

Työyhteisö on yksi tärkeimmistä mielen hyvinvoinnin lähteistä.
Työelämä ja mielen hyvinvointi: Hyödynnä työkaveruuden potentiaali!
Työyhteisö on yksi tärkeimmistä mielen hyvinvoinnin lähteistä. Kun koemme arvostusta, yhteisöllisyyttä ja tulemme nähdyiksi työssä, se vahvistaa hyvinvointiamme. Pienillä teoilla voimme kaikki vaikuttaa, kirjoittaa Mieli ry:n asiantuntija Saija Koskensalmi.
Meillä jokaisella on mielenterveys. Se on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen saa kykynsä käyttöönsä, mahdollistaa elämän haasteista selviytymisen sekä kykenee työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. Myös työllä on monia merkityksiä mielen hyvinvoinnin kannalta: ennen kaikkea se on mielenterveyden voimavara – ja siitä huolen pitämisessä työyhteisö näyttelee suurta roolia.
Työelämä muuttuu nopeasti, mutta ihmisen psykologiset perusrakenteet eivät
Ihmisellä on inhimillinen perustarve kokea yhteisöllisyyttä ja saada olla osa yhteisöä. Nykyaikana työyhteisö on usein tärkeä, ellei jopa ihmisen tärkein arkipäivän yhteisö. Sillä, miten yhteisö toimii, miten siihen pääsee mukaan, millaista vuorovaikutusta siinä on ja miten itse toimii osana yhteisöä, on suuri merkitys mielen hyvinvoinnille.
Etätyön aikana yhteisöllisyyden ja työyhteisön merkitys ovat lisääntyneet entisestään. Tutkitusti työyhteisö on tärkeä voimavara, joka tukee ja ylläpitää hyvinvointia: se, että minut nähdään ja kuullaan ihmisenä työpaikalla, on perusta mielen hyvinvoinnille. Se, että saan olla arvostettu työyhteisön jäsen, tekee hyvää ja on merkityksellistä. Liiallinen yksinäisyys ja yksin tai yhteisön ulkopuolelle jättäminen sen sijaan kalvavat mieltä, kuormittavat ja uuvuttavat – synkistävät mielen maisemaa.
Auttaminen ei hyödytä vain työkaveria ja työyhteisöä, vaan myös auttajaa itseään
Tiesitkö, että pyyteetön auttaminen aktivoi aivoissa samoja mielihyvähormoneja kuin suklaan syöminen? Kun autamme toisiamme, keho vapauttaa muun muassa dopamiinia ja endorfiineja, jotka lisäävät hyvinvointia, vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Työpaikalla tämä tarkoittaa sitä, että avuliaisuus ei ole vain mukava ele, vaan myös keino vahvistaa yhteisöllisyyttä ja lisätä jokaisen työhyvinvointia.
Tunteet tarttuvat työyhteisössä, ja myönteinen toiminta lisää hyvää. Kun huomaa työkaverin onnistumisia ja antaa myönteistä palautetta, vaikuttaa samalla koko työyhteisöön sanojaan laajemmin. Samoin silloin, kun tarjoaa apua työn pulmien ratkaisemiseen, tukee koko työyhteisön toimivuutta. Onnistumisten ja hyvän näkemistä kannattaa työyhteisössä harjoitella ja tehdä niitä näkyväksi.
Työyhteisötaitoja voi kehittää!
Näinä taloudellisesti haastavina aikoina työyhteisön merkitys mielen hyvinvoinnin tukena korostuu entisestään. Kollegoiden arvostaminen, kunnioittaminen ja heistä välittäminen sekä oikeudenmukainen toiminta eivät maksa mitään, mutta voivat tuoda merkittäviä hyötyjä – niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin.
Työyhteisötaidot ovat ajattomia ja arvokkaita. Niiden avulla voidaan lisätä yhteisöllisyyttä työpaikalla ja vähentää arjen yksinäisyyttä. On hyvä kysyä aika ajoin itseltään, miten itse toimin työyhteisössäni? Toiminko niin, että haluaisin olla itseni työkaveri?
On hyvä kysyä aika ajoin itseltään, miten itse toimin työyhteisössäni?
Toiminko niin, että haluaisin olla itseni työkaveri?
Työyhteisötaidot ovat nimensä mukaisesti taitoja, joten niitä on myös mahdollista kehittää! Hyvä vuorovaikutus, arvostava kohtaaminen ja tunneälykkyys ovat avaimia toimivaan yhteistyöhön. MIELI ry:n ja YKAn tämän kevään yhteistyökoulutuksissa perehdymme näihin syvemmin.
Saija Koskensalmi
Asiantuntija, VTM, MIELI Suomen mielenterveys ry
Ykalainen, työyhteisö on yksi tärkeimmistä mielen hyvinvoinnin lähteistä. Kehitä siis työyhteisötaitojasi YKAn kevään koulutuksissa ja ilmoittaudu mukaan:
16.4.2025 Työyhteisötaidot haltuun: Arvostava vuorovaikutus
29.4.2025 Työyhteisötaidot haltuun: Tunnetaidot työelämässä
Koulutukset ovat osa vuoden 2025 Työelämä ja mielen hyvinvointi –teemakokonaisuutta. Lue lisää.
Kehitä työyhteisötaitojasi YKAn kevään koulutuksissa
16.4.2025 Työyhteisötaidot haltuun: Arvostava vuorovaikutus
29.4.2025 Työyhteisötaidot haltuun: Tunnetaidot työelämässä