Siirry pääsisältöön
2.3.2022

Vinkit parempaan hybridityöhön

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi maanantaina. Syksyn taukoa lukuun ottamatta monet ykalaiset ovat olleet pääosin etätyössä pian kaksi vuotta. Millaisiksi työnteon tavat ja toimintakulttuuri muotoutuvat työpaikoilla? Lue YKAn vinkit parempaan hybridityöhön!

 

Työnantaja, satsaa monipaikkaiseen työhön

Monella työpaikalla, jossa etätyö on aiemmin ollut harvinainen poikkeus, on nyt opittu monipaikkaisen työn tekemiseen. Nyt onkin erinomainen mahdollisuus hyödyntää ja jalostaa korona-ajan toimivimpia ajasta ja paikasta riippumattoman työn käytäntöjä. 

Esimerkiksi julkisella sektorilla ja järjestömaailmassa onkin syytä pitää kiinni aiempaa joustavammista työnteon tavoista tukemalla kestävää työn monipaikkaistumista. Työntekijän mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihinsa ja siihen, missä töitä tekee, lisää luottamusta ja vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin. 

Työpisteen ulkopuolella tehtävä työ on siis tullut jäädäkseen. Siksi on tärkeää, että myös työnantaja osallistuu omalta osaltaan etätyövälineiden hankintaan. Satsaukset ergonomisiin ja työntekoa helpottaviin työvälineisiin maksavat itsensä nopeasti takaisin. 

 

Korvauksetonta työaikaa ei ole olemassa  

Viimeistään korona-aika on osoittanut, että vaativaa asiantuntija- ja esihenkilötyötä voi tehdä niin työpisteeltä kuin vaikkapa junamatkalta, kotoa, kahvilasta tai kesämökiltäkin käsin. Siksi onkin tärkeää lukea työajaksi kaikki se aika, jonka työntekijä käyttää työtehtäviensä tekemiseen riippumatta siitä, missä ja milloin työtä tehdään. Korvauksetonta työaikaa ei ole olemassa.

 

Hyödynnä työterveyshuolto toimintatapojen suunnittelussa 

Hybridityö voi kuormittaa koko työyhteisöä uudella tavalla, joten juuri nyt onkin erityisen tärkeää keskittyä henkilöstön jaksamiseen. Työterveyshuolto on hyvä apu etätyön olosuhteiden kartoittamiseen ja ilmenneiden puutteiden ratkaisemiseen. Tällöin on toki syytä tarkasti huomioida muun muassa kotiin liittyvä yksityisyyden suoja. 

 

Tukea johtajille ja esihenkilöille  

Etätyö ja uudet toimintatavat haastavat johtamista ja esihenkilötyötä. Johtaja- ja esihenkilöasemassa oleville onkin nyt tärkeää tarjota mahdollisuuksia sekä oman osaamisen kehittämiseen että työhyvinvoinnin edistämiseen. Hybridiin siirtymisessä ehkä merkittävin resurssi on kuitenkin aika. Johtajilla ja esihenkilöillä on oltava aikaa työntekijöiden kohtaamiseen. 

 

Kuuntele työyhteisöä ja henkilöstöedustajia

Avoimessa työympäristössä itsensä johtaminen ja hyvinvointi vahvistuvat. Työnantajan onkin tärkeää huolehtia myös jatkossa siitä, että työpaikoilla on mahdollisuus epämuodollisiin kohtaamisiin. Uusien käytänteiden kehittäminen on usein hedelmällisintä ja työyhteisön yhteisöllisyyttä parhaiten kasvattavaa, kun se tapahtuu yhdessä työyhteisöä ja henkilöstön edustajia aidosti kuunnellen. 

 

Jos etätyöhön liittyvät kysymykset ja käytännöt mietityttävät, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä oman työpaikkasi henkilöstön edustajaan tai YKAan!