Siirry pääsisältöön
27.10.2021

Asiantuntijaryhmä tukemaan Tampereen Yliopiston henkilöstön edustajia

Tampereen yliopiston historialliset yli 1 000 henkilöä koskevat yt-neuvottelut ovat alkaneet tiistaina 21.9.2021 hämmentävissä tunnelmissa. Työnantaja on esittänyt, että säästöjä tarvitaan, eikä ilman irtisanomisia selvitä. Henkilöstöä neuvotteluissa edustavien pääluottamusmiesten tueksi on perustettu liittojen asiantuntijoista koostuva taustaryhmä.

Yt-neuvotteluissa on kaksi osapuolta: työnantaja ja työntekijöitä edustavat pääluottamusmiehet. Kumpikin osapuoli voi esittää ratkaisunsa ja vaihtoehtonsa yliopiston tilanteeseen.

Yliopistojäsentemme neuvotteluista huolehtivat todella kokeneet pääluottamusmiehet. Kokeneellekaan luottamushenkilölle yt-neuvottelut eivät koskaan ole helpot. Neuvottelutaitojen lisäksi luottamushenkilöiltä edellytetään työehtosopimuksen tuntemusta, työlainsäädännön tuntemusta, yt-lain tuntemusta, organisaation monimutkaisen taloudellisen tilanteen ymmärtämistä sekä luovuutta ja pelisilmää. Työnantajalle pitää osata esittää oikeita kysymyksiä, mutta pitää olla valmius esittää myös todellisia vaihtoehtoja irtisanomisten välttämiseksi.

Neuvottelujärjestömme JUKO, jukolaiset ammattiliitot, JHL ja Pro haluavat tukea yt-neuvotteluihin osallistuvia pääluottamusmiehiä. Tätä varten on perustettu erityinen työryhmä. Työryhmä vastaa kysymyksiin koskien yt-lainsäädäntöä ja käsittelee muitakin työsuhteiden päättämistä koskevia juridisia kysymyksiä.

Tampereen yliopistossa on alkanut raskas urakka. Me, työryhmän jäsenet, annamme kaiken asiantuntemuksemme ja kokemuksemme Tampereen yliopiston henkilöstön edustajien käyttöön.

Hyvä jäsen! Yksittäinen jäsen saa tukea omaan tilanteeseen aina myös liitonsa työsuhdeneuvonnasta. Liitot tarjoavat apua myös työnhakuun ja esimerkiksi CV:n voi hioa kuntoon asiantuntijan avustuksella liittojen tarjoamien urapalveluiden kautta.

Työryhmän jäsenet:

Työryhmän puheenjohtaja: Anna Zibellini
työmarkkinalakimies
Akavan Erityisalat

Katja Aho
yliopistosektorin neuvottelupäällikkö
JUKO

Petri Toiviainen
neuvottelupäällikkö
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Daniel Valtakari
työelämäasiantuntija
Tekniikan akateemiset TEK

Mia Weckman
edunvalvontajohtaja
Tieteentekijät

Harri Westerlund
Erityisasiantuntija, julkinen sektori
Tradenomit

Tarja Niemelä
toiminnanjohtaja
Professoriliitto

Reetta Kuosmanen
vastaava sopimusasiantuntija
JHL

Jukka Hämäläinen
sopimusalavastaava
Ammattiliitto Pro ry

Patrik Stenholm
lakiasiainpäällikkö
Ammattiliitto Pro ry