Siirry pääsisältöön
29.10.2020

5 syytä osallistua liiton opiskelijatoimintaan – näin saat siitä kaiken irti!

Opiskeluaika on täynnä osallistumismahdollisuuksia ainejärjestöistä kulttuuririentoihin. Yksi varteenotettava vaikuttamisen paikka on oman ammattiliiton toimintaan osallistuminen. Opiskelijalähettiläs Akseli Rouvari listaa viisi keskeistä syytä, miksi kannattaa lähteä mukaan SYYn ja sen paikallisjärjestöjen toimintaan. Onko mitään syytä olla lähtemättä?

Kun vuosi lähenee loppuaan, nousee etenkin yksi kysymys opiskelijoiden huulille: mitä seuraavaksi? Mahdollisuuksien maa ja kasvamisen keidas, jota opiskeluajaksikin kutsutaan, on pullollaan toinen toistaan kiinnostavampia juttuja nähdä ja kokea.

Akateemisten intressien lisäksi elämää sävyttävät usein muun muassa ainejärjestötoiminta, opiskelijavaikuttaminen, juhlat ja kulttuuririennot, työmahdollisuudet, harrastukset, speksi, tai vaikka urheilu. Omasta kokemuksesta voin sanoa käytännössä kaiken kohdalla: been there, done that.

Yksi mahdollisuus, johon osallistumista tämän kokemuksen kautta voin suositella, on oman liiton toiminta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen alla toimii sen opiskelijasiipi SYY eli Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat ry, jolla on kahdeksan paikallisyhdistystä eri kaupungeissa: SYY-Helsinki, SYY-Joensuu, SYY-Jyväskylä, SYY-Kuopio, SYY-Lappi, SYY-Tampere, SYY-Turku ja SYY-Wasa.

Tässä sinulle, hyvä lukija, viisi syytä lähteä mukaan SYYn ja sen paikallisjärjestöjen toimintaan, sekä tutustua ylipäätään omaan liittoon paremmin!

 

1. YKA on moderni, tulevaisuuden työelämän ammattiliitto

YKA on jäsentensä ja alansa näköinen liitto: moderni, vaikuttava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja tulevaisuusorientoitunut. Toimintaympäristönä se on siis mielekäs meille kaikille yhteiskunnallisesti orientoituneille tuleville alan ammattilaisille. YKAlla on monipuolista toimintaa ja palveluita, jotka ovat opiskelijoille relevantteja ja kiinnostavia: koulutuksia, tapahtumia, hyvinvointipalveluita, uraneuvontaa, mindfulness-kursseja, ja niin edelleen.

Liitossa ja sen opiskelijatoiminnassa vaikuttaminen on kiinnostava mahdollisuus vaikuttaa myös itse yhteiskuntaan ja tulevaisuuden työelämään!

SYY tarjoaa liiton opiskelijasiipenä kiinnostavan näköalapaikan ja ikkunan liiton opiskelijatoimintaan ja siellä verkostoitumiseen läpi Suomen, kuten myös YKAn paikalliseen ja valtakunnalliseen toimintaan. Liitossa ja sen opiskelijatoiminnassa vaikuttaminen on kiinnostava mahdollisuus vaikuttaa myös itse yhteiskuntaan ja tulevaisuuden työelämään!

 

2. Liiton opiskelija- ja edunvalvontatoiminta on kiinnostava toimintaympäristö

Liiton opiskelijatoiminta tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden päästä näkemään YKAn ja sen opiskelijapuolen edunvalvontatoimintaa sekä vaikuttamismahdollisuuksia läheltä, toimijan roolista käsin. Opiskelijatoiminnan kehittämisen kautta liitossa pystyy vaikuttamaan yhteiskunta-alan tulevaisuuteen. Tämä on toimintakenttänä kiinnostava kaikille, jotka haluavat parantaa yhteiskuntaa ja jättää jälkensä esimerkiksi yhä paremman työelämän, tulevaisuuden ja relevantimman yhteiskunnallisen työelämäosaamisen syntymiseen.

 

3. Ammattilaisten ja työelämän kontekstissa syntyy relevanttia osaamista

SYYn toiminta tarjoaa mahdollisuuden hypätä mukaan yhteisölliseen järjestötoimintaan liiton piirissä. Järjestötoiminta kasvattaa, opettaa ja kerryttää relevanttia osaamista. Liiton piirissä toimintakenttä on niin vahvasti työelämään ja ammatilliseen puoleen kytkeytyvä, että mahdollisuudet työelämäosaamisen ja –relevanssin kerryttämiseen ovat laajat.

 

4. Toimintaan voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä!

Toimintaan lähtemistä ei tarvitse jännittää – jokainen otetaan lämpimästi mukaan ja hommat oppii tekemälle! Aiemman kokemuksen sijasta siis kiinnostus ja innostus kantavat jo pitkälle. Opiskelijat eivät myöskään jää SYYssä yksin, vaan liitto tukee paikallisjärjestöjen toimintaa monipuolisesti ja kattavasti. Parhaita puolia hommassa on tietysti myös uusiin, inspiroiviin ja kivoihin tyyppeihin tutustuminen ja yhdessä tekeminen!

 

5. Erilaisista mahdollisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti, kun vielä ehtii!

Toiminta SYYssä tukee hyvin osaamisen kehittymistä opintojen ja mahdollisten muiden vapaaehtoishommien ohella. Paikallisjärjestöissä pestit voivat olla esimerkiksi tyyliin puheenjohtajisto, viestintävastaava, edunvalvontavastaava, yhteistyövastaava, ja niin edelleen. Uusille ideoille ja avauksille ollaan myös avoimia eli sille mikä just sua kiinnostaa!

SYY avartaa etenkin ymmärrystä järjestömaailmasta kytkeytyen osaamiseen, ammattilaisuuteen, työelämäkenttään ja sen eri toimijoihin. Ainejärjestöjen ja liiton välillä ei tarvitse valita: molemmat tarjoavat omanlaisiaan kiinnostavia mahdollisuuksia ja molemmissa toimiminen oikeastaan vain tukee hyvin toisiaan!

 

Tässä siis muutamia mitä mainioimpia syitä lähteä mukaan liiton opiskelijatoimintaan. Erilaiset mahdollisuudet opiskelujen ohella on oikeastaan usein parasta, mitä opiskeluajalla on tarjota. Uteliaisuudella, halulla oppia ja vaikuttaa sekä innostuksella ja yleisellä avarakatseisuudella saa myös mahdollisimman paljon irti eri mahdollisuuksista. Ei ole tietenkään mitään tietynlaista ihmistyyppiä, jolle hommat sopisivat erityisen hyvin, vaan kaikkia tarvitaan ja erilainen osaaminen sekä erilaiset persoonat vahvistavat toisiaan! Olen ihan varma, että jos edes pohdit mahdollisuutta hakea hallitukseen, olisit hommiin enemmän kuin hyvä.

Olen ihan varma, että jos edes pohdit mahdollisuutta hakea hallitukseen, olisit hommiin enemmän kuin hyvä.

Liiton ja paikallisjärjestöjen hallitukset valitaan syyskokouksissa marraskuun aikana, ja voin lämpimästi suositella hakemista, mikäli tässä tekstissä kuvatut asiat resonoivat ollenkaan fiilistesi kanssa. Et jää katumaan, kehtaan melkein luvata sen!

 

Akseli Rouvari

Kirjoittaja on opiskelijavaikuttamisen, koulutuspolitiikan ja jos minkäkin hulinan parissa marinoitunut optimisti, joka toimii YKAn opiskelijalähettiläänä lukuvuonna 2020-2021 ja SYY-Helsingin hallituksessa vuoden 2020

 

Alkuperäinen kuva: Olli Puumalainen