Siirry pääsisältöön
3.7.2024

YKA: Vuosilomalaki tulee uudistaa ja kaikille taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa – “Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten” 

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut esittää, että nykyinen vuosilomalaki uudistetaan. Jokaiselle tulisi taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa.  

Nykyinen vuosilomalaki on aikansa elänyt eikä enää vastaa nykypäivän työelämän tarpeisiin. Erityisen huonosti lainsäädäntö kohtelee määräaikaisuuksia ja osa-aikatyötä tekeviä, sillä laki on tehty ajassa, jossa työskenneltiin pitkään saman työnantajan palveluksessa vakituisessa työsuhteessa.  

“Määräaikaiset pätkätyösuhteet ovat yleistyneet valtavasti, eikä laki ota huomioon sitä, että nämäkin ihmiset tarvitsevat lepoa ja lomaa jaksaakseen töissä. Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten”, toteaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen 

Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten. Vuosilomalaki tulee uudistaa ja jokaiselle taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa. Simo Pöyhönen, YKAn toiminnanjohtaja.

Vuosilomalain kokonaisuudistuksessa tulisi myös tarkastella lomien kertymisen oikeudenmukaisuutta. 

“Jaottelu alle vuoden ja yli vuoden mittaisiin työ- ja virkasuhteisiin ei ole vuosilomien kertymisen osalta enää tätä päivää. Yhteiskuntamme tarvitsee kestäviä työuria sekä työkykyisiä tekijöitä, ja tästä huolehtiminen tulisikin olla työmarkkinapolitiikan kovinta ydintä”, Pöyhönen sanoo. 

Epäoikeudenmukaista tilannetta voitaisiin helpottaa teknisillä muutoksilla jo ennen vuosilomalain kokonaisuudistusta: vuosilomankertymä tulisi muuttaa niin, että lomaa kertyisi 2,5 päivää heti palvelussuhteen alusta, ja lauantait eivät kuluttaisi ansaittua lomaa. Samalla voitaisiin siirtyä vuosiloman ansainnassa reaaliaikaiseen ansaintaan. Näillä pienillä muutoksilla voitaisiin jo nopeasti varmistaa, että jokainen saisi vähintään kaksi viikkoa vuosilomaa omasta tilanteesta riippumatta.  

Pitkällä tähtäimellä tavoitteeksi tulisi asettaa vuosilomapankin kaltainen järjestely, jossa kertyneet lomat seuraavat työntekijää määräaikaisista työsuhteista ja työnantajan vaihdoksista huolimatta. 

“Vuosilomapankkia on kritisoitu kalliina ratkaisuna, mutta mitä maksaa kokonaisten sukupolvien uupuminen?” Pöyhönen kysyy.  

Neljänneksellä työllisistä on Suomessa kohonnut työuupumuksen riski tai todennäköinen työuupumus.  

”Emme voi jäädä pyörittelemään peukaloitamme, vaan meidän tulee huolehtia sellaisten rakenteiden luomisesta, jotka pitävät huolta palautumisesta. Ylipäätään tietotyössä tehtyjen tuntien määrä on huono mittari tehokkuudelle”, Pöyhönen huomauttaa. 

“Kun kerran halutaan työmarkkinoita uudistaa, niin tässä olisi kokonaisuus, jota kehittämällä saataisiin suuri vaikutus ihmisten jaksamiseen ja näin työurien pituuteen. Lomien pitämistä tarvittaisiin myös enemmän tietoa, ja sitä pitäisikin seurata esimerkiksi osana Työolobarometria”, Pöyhönen ehdottaa.  

 

Lisätietoja: 

Simo Pöyhönen, toiminnanjohtaja
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut
050 3414 677