Siirry pääsisältöön
17.12.2020

Vuonna 2021 yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Vuosi 2020 jää historiaan erikoisena ajanjaksona. Pandemia on lisännyt epävarmuutta työmarkkinoilla ja kirkastanut ammattiliittojen merkitystä joka uran vaiheessa mukana olevana kumppanina. YKAssa on tehty tänä vuonna erityisen paljon töitä, jotta jäsenten on mahdollisuus keskittyä urapolkuunsa. Tulevaisuus tuo yhteiskuntatieteilijöille tullessaan toiveikkuutta sekä erityisen paljon mahdollisuuksia osoittaa yhteiskunta-alan osaajien kykyjä maailman jälleenrakennuksessa, kirjoittaa YKAn viestintäpäällikkö Laura Piiroinen.

Vuosi 2020 on ollut lievästi ilmaistuna haastava ja merkillinen. Terveyttämme ja koko tuntemaamme maailmanjärjestystä ravistellut pandemia tuli osaksi arkeamme pyytämättä ja yllättäen. Vaikka tänä vuonna on tapahtunut muutakin, korona jäänee päällimmäiseksi mieleen, koska se on vaikuttanut meihin kaikkiin ainakin välillisesti.

Kuten YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen kirjoitti huhtikuussa 2020, ammattiliittojen rooli auttajana ja kumppanina korostuu kriiseissä. Olemme YKAssa tehneet tänä vuonna erityisen paljon töitä sen eteen, että jäsenillämme on edellytykset keskittyä töihinsä, opintoihinsa tai muuhun elämäntilanteeseensa kriisistä huolimatta. Uskon, että tämä vuosi on syventänyt monien ymmärrystä siitä, miksi ammattiliittojen kaltaisia yhteisöjä tarvitaan.

Tämä vuosi on syventänyt monien ymmärrystä siitä, miksi ammattiliittojen kaltaisia yhteisöjä tarvitaan.

Moni varmasti jakaa toiveeni siitä, että vuosi 2021 toisi tullessaan paljon hyvää. Merkkejä on ainakin jo siitä, että pandemia olisi voitettavissa: rokotukset tuovat kaipaamaamme helpotusta, vaikka ne eivät yksin ratkaisekaan ongelmaa heti. Elämme vielä pitkään tilanteessa, jossa jo pelkästään terveydellisistä syistä tarvitaan yhteisiä ponnistuksia sekä Suomessa että koko maailmassa. Ja vaikka pandemia toivottavasti jossakin vaiheessa selätetään, odottavat ilmastonmuutoksen tapaiset globaalit ongelmat edelleen kipeästi ratkaisua.

Pandemia on vienyt monilta työn joko hetkellisesti tai kokonaan. Tämä on koko yhteiskunnan kannalta tappio ja tragedia, jonka korjaamiseen kuluu varmasti paljon aikaa. Yhteiskunta-alan näkökulmasta vuosi on ollut suuren haastavuutensa lisäksi kuitenkin myös mielenkiintoinen. Tulevaisuudessa näemme varmasti ennätyksellisen määrän tutkimusta ja keskustelua vuoden 2020 tapahtumista. Kun vuotta arvioidaan, voidaan toivottavasti jälkiviisastelun sijaan keskittyä pohtimaan sitä, mitä voimme kokemastamme oppia. Miten toimimme toisin, jos ja kun kohtaamme vastaavia uhkia? Tämän analysoinnissa on yhteiskunta-alan osaajilla varmasti paljon annettavaa.

 

Mitä tapahtuu vuonna 2021?

Vuonna 2021 vastassa on todennäköisesti uusi vaihe, kun pandemia saadaan kuriin tai ainakin hiipumaan. Mitä koronanjälkeisellä maailmalla on tarjottavana yhteiskuntatieteilijälle? Ainakin loputtomasti mielenkiintoisia ja tärkeitä mahdollisuuksia osoittaa alamme osaajien taitavuutta ja merkitystä yhteiskunnalle. Nyt tarvitaan tekijöitä, jotka hahmottavat laajoja kokonaisuuksia ja kykenevät näkemään monimutkaisten asioiden syy-seuraussuhteita niin yksittäisen valtion kuin koko maailmankin mittasuhteissa. Voisikin sanoa, että post-korona-aika on yhteiskunta-alan osaajalle näytön paikka. Meillä on iso vaikutus siihen, että elämme pandemian jälkeen toimivassa, mutta myös oikeudenmukaisemmassa ja esimerkiksi ilmaston näkökulmasta kestävämmässä maailmassa.

Koronanjälkeinen aika antaa loputtomasti mielenkiintoisia mahdollisuuksia osoittaa alamme osaajien taitavuutta ja merkitystä.

YKA on uuden ajan ammattiyhdistysliike. Tämä tarkoittaa sitä, että teemme jatkuvasti hartiavoimin töitä jäsentemme eteen riippumatta siitä, mitä odottamattomia mullistuksia tuleekaan vastaan. Kehitämme jäsenpalvelujamme jatkuvasti vastaamaan yhteiskunta-alan osaajien tarpeita kaikissa uran vaiheissa. Olet lämpimästi tervetullut olemaan aktiivinen osa YKA-yhteisöä. Osallistu tapahtumiin, hyödynnä jäsenpalveluitasi ja lähde ehdolle ensi syksynä järjestettävissä valtuustovaaleissa. Yhdessä olemme YKA!

 

Laura Piiroinen, FM & YTK
YKAn viestintäpäällikkö
@laurapiiroinen