muutosten keskellä. Työntekijät ja asiakkaat organisaatiokaavioiden edelle.
Jyväskylä
Olen Sini Lehtonen, 38-vuotias kätilö ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Asun puolisoni ja joulukuussa syntyneen poikamme kanssa Puuppolassa. Olen tällä hetkellä perhevapaalla. Ennen perhevapaalle jäämistäni työskentelin Keski-Suomen hyvinvointialueella erilaisissa kehittämishankkeissa, jotka ovat liittyneet mm. hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä asukasosallisuuden kehittämiseen. Molemmat teemat ovat itselleni tärkeitä. Kehittämishankkeiden lisäksi olen työskennellyt hyvinvointialueella myös kätilönä. Vapaa-aikanani tykkään lukea ja liikkua luonnossa.
YKAn politiikkasuosituksista nostaisin erityisesti esiin suosituksen osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä. Henkilöstön riittävyys on haaste, johon sekä kuntien että hyvinvointialueiden tulee pyrkiä viipymättä vastaamaan. On löydettävä keinoja henkilöstön pito- ja vetovoiman lisäämiseksi. Työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja työstä palautumiseen tulee panostaa. Työntekijöille tulee tarjota mahdollisuus monipuolisiin urapolkuihin, osaamisen kehittämiseen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Työntekijöiden osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksiin tulee panostaa.
Kauniainen
Punavihreä feministi, FM, VTM väitöskirjatutkija, kaupunginvaltuutettu ja kolmen nuoren mama sekä Kauniaisten ainoa SDP:n valtuutettu ja Pääsy ry:n PJ.
Pääsy ry hallitus ja nykyään PJ.
Sosiaalipalveluiden vaikuttavuus syntyy oikea-aikaisuudesta. Terveyssosiaalityön tulee säilyä terveydenhuollon toimipisteissä, jolloin apu sairastuneille kohdistuu tehokkaasti.
Olen espoolainen kahden aikuisenb lapsen isä, joka on koko elämäni ollut kiinnostunut politiikasta ja toiminut monessa erilaisessa nuoriso-, kulttuuri-, liikunta- ja solidaarisuusjärjestöissä. Toimin kv. salibandyliiton pääsihteerinä ja ennen sitä olin A.C. Nielsenin pohjoismaisena tutkimusjohtajana. Toimin paikallispoliitikassa Espoossa ja harrastuksen on salibandyn valmennus, jota olen tehnyt vuodesta 1991 ja viiden viime kauden aikana SC Hawksin Inssi-Divarin valmentajana ja pelasin 18 vuotta Suomessa ja Ruotsissa pääsarjoissa.
Olen pari kertaa ollut ehdolla YKA:n valtuuston vaaleissa.
Julkisen sektorin tuottavuus syntyy osavasta ja sitoutuvasta henkilöstöstä: On erittäin tärkeää että julkisella sektorilla on hyv järjestetty ja oikein resursoitu hallinto, kosk muuten tehdään turhaa työtä tai ei ole resursseja tehdä oikeita asioite. Varsinkin hyvinvointialueilla on ainakin Länsi-Uudellamaalla aika monimutakainen ja moniportainen organisaatio, joka tuntuu välillä aika raskaalta.
Vasemmistoliitto r.p., ruotsiksi Vänsterförbundet r.p.
Kouvola
Olen kotoisin Inkeroisista ja Jyväskylän, Amsterdamin ja Kotkan kautta olen muutama vuosi sitten asettunut Kouvolaan. En osaa kuvailla itseäni kaupunkilaiseksi enkä maalaiseksi, minusta löytyy molempia. Olen empaattinen ja ratkaisukeskeinen henkilö, joka luottaa tieteeseen perusteluissaan. Lähdin mukaan politiikkaan sillä haluan kehittää Kouvolasta ja Kymenlaaksosta elinvoimaista seutua, joka toimii asukkaitaan varten. Olen yhdenvertaisuuden ja ympäristön puolustaja! Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta. Erityisesti yhdenvertaisuus, ympäristöasiat ja kansalaisyhteiskunta ovat kiinnostuksen kohteitani. Lisäksi olen kouluttautunut viestinnän ja markkinoinnin parissa. Vapaa-ajalla harrastan mm. tanssia, joogaa, käsitöitä, hiihtämistä sekä keikoilla ja taidenäyttelyissä käymistä.
Olen toiminut sihteerinä SYY Jyväskylässä.
Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta
Kotka
Hei, Nimeni on Aaro Tarvainen ja olen synnyinkuntaani Kotkaan paluumuuttanut valtiotieteiden maisteri. Koulutukseni puolesta olen erikoistunut korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaan. Työni ammattikorkeakoulujen TKI-sektorilla on herättänyt mielenkiintoni alueellisen elinvoiman kehittämiseen. Minulle tärkeitä asioita ovat Karhulan ja Suulisniemen alueen peruspalveluista huolehtiminen sekä omalääkärimallin ja alueellisen elinvoiman kehitys. Kymijoen ympäristöstä huolehtiminen on myös lähellä sydäntäni. Kotka kaipaa kipeästi elinvoimaa ja uusia työpaikkoja. Nuorille tulee rakentaa kunta, joka houkuttelee jäämään kotiseudulle tulevaisuudessa. Lohikalojen nousun kannalta turhat patoesteet tulee purkaa ja samalla Kymijokea ja rantavesistöjä täytyy vaalia alueellisena vetovoimatekijänä. Myös julkista liikennettä tulee kehittää, jotta pitkätkin matkat voi taittaa vaivatta Kotkan alueella. Minulle tärkeitä arvoja ovat sananvapaus, tasa-arvo, hyvinvointi ja terveys.
Minulle tärkein politiikansuositus on se, että jatketaan palkkaohjelmaa, jolla on saatu kurottua umpeen palkkaeroa yksityiseen sektoriin. Palkantarkastukset parantavat alalla työskentelevien ostovoimaa.
Työskentelen korkeakoulupolitiikan ja opiskelijoiden edunvalvonnan parissa sekä opiskelen taloustiedettä Jyväskylän kauppakorkeakoulussa. Olen tuore jyväskyläläinen, joka tahtoo tehdä kaupungista paikkaa, jossa viihtyä pidempään. Politiikkaan minut on ajanut tahto toimia eriarvoisuutta ja ekologista kriisiä vastaan. Mielestäni on erityisen tärkeää, että jokaisella on aito mahdollisuus taustastaan huolimatta elää hyvää ja tasapainoista elämää. Meillä on suunnaton kiire ratkaista koko planeettaa kohtaava kestävyyskriisi, ja parhaat mahdollisuudet sen onnistumiseksi on tehdä politiikkaa, joka pitää kaikki yhdenvertaisesti mukana.
Opiskelijalähettiläs 2020-2021
”Tunnistetaan hallinnollisen työn arvo. Resursoitu hallinto varmistaa, että palvelut ovat järjellä suunniteltu ja tasa-arvoisesti toteutettu.” Suositus perustelee itsensä. Turhan usein kuulee puheita ”ylipaisuneesta” hallinnosta, vaikka todellisuudessa hyvin resursoitu hallinto takaa palveluiden ja toiminnan laadun, tehokkuuden ja yhdenvertaisuuden. Riittämättömät resurssit taas johtavat tehottomuuteen.
Lahti
Olen kuvataiteilija, oikeusmuotoilija ja julkisoikeuden HTM-opiskelija. Työskentelen Taidemaalariliiton toiminnanjohtajana ja oikeudellisena neuvojana. Lahden kaupungin taloustilanne, Orpon hallituksen hurjat leikkaukset sekä äärioikeiston nousu edellyttävät jämäkkyyttä ihmisarvon ja hyvinvointivaltion tasa-arvoa tukevien palveluiden puolustamisessa. Olen löytänyt paikkani politiikassa koulutuksen, kulttuurin, yhdenvertaisuuden ja työntekijöiden aseman puolustajana. Sitä työtä haluan jatkaa Lahden kaupunginvaltuustossa ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
-Tunnistetaan hallinnollisen työn arvo. Resursoitu hallinto varmistaa, että palvelut ovat järjellä suunniteltu ja tasa-arvoisesti toteutettu. Tämä tavoite on kaikkea muuta kuin mediaseksikäs, mutta juuri siksi tärkeä. Hallinto on pitkään olut populistisen politiikan kohteena, vaikka kunnissa ja alueilla liian ohut hallinto alkaa olla esteenä palveluiden toimivuudelle ja päätöksenteon valmistelulle. Hallinnon liiallinen karsiminen valuttaa hallinnollisen työn tekemisen opettajille, hoitajille, varhaiskasvattajille ja muille, joilta samaan aikaan odotamme ihmeitä. Osaava ja riittävästi resursoitu hallinto takaa työn ja palveluiden sujuvuuden ja hyvän johtamisen.
Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta. Kaikessa päätöksenteossa on ajateltava nykyhetkeä pidemmälle. Helpolta tuntuvat leikkaukset talouden tasapainottamiseksi leikkaavat tulevaisuudelta ja koituvat pidemmän päälle suuremmiksi kuluiksi, kun eriarvoisuus lisääntyy ja siitä seuraavat ongelmat kasvavat. Siksi on panostettava hyviin, yhdenvertaisiin ja riittävästi resurssoituihin julkisiin palveluihin.
Olen toisen kauden kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan varapj. ja Keravan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vetäjä. Työskentelen Rakennusliitossa koulutuspäällikkönä. Työpöydälläni on koulutuspoliittinen vaikuttaminen ja liiton koulutuksen kehittäminen. Olen SAK:n koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja. Olen 52-vuotias kahden teinin isä Sompiosta Keravalta. Perheeseen kuuluu myös vaimo ja rescuekoira Romaniasta. Vapaa-ajalla pidän uinnista ja pyöräilystä. Toimin Keski-Uudenmaan polkijat ry:n sihteerinä.
YKA:n valtuuston varajäsen.
Ennaltaehkäiset palvelut ovat fiksua sosiaali- ja talouspolitiikkaa. Kannatan hyviä työehtoja. Ne vetävät osaavia ja päteviä työntekijöitä.
Olen 25-vuotias yhteiskuntatieteen opiskelija ja pitkän linjan opiskelijavaikuttaja Jyväskylästä. Työskentelen tällä hetkellä Suomen Lukiolaisten Liitossa koulutuspolitiikan asiantuntijana. Toimin myös Jyväskylän yliopiston kollegion varapuheenjohtajana. Olen koulutuksen puolestapuhuja. Uskon vankasti siihen, että koulutus on ratkaisu todella moneen yhteiskunnan ongelmaan. Se on ratkaisu nuorten syrjäytymiseen. Se on ratkaisu ilmastokriisiin. Se on ratkaisu taloudelliseen kehitykseen.
”Tunnistetaan hallinnollisen työn arvo. Resursoitu hallinto varmistaa, että palvelut ovat järjellä suunniteltu ja tasa-arvoisesti toteutettu.”. Tämä on tärkeä politiikkasuositus aikana, jolloin maan hallitus toteuttaa historiallisia leikkauksia julkishallintoon.
Kuopio
Olen tällainen maailmanparantajafeministi, jonka missiona on luoda parempaa, yhdenvertaisempaa ja reilumpaa maailmaa. Minulle tärkeitä arvoja ovat rakkaus, hyvinvointi, läheiset ihmissuhteet, oikeudenmukaisuus ja yhteisöllisyys. Ihmisoikeudet, sisältäen seksuaalioikeudet, sekä vihreät arvot ovat minulle tärkeitä. Mielestäni yhteiskunta on juuri niin hyvä, kuin miten hyvää huolta se pitää kaikista heikoimmassa asemassa olevista. Koulutukseltani olen fysioterapeutti (AMK), koulutettu seksuaalikasvattaja sekä yhteiskuntatieteiden opiskelija. Lupaan olla seksuaalioikeuksien puolella, toimia opiskelijoiden ja nuorten äänenä sekä ajaa haavoittuvimmassa asemassa olevien etua.
Olen tuore YKA:lainen, mutta toimin parhaillaan SYY-Kuopion, eli YKA:n alaisen Suomen Yhteiskunta-alan Korkeakoulutetut SYY ry:n Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella toimivan paikallisyhdistyksen hallituksessa tapahtumavastaavana.
Politiikkasuosituksista itselleni tärkeimmäksi nousi kohta: ”Panostetaan psykososiaalisen kuormittumisen kitkentään työpaikoilla. Keinoina tähän mm. yhteistyö henkilöstön ja sen edustajien kanssa sekä kattavat työterveyspalvelut.”. Ihmisten hyvinvointi työpaikoilla on tärkeintä, jotta työnteko on kestävällä pohjalla. Monien työnteko on muuttunut hektisemmäksi ja työtehtävät monimutkaisemmiksi teknologian kehittymisen myötä. Ihmisten aivokapasiteetilla on rajansa, ja työnteon ohella on oltava mahdollisuus pitää lakisääteisten taukojen lisäksi palauttavia minitaukoja. Kannatan myös nelipäiväistä työviikkoa tai lyhyempiä työpäiviä.
YTM Tampereelta, nykyinen ammatti osallisuusasiantuntija ja työpaikkani on yleinen kirjasto. Tärkeitä asioita elämässäni ovat lukeminen, siskoni ja kissani, demokratia ja hyvinvointi.
Aiemmassa työpaikassa luottamusmies sivistystoimessa.
Sosiaalipalveluiden vaikuttavuus syntyy oikea-aikaisuudesta. Tärkein minulle on tämä: Terveyssosiaalityön tulee säilyä terveydenhuollon toimipisteissä, jolloin apu sairastuneille kohdistuu tehokkaasti. Tärkein siksi, että saavutettavuus, moniammatillinen apu ja vaikuttavien toimintatapojen käyttöönotto ovat olennaisia julkisissa palveluissa.
Oon 23-vuotias yhteiskuntatieteiden opiskelija, monessa mukana ollut vaikuttaja. Niin opinnoissa kuin politiikassa minua kiinnostaa kestävyys, ihmisten hyvinvointi, yhteiskunnan eriarvoisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja rauha. Toimin vankkumattomasti puolustaen koulutusta, nuoria, opiskelijoita, ihmisten hyvinvointia, kohtuuhintaista asumista, ympäristöä, kulttuuria ja heikommassa asemassa olevia. Haluan vaikuttaa maailmaan, jossa talousjärjestelmämme ei riko luontoa tai meitä. Huomioimme luonnon ja ilmaston rajat. Ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja empatia ovat keskiössä. Olen ikuinen optimisti, joka nauttii luonnosta, urheilusta, käsitöistä, kavereista ja kulttuurista.
Paikallisen opiskelijajärjestön SYY-Tampere tapahtumissa vieraillut.
Tämäpä on vaikeaa! Politiikkasuosituksista löytyy monta hyvää ehdotusta! Jos on aivan pakko valita vain yksi niin valitsen pointin ”panostetaan kilpailukykyisiin työehtoihin ja mahdollistetaan osaamisen kehittäminen työn ohessa ”. Meidän on tehtävä töitä työntekijöiden hyvinvoinnin, jaksamisen, tasa-arvoisen palkan ja osaamisen keryttämiseen. Hallituksen tehdessä heikennyksiä työntekijöiden tilanteeseen ja koulutukseen, ovat nämä entistä tärkeämpiä kysymyksiä.
Nokia
Nykyisiä luottamustoimiani ovat yksilöasioiden jaosto ja monipalveluvaliokunnan varajäsenyys Pirhassa sekä paikallinen vammaisneuvosto Nokialla. Arkena kirppistelen, hoidan puutarhaa, harrastan kulttuuria, käyn tapahtumissa sekä salilla ja kotoilen. Rakastan raskasta musiikkia ja kasarin synapoppia. Ystävät ovat minulle todella tärkeitä ja tutustun helposti uusiin ihmisiin. Olen kotoisin Tampereelta, mutta asetuin Nokialle noin 7 vuotta sitten – luonto veti puoleensa. Sosiaalipsykologina ja yhteiskuntatieteiden maisterina osaamiseni yhteiskunnallisista aihepiireistä on vahvaa. Opettajana minulla taas on kokemusta ja näkemystä koulutus- ja nuorisopalveluista, jotka taas liittyvät kunnan päätöksentekoon. Nuorten mielenterveyspalvelut ovat myös tämän takia itselleni tärkeä aihe. Toimin aiemmin sekä projektitöissä että nuorisoalalla. Lisäksi minulla on työkokemusta kolmannen sektorin palveluista, muun muassa kriisityöstä. Osaamiseni on erinomaista myös vammaisuuteen liittyvissä aihepiirissä. Olenkin jo varavaltuutettu sekä kuntapuolella Nokialla että aluepuolella Pirkanmaalla.
Toimin opetussuunnitelmatyöryhmän opiskelijaedustajana sekä hallinnon opiskelijaedustajana yliopisto-opintojeni aikana.
Kaikki YKAn nostot ovat mielestäni hyviä! Tärkeimpänä pidän tavoitetta perusteettomien määräaikaisten palvelussuhteiden vähentämisestä. Monet uransa alkuvaiheessa olevat yhteiskunnallisen alan asiantuntijat joutuvat vuosien ajan sinnittelemään määräaikaisesta työsuhteesta toiseen ennen vakituisen työn löytymistä. Tärkein vaaliteemani on kiinnittää siis huomiota yhdenvertaisuuteen. Aluevaaleissa ja kuntavaaleissa haluan huomioida erityisryhmät paremmin: nuorten mielenterveyspalvelut, ikääntyneet, vammaiset, pitkäaikaissairaat, omaishoitajat ja ikääntyneet.
Olen kasvatustieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka unelmoi yhteiskunnasta, joka tarjoaa hyvän elämän edellytykset kaikille. Olen ansioitunut etenkin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden asiantuntijana, joten kiinnitän myös erityistä huomiota kaikessa poliittisessa vaikuttamistyössäni. Vaikuttamistyöstäni hyvänä yhtenä esimerkkinä on perustamani seksuaalikasvatuksen edistämiseen keskittyvä järjestö, Valtakunnallinen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry, jonka tavoitteena on inklusiivinen seksuaalikasvatus, joka huomioi yhdenvertaisesti eri ihmisryhmät. Olen intohimoinen ja avarakatseinen tekijä, jolle on tärkeää pitää omista arvoistaan kiinni ja jolle ihmisoikeuksien puolustaminen ja syrjinnän ehkäisy ovat prioriteetteja. Olen sähäkkä ja skarppi toimija, joka ei pelkää sanoa mielipiteitään rohkeasti ääneen, mutta minussa elää myös rauhantahtoinen neuvottelija, joka uskoo dialogin voimaan ja erilaisten näkemyksien yhteensovittamiseen. Uskon siihen, että yhteiskuntaosaajien tarve tulee korostumaan tulevaisuudessa entistä enemmän, kun monimutkaiset yhteiskunnalliset ongelmat vaativat ratkaisuja ja toisaalta todennäköisesti myös uusien joustavampien rakenteiden luomista.
Olen ollut puolisen toista vuotta YKAn jäsen. Liityin tähän ammattiliittoon erityisesti siksi, että halusin saada tukea ja yhteisön oman monialaisen asiantuntijuuteni valjastamiseksi mielekkääksi ja hyödylliseksi kokonaisuudeksi.
Kunnat <3 työllisyyspalvelut, koska siinä missä muut mainitut tavoitteet ovat myös ehdottoman tärkeitä, työllisyyspalveluissa haasteena on myös uuden toimintarakenteen organisoiminen toimivaksi kokonaisuudeksi siten, että työllisyyspalveluiden asiantuntijat eivät kuormitu työssään kohtuuttomasti. Työllisyyspalveluiden siirtyminen kunnan vastuulle voi toisaalta olla iso mahdollisuus kehittää työn saatavuuden paikallisia verkostoja, mutta samaan aikaan Tampereella on muihin isompiin kaupunkeihin verrattuna vähemmän työmahdollisuuksia saatavilla jo lähtökohtaisesti. Tämän vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että työllisyyspalveluiden laatuun panostetaan ja toisaalta etsitään myös ratkaisuja uusien työpaikkojen luomiseen. Työllisyyspalveluiden yleisellä laadulla on myös valtava merkitys todella monen kaupunkilaisen elämään ja tämän vuoksi on pidettävä huolta siitä, että palvelut ovat mahdollisimman saavutettavat sekä laadultaan luottamusta herättävät. Kaikkiin rakenteellisiin puutteisiin ei toki Tampereen sisällä voi vastata, koska moni työllisyyspolitiikan koukero on kytköksissä valtakunnanpolitiikkaan, mutta työllisyyspalveluiden sujuvuutta voidaan kohentaa monin eri tavoin.
Lieto
Olen yliaktuaari Liedon Vanhalinnasta. Teen päivätyöni rekisteritutkimuksen aineistojen tuottamisen parissa valtiolla. Vaikutan tällä hetkellä Liedon kaupunginvaltuutettuna sekä Varhan pelastus- ja ensihoitolautakunnan jäsenenä. Rentoudun kukkien, kirjojen ja käsitöiden parissa. Yhtä varmasti kuin lupaan olla tehtävissäni yhteistyökykyinen, on sydämeni vasemmalla ja päätöksentekoni solidaarista.
Olen osallistunut opiskelujen loppuvaiheessa mentorointiohjelmaan.
”Julkisen sektorin tuottavuus syntyy osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä”, kunnissa ja hyvinvointialueilla on panostettava vahvemmin henkilöstön hyvinvointiin ja hyvään johtamiseen.
Turku
Olen 67 vuotias ja toiminut sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä yli 40 vuotta, nyt eläkkeelle. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri, pääaine kasvatustiede ja yhteiskuntatieteiden maisteri, pääaine sosiaalityö. Aivan ensimmäiseksi valmistuin lastentarhanopettajaksi ja olen auskultoinut opettaja perusopetuksen jälkeisiin oppilaitoksiin. Olen työskennellyt kunnissa ja kuntayhtymissä sekä opettajana ammattikorkeakoulussa. Pääosan olen ollut johtotehtävissä, sosiaali- ja terveystoimen johtajana ja sairaanhoitopiirin johtajana. Olen kärsivällinen, laaja-alaisesti asioita katsova ja ratkaisukeskeinen.
Ammattikorkeakoulussa olin henkilöstön edustaja hallituksessa. Muissa töissäni olen ollut työnantajan edustaja virkani puolesta.
Ensimmäinen eli tuottavuus syntyy osaavasta ja sitoutuneesta henkilöstöstä. Osaavuus ja sitoutuneisuus on ehto myös sille, että toinen tärkeä tavoite juurisyihin panostaminen voi toteutua.
Olen turkulainen sosiologi ja väitöskirjatutkija. Tavoitteenani on edistää ihmisten osallisuutta ja hyvinvointia. Jag är en sociolog och doktorand bosatt i Åbo. Mitt mål är att främja människors delaktighet och välfärd.
Työehtoihin panostaminen ja osaamisen kehittämisen mahdollisuuksien parantaminen.
Vihreä liitto r.p., Gröna förbundet r.p.
Olen Alasen Teija, kainuulaislähtöinen, 20 vuotta sitten pohjoiskarjalalaistunut opettaja (KM, TM) ja äiti. Olen työskennellyt Riveriassa noin 15 vuotta, nuoriso-ohjaajien ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajien opettajana. Kunnanvaltuutettuna haluan panostaa erityisesti kasvatuksen, koulutuksen ja nuorisotyön kysymyksiin. Tulen puolustamaan tulevalla valtuustokaudella yhdenvertaisuutta, sivistystä ja lähiluontoa. Aluevaltuustossa perheiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä sosiaalityö ovat alueita, joihin koen itselläni olevan annettavaa. Minulle on tärkeää, että koko Pohjois-Karjala kaikkine pitäjineen säilyy elinvoimaisena. Tulen puolustamaan tulevalla valtuustokaudella yhdenvertaisuutta, ennaltaehkäiseviä palveluita sekä näyttöön perustuvaa terveydenhuoltoa. Se, joka itse tänään olen, on hyvinvointiyhteiskunnan ansiota. Haluan varmistaa, että Joensuun kaupunki ja Siun Sote pystyvät tarjoamaan laadukkaat palvelut jokaiselle tänään ja tulevaisuudessa.
Olen tuore YKAlainen. Opiskelen työn ohessa hallintotieteiden maisteriksi Lapin yliopistossa. Pääaineeni on johtamisen psykologia.
Olen työskennellyt julkisella sektorilla yli 15 vuotta. Kokemukseni mukaan johtamisella on valtava merkitys työssäjaksamiseen, työhön sitoutumiseen ja koko työyhteisön hyvinvointiin. Siksi YKAn politiikkasuorituksista minua puhuttelee erityisesti se, että johtamisen merkitys tunnistetaan ja johtamisosaamiseen panostetaan organisaatioissa.
Olen sosiaali- ja terveysalan sekä kokonaisturvallisuuden asiantuntija, joka haluaa tuoda päätöksentekoon enemmän tietoon perustuvia ratkaisuja ja vähemmän poliittista poteroitumista. Työssäni valtiolla olen kehittänyt kansallisia päivystyspalveluita, kuten Päivystysapu 116117 -palvelua ja THL:n ensihoitopalvelun rekisteriä. Aluevaltuustossa tarvitaan asiantuntijoita, jotka ymmärtävät sote-palveluiden ja talouden kokonaisuuden. Haluan varmistaa, että Kymenlaakson hyvinvointialueen päätökset perustuvat tutkittuun tietoon, vaikuttavuuteen ja asukkaiden tarpeisiin.
”Tehdään laadukkaasta johtamisesta julkisen sektorin etu. Johtaminen tulee tunnistaa osaamisalueena, jota voi ja tulee kehittää. Henkilöstön esihenkilövalmiuksiin tulee panostaa jo ennen johtotehtäviin siirtymistä, ja työkykyjohtamista on vahvistettava.” Rahoitusvajeen, ikääntyvän väestön, muutoksen ja työmäärän kanssa kipuilevan työvoiman sekä uusien organisaatioiden ristiaallokossa kamppailevilla johtajilla ei ole helppoa. Lähtisin ratkomaan ongelmaa panostamalla selkeisiin päätöksentekomalleihin, tulostavoitteiden asettamiseeen ja irrottamalla johtamiselle aikaa.
Rovaniemi
Asun Rovaniemellä, toimin Lapin Vihreiden toiminnanjohtajana ja opiskelen arktisen maailmanpolitiikan maisteria. Olen valmistunut aiemmin yhteiskuntatieteiden maisteriksi sosiologiasta. Olen ehdolla, koska haluan puolustaa pohjoista luontoa.
Ylikulutamme luontoa ja ihmisiä. Kaikki toimet näiden hillintään ovat paikallaan: mm. panostaminen psykososiaalisen kuormittumisen kitkentään työpaikoilla.
Hämeenlinna
Sosiaali- ja terveyshallintotieteilijä, jolla on vahva johtamis- ja kehittämistausta. Tärkeinä teemoina hyvinvointiyhteiskunnan säilyminen, kestävä työllisyys sekä kuntalaisten hyvä arki.
Työllisyysteema on itselleni tärkeä, koska olen johtanut Kanta-Hämeen monialaista työllistymistä edistävää palvelua.
Olen työskennellyt pitkään sosiaali- ja terveysalalla ja pyrin tarkastelemaan asioita monesta eri näkökulmasta. Olen valtiotieteen maisteri pääaineena yleinen valtio-oppi (ulko- ja turvallisuuspolitiikka), ja lisäksi minulla on sosiaalityöntekijän kelpoisuus. Ennen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä työskentelin turvallisuus- ja kulttuuriasioiden parissa.
Juurisyihin panostamalla syntyy vaikuttavuutta. Juurisyihin puuttuminen on ennaltaehkäisevää ja mahdollistaa myös korjaavan työn. Sellainen työ on myös kustannustehokasta.
Olen isosisko ja partiolainen, joka on tottunut tarttumaan haasteisiin ja löytämään niihin ratkaisuja. Kipinä lähteä juuri nyt ehdolle syttyi kahdesta asiasta: suuresta kotiseuturakkaudesta Espoota kohtaan sekä huolesta sosiaali- ja terveysalan nykytilanteesta ja sen tulevaisuudesta. Sairaanhoitajaopinnot ja alalla työskentely ovat lisänneet tietoisuuttani niin julkisten palveluiden nykytilanteesta kuin myös sosioekonomisen aseman merkityksestä tässä yhteiskunnassa. Yhteiskuntatieteellistä osaamistani olen kasvattanut yhteiskuntatieteiden, sosiologian opintojeni avulla. Olen tekijäluonne, menen enkä vain meinaa. Kuten ystäväni myös minua ovat kuvailleet: ”Tuuli tekee kaiken täysillä, pitää huolen muista eikä säikähdä ottaa vastuuta.”
YKAn politiikkasuosituksista minulle erityisen tärkeä teema on laadukkaan johtamisen vahvistaminen julkisella sektorilla. Meidän on panostettava työn pitovoimaan tukemalla kouluttautumista, edistämällä inhimillistä työelämää ja kehittämällä johtajuutta. Julkisen sektorin toiminta on koko yhteiskunnan perusta – ilman sitä mikään ei pyöri. Jokainen ansaitsee työpaikan, jossa johtaminen on kunnossa. Hyvä johtaminen ja inhimillinen työelämä parantavat työhyvinvointia ja tukevat jaksamista myös arjessa.
Moi! Olen Maria Saita ja olen ehdolla kunta- ja aluevaaleissa Espoosta ja Länsi-Uudeltamaalta. Opiskelen hallintotieteiden maisteriksi Vaasan yliopistolla ja sen lisäksi toimin Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsenenä. Espoo on kotikaupunkini, jossa sain kasvaa ja varttua. Haluan olla mukana rakentamassa Espoota, jossa jokaisella on mahdollisuus kasvaa, opiskella ja elää kestävää ja hyvää arkea. Politiikkaan lähdin mukaan nuorena, ja sain kunnian toimia vuodesta 2021-2024 opintojeni ajan Vaasan nuorimpana kaupunginvaltuutettuna. Tämä kokemus antoi minulle arvokasta oppia päätöksenteosta ja vaikuttamistyöstä. Näitä oppeja haluan hyödyntää nyt kotipaikkakunnallani Espoossa ja Länsi-Uudellamaalla. Vaalilupaukset: Lupaan tehdä aktiivista sekä inhimillistä politiikkaa, joka takaa taadukkaan ja turvallisen koulupolun jokaiselle lapselle ja nuorelle!
Kunnat <3 työllisyyspalvelut on tärkein YKAn politiikkasuositus minulle. Haluan varmistaa, että Espoo panostaa työllisyyspalveluihin riittävillä resursseilla ja osaavalla henkilöstöllä, jotta jokainen työnhakija saa tarvitsemansa tuen.Nuorten työllisyys on minulle erityisen tärkeä teema. On huolehdittava, että nuorille kohdistetaan omia resursseja ja tunnistetaan heidän tarvitsemansa tuki – ensimmäinen työpaikka, harjoittelupaikka tai opiskelujen jälkeinen työllistyminen ovat kriittisiä vaiheita, joissa oikeanlainen tuki voi estää syrjäytymistä ja luoda pohjan työelämässä onnistumiselle. Haluan olla mukana rakentamassa Espooseen toimivia ja vaikuttavia työllisyyspalveluita, jotka huomioivat eri ryhmien tarpeet.
Lappeenranta
Puolustan ihmisarvoa. Pysyn asialinjalla. Pidän tutkittua tietoa ja asiantuntijuutta arvossa.
Julkisten palveluiden kustannustehokkuuden kannalta on olennaista, että ammattihenkilöt työskentelevät tutkintoaan vastaavissa työtehtävissä. Näin heidän asiantuntijuutensa tulee hyödynnetyksi täysipainoisesti ja palveluja voidaan tehostaa tavalla, joka kuormittaa ammattilaisia vähemmän. Samalla varmistetaan alansa asiantuntijoiden riittävyys.
Olen 21-vuotias yhteiskuntatieteiden opiskelija ja ylpeä vantaalainen, joka unelmoi yhdenvertaisesta ja osallisesta yhteiskunnasta. Suurin osa elämästäni on kulunut Vantaalla, enkä voisi kuvitella parempaa kaupunkia asua, mutta täälläkin on vielä paljon kehitettävää. Matkani Vantaan päätöksenteossa alkoi jo 14-vuotiaana nuorisovaltuustossa, jossa toimin kuusi vuotta – muun muassa puheenjohtajana ja nuorten edustajana kaupunginhallituksessa. Näiden vuosien aikana olen kerryttänyt vankkaa kokemusta niin kaupungin kuin hyvinvointialueen päätöksenteosta Politiikassa tarvitaan rohkeutta ajatella kauaskantoisesti ja investoida tulevaisuuteen, ja juuri siksi olen ehdolla. Haluan olla mukana tekemässä päätöksiä, jotka eivät jää pintapuolisiksi, vaan rakentavat toimivia ja oikeudenmukaisia palveluita, joihin jokainen voi luottaa nyt ja tulevaisuudessa.
Olen hyvin tuore YKAn jäsen. Liityin YKAan viime syksynä, kun aloitin yhteiskuntatieteiden opinnot Jyväskylän yliopistossa.
Minulle tärkein YKAn politiikkasuosituksista on psykososiaalisen kuormittumisen kitkeminen työpaikoilla. Liian moni venyy työssään jaksamisen äärirajoille, eikä näin pitäisi olla. Kun työolot ovat kunnossa ja työntekijät voivat hyvin, myös palvelut toimivat paremmin ja loppujen lopuksi se hyödyttää meitä kaikkia. Tämä vaatii avointa dialogia työnantajan ja henkilöstön välillä sekä panostuksia työterveyspalveluihin. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole kiva lisä, vaan välttämättömys.
Olen 45-vuotias turkulainen perheenisä, DI, ohjelmistosuunnittelija, kuntosuunnistaja ym. Edustan Turkua ja vihreitä Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa. Toimin sivutoimisena yrittäjänä perheyrityksessä terveysalalla. Lisäksi opiskelen yliopistolla sosiaalitieteitä.
YKA-jäsenyyteni alkoi vasta 2024 aloittaessani Turun yliopistolla sosiaalitieteen tutkinto-opiskelijana.
Kuntatasolla työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun onnistunut haltuunotto on erittäin tärkeää sekä palveluiden käyttäjien että kunnan elinvoiman näkökulmasta. Tavoitteessa yhdistyy inhimillisyys ja kuntatalous harvinaisen suoralla tavalla. Näiden palveluiden kannattaa olla selvästi minimitasoa parempia.
Olen jalat maassa oleva valtiotieteiden kandidaatti ja sairaanhoitaja ja viimeistelen nyt maisterin tutkintoa sosiaalipolitiikasta. Olen työskennellyt nyt muutaman vuoden ajan valtiolla työttömyysturva-asiantuntijana ja tätä ennen työskentelin 12 vuotta hoitoalalla. Minulle on aina ollut tärkeää hyvinvoinnin edistäminen ja työskentely sen eteen, että jokainen voi tavoitella omia unelmiaan ja elää hyvää arkea. Politiikassa toimin tällä hetkellä hyvinvointialueella varavaltuutettuna ja olen Turun Vihreät ry:n puheenjohtaja. Vapaa-ajalla pidän lukemista, lautapeleistä ja kelien salliessa käyn mielelläni frisbeegolfaamassa.
Työllisyyspalvelut. Työskentelen läheisesti yhteistyössä työllisyysalueiden kanssa ja tällä hetkellä ne tarvitsevat paljon tukea toimiakseen hyvin. Työllisyyspalvelut tulee nähdä keskeisenä kuntien palveluna ja resurssien tulee olla kunnossa, jotta henkilökunta pystyy tekemään työnsä laadukkaasti ja työnhakijoilla on mahdollisuudet työllistyä mahdollisimman nopeasti tai hankkia tarvittavaa osaamista työelämään.
Olen Turusta kotoisin oleva valtiotieteiden maisteri Turun yliopistolta. Opintojen ohella kokemusta ulkoministeriöstä, Euroopan parlamentista ja Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimistosta Brysselistä. Erikoistunut ilmasto- ja energiapolitiikkaan, ja osaamista erityisesti viestinnästä ja EU-vaikuttamisesta. Sydäntäni lähellä on kestävän talouden edistäminen, kaupungin viihtyisyyden ja elinvoiman lisääminen ja asukkaiden osallisuus. Toimin Luontoliiton Varsinais-Suomen piirin hallituksessa ja koordinattorina sekä luontoliiton Turun ilmastoryhmässä. Vapaa-ajalla tykkään pyöräilystä ja ruoanlaitosta.
Olen ollut YKAn jäsen vuodesta 2022.
Näissä vaaleissa minulle tärkein politiikkasuositus on työllisyyspalveluiden parantaminen. Muut suositukset ovat myös tärkeitä, mutta meillä ei ole enää varaa työttömyyden kasvuun. Suomessa työttömyys on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana, ja suhdannetekijöiden lisäksi uskon, että työllisyyspalveluissa on paljon parannettavaa. Haluan osaltani vaikuttaa siihen, että kiinnitetään huomiota myös työllisyyspalveluiden laatuun, eikä ainoastaan taloudellisiin kannustimiin. Kannatan riittävää rahoitusta työllisyysalueille ja TE-palveluiden asiantuntijoiden kuulemista palveluiden kehittämisessä, sillä he tietävät parhaiten, mitä palveluissa pitäisi parantaa. Toinen tärkeä osa politiikkasuositusta on yhteistyön lisääminen kolmannen sektorin ja sosiaalihuollon kuntouttavien palveluiden kanssa yrityssektorin lisäksi. Moni työtön tarvitsee tukea muualtakin kuin TE-palveluista, ja kattavalla palveluverkolla pystytään tuottamaan parempia ratkaisuja.
Olen oppimisen johtaja, puhuja ja koulutusalan yrittäjä. Olen työskennellyt pitkään sisäisen turvallisuuden organisaatioissa asiantuntijana ja kouluttajana (ensihoito, hätäkeskus, pelastustoimi, poliisi). Koulutukseltani olen VTM, KM-opiskelija, sairaanhoitaja AMK ja hätäkeskuspäivystäjä. Tiedän siis, kuinka tärkeää on turvata hyvän arjen peruspilarit: koulutus, terveys ja turvallisuus. Näitä asioita haluan edistää valtuutettuna. Minua kiinnostavat myös teknologian, talouden ja yrittäjyyden teemat.
Yksi kiinnostavimpia YKA-tapahtumia, joihin olen osallistunut oli maailmanparannusforum muutama vuosi sitten.
Osaava ja sitoutunut henkilökunta. Nostaisin tästä esille etenkin hallinnollisen työn arvoa sekä riittäviä resursseja. Oppimisen johtaminen tulee olla johdettua niin kuin talous- tai lakiasiatkin organisaatioissa. Jokaisella on oikeus kasvaa, tehdä ura- tai tehtävämuutoksia sekä päästä kehittymään koko työuran aikana. Tarvitsemme kaupunkiin ja alueellisesti osaavaa, hyvinvoivaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, jotta pärjäämme niin osaajapulassa kuin väestönmuutoksessa.
Olen 25-vuotias yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja yhteiskuntatutkimuksen maisteriopiskelija Tampereelta. Opinnoissani olen keskittynyt erityisesti sosiaalipolitiikan ja koulutuksen kysymyksiin sekä yhdenvertaisuuteen. Olen ehdolla Tampereen kaupunginvaltuustoon ja Pirkanmaan aluevaltuustoon, koska nuoret, koulutus ja kulttuuri tarvitsevat puolustajaa. Se tarkoittaa, ettei nuorilta, koulutuksesta tai kulttuurista leikata, ja että esimerkiksi opiskelijat huomioidaan omana erityisryhmänään kaikessa päätöksenteossa.
Olin ehdolla YKAn valtuustovaaleissa vuonna 2021.
Kaikki YKAn vaalitavoitteet ovat ehdottomasti toteuttamisen arvoisia! Minulle kuitenkin omimmalta suosituksista tuntuu osaamisen kehittämisen mahdollisuuksien turvaaminen osaajapulaan vastaamiseksi. Osaamisen kehittäminen on keskeistä muuttuvassa yhteiskunnassa. Kaikilla pitäisi koulutukseen tai työn luonteeseen katsomatta olla mahdollisuus päivittää omaa osaamistaan, ja työnantajan olisi tuettava ja kannustettava siihen. Erityisesti osaamista tulisi pystyä päivittämään erilaisilla tutkintoa pienemmillä osaamiskokonaisuuksilla. Tässä erityisen keskeistä on yhteistyö isojen työnantajien, korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja vapaan sivistystyön sekä kolmannen sektorin toimijoiden kesken. Osaamisen kehittämisellä vastataan osaajapulaan ja tuetaan työntekijän mahdollisuuksia kehittyä työssään.
Lempäälä
Olen kahden lapsen äiti Lempäälästä. Työskentelen Pirkanmaan ja Tampereen Vihreiden toiminnanjohtajana ja aiemmin työurallani olen tehnyt töitä yrittäjyyden ja maahanmuuttajien työllisyyden parissa Suomen Yrittäjillä ja Startup Refugeesilla. Olen ollut yrittäjänä kolmessa yrityksessä ja asuin pitkään Itävallassa. Olen valmistunut tradenomiksi (YAMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta, Proakatemiasta, sekä filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta, pääaineenani germaaninen filologia. Kuluneella kaudella olen ollut Lempäälän kunnan tarkastuslautakunnan jäsen. Kunta- ja aluepolitiikassa haluan vaikuttaa erityisesti perheiden asioihin ja huolehtia siitä, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuu Pirkanmaalla ja Lempäälässä.
YKA:ssa olen rivijäsenenä hyödyntänyt paljon YKA:n erinomaista koulutustarjontaa. Työpaikallani olen työsuojelutoimikunnassa.
Työllisyyspalveluiden siirtyminen kuntien vastuulle vuoden alussa on muutos, jossa täytyy pitää huolta siitä, että työllisyyspalvelut ovat laadukkaita ja aidosti vaikuttavia. Korkeakoulutettujen työttömyystilanne näyttää synkältä ja työllistymistä on tuettava kaikin mahdollisin keinoin.
Olen tehnyt töitä erityisesti vammaisten oikeuksien parissa, mutta muutenkin ihmisoikeuskentällä ja kehitysyhteistyön parissa. Olen tällä hetkellä Abilis-säätiön puheenjohtaja, Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja ja Ihmisoikeusliiton hallituksen jäsen. Olin vuosina 2001-2021 kuntapolitiikassa, suurimman osan tuosta ajanjaksosta varavaltuutettuna, joten minulla on kuntapäättämisestä laaja kokemus. Olen koulutukseltani teologi ja seksuaalineuvoja, lisäksi olen opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja kehitysmaatutkimusta (nykyään aineen nimi taitaa olla eri). Asun Tampereen Tampellassa ja Multisillassa. Perheeseeni kuuluvat kaksi lastani ja kihlattu. Harrastan intohimoisimmin tätä politiikkaa, lisäksi nautin kirjallisuudesta ja teatterista. Kärkiteemojani ovat yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, esteettömyys ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Haluan, että niin monessa asiassa edelläkävijänä tunnettu Tampere olisi myös näissä asioissa edelläkävijä. Hyvinvointialueen osalta tavoitteenani on vakiinnuttaa sen toimintaa niin, että pirkanmaalaiset voivat luottaa sote- ja pelastuspalvelujen saatavuuteen ja laatuun.
Olen YKAn hallituksen varajäsen toista kautta. Aiemmin olin neljä vuotta YKAn valtuuston puheenjohtaja.
Kaikki ovat tärkeitä ja kannatettavia, joten valinta on vaikea! Tällä hetkellä työllisyyspalvelut ovat ajankohtainen silmällä pidettävä asia – vaikka omassa kunnassani tätä kuntamallia ehdittiin jo kokeilla erinomaisin tuloksin – joten valitsen sen.
MSK -Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö ry
Mustasaari
Olen 44-vuotias kolmen lapsen isä Mustasaaresta. Olen erikoissosiaalityöntekijä (YTM), väitöskirjatutkija (HTM) ja työnohjaaja. Meillä on kaksikielinen perhe, jossa arki pyörii kolmen lapsen koulun ja harrastusten ympärillä. Olen aiemmin toiminut mm. sosiaalityöntekijänä ja lastensuojelun päällikkönä hyvinvointialueella.
Olen aiemmin toiminut alueellisena yhteyshenkilönä Vaasan alueella.
Minun kärkiteemani varsinkin aluevaaleissa, mutta myös kuntavaaleissa on henkilöstön kuuleminen. Henkilöstöä kuulemalla valtuusto saa paremmin valmisteltuja esityksiä, joita on tehokkaampaa laittaa täytäntöön. Tämä menee hyvin yksiin YKA:n suositusten kanssa.