Siirry pääsisältöön

Työnhakuopas

Yhteiskuntatieteilijänä työllistymismahdollisuutesi ovat rajattomat. Tutkinto kertoo rekrytoijalle jo jotain hakijan substanssiosaamisesta, mutta harvoin se itsessään riittää erottautumaan muista ja kertomaan henkilön osaamisesta. Siksi on tärkeää miettiä, mikä omissa opinnoissasi on sellaista, mitä osaat erityisen hyvin ja millä erotut joukosta.
YKAn työnhakuopas auttaa sinut alkuun työnhaussa. Opas koostuu seuraavista aiheista:

  • Mistä löydän työpaikkoja?
  • Työhakemus: vinkit hyvään hakemukseen
  • Tunnista ja sanoita osaamisesi
  • Profiloidu osaajana
  • Työhaastatteluun valmistautuminen

Mistä löydän työpaikkoja?

  • Tutustu YKAn työpaikkaisuvstolla avoimiin työpaikkoihin. Sivusto on suunniteltu yhdessä Duunitorin kanssa erityisesti yhteiskunta-alan osaajille. Työpaikkasivusto tarjoaa ykalaisille kohdistettuja työpaikkailmoituksia ja tukea työnhaussa. 
  • Valtion ja kuntien työpaikat löytää helposti keskitetysti Valtiolle (valtiolle.fi) ja Kuntarekry (kuntarekry.fi) sivustoilta.  
  • Voit etsiä työpaikkoja myös suoraan kiinnostavien yritysten ja toimijoiden verkkosivuilta. 
  • Yliopistojen urapalveluiden sivuille on koottu paljon hyvää ja ja ajankohtaista tietoa harjoittelusta ja vinkkejä paikkojen etsintään. Myös yliopistoilla on käytössään erilaisia työhakuportaaleja. Voit tarkistaa oman yliopistosi urapalveluilta käytössä olevat portaalit. Kannattaa huomioida, että eri yliopistojen sivut saattavat sisältää eri työpaikkoja. Kannattaa tutustua siis myös muiden yliopistojen rekrysivustoihin.
  • Yliopistojen ja opiskelijajärjestöjen sähköpostilistoilla ilmoitetaan myös toisinaan työ- ja harjoittelupaikkoja. Sähköpostilistoille kannattaa liittyä jo heti opintojen alussa. 

Työhakemus: vinkit hyvään hakemukseen

Työhakemus koostuu yleensä CV:stä ja hakukirjeestä. Yleensä ne lähetetään yhtä aikaa, ja molemmat kannattaa räätälöidä samalle vastaanottajalle. Tällöin ne täydentävät hyvin toisiaan, vaikka toimivat myös erillisinä dokumentteina.

CV eli ansioluettelo

CV on dokumentti, joka kertoo osaamisestasi, ja mistä se on hankittu. Epäsuorasti se kertoo myös, mihin osaamisesi soveltuu. 

Hyvä CV on tiivis ja informatiivinen. CV:n alkuun kannattaa yrittää luoda pieni tiivistelmä tai eräänlainen esittely omasta osaamisesta ja persoonasta sekä mielenkiinnon kohteista työuran suhteen niin, että lukija saa heti ensi silmäyksellä jonkinlaisen kokonaiskuvan hakijasta. Hyvä CV on personoitu haettavan tehtävän mukaan, ja siitä tulisi käydä ilmi, miksi hakijan tausta olisi sopiva juuri kyseiseen työtehtävään. Kannattaa myös rohkeasti kysyä palautetta CV:stäsi esimerkiksi kaveriltasi, tai hyödyntää YKAn CV:n pikatsekkausta. 

Tiukkoja sääntöjä CV:n kirjoittamiseen ei ole, mutta tietyt peruasiat ovat hyvä löytää. Nämä ovat: 

  • Nimesi ja yhteystietosi 
  • Koulutuksesi  
    • Se tutkinto, joka sinulla nyt on. Jos valmistumisajankohta häämöttää lähitulevaisuudessa, voit laittaa sen, mutta jos et vielä ole maisteri, et voi sanoa olevasi sellainen.  
    • Kerro pääaineesi ja esimerkiksi kandityösi tai maisterintutkielmasi aihe.  
  • Työkokemus  
    • Kirjoita työkokemuksesi aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.  Kunkin tehtävän kohdalla kerro tittelisi, työnantajasi sekä työskentelyajankohtasi.  
    • Mikäli työnantaja ei ole kovin tunnettu, kerro lyhyesti myös siitä.  
  • Kerro konkreettisesti, millaisia omat työtehtäväsi ovat olleet:  
    • Mitä teit, minkälaisessa roolissa, millä työvälineillä tai toimintatavoilla, tai minkälaisessa työympäristössä, mitä tuloksia sait aikaan, mitä opit (jos haluat alleviivata jotain tiettyä osaamista), ja miten tehtäväsi liittyy laajempaan kokonaisuuteen.
    • Kielitaito ja IT-osaaminen.

Näiden lisäksi voit kertoa muista oleellisista asioista. Tärkeimmät osaamisalueesi on hyvä myös nostaa tiivistelmäksi CV:n alkuun esimerkiksi lyhyen esittelytekstin muodossa. 

Vinkki: 15 sekunnin sääntö

Pyydä kaveriasi katsomaan CV:täsi 15 sekunnin ajan. Kysy tämän jälkeen, osaako hän tiivistää lukemansa perusteella keskeisimmän osaamisesi. Mikä voisi olla oman CV:si tärkein asia, jonka lukija huomaa 15 sekunnin aikana?

Hakukirje

Hakukirje kertoo, kuka olet ja miksi haet tiettyä työpaikkaa. 

Yksilöllisyys: Kirjoita hakukirje jokaiselle vastaanottajalle erikseen. Vaikka käyttäisit samaa runkoa, muokkaa kirje jokaista työpaikkaa varten. 

Hakemuksen rakenne: Kerro ensimmäisessä kappaleessa, miksi juuri sinun osaamisesi sopii haettavaan rooliin ja miksi se kiinnostaa sinua. Hakemuksen aikana vältä keskittymistä siihen, mitä haluat oppia – korosta sen sijaan, miten työnantaja hyötyy osaamisestasi. 

Konkreettiset esimerkit: Kuvaile parilla esimerkillä kokemuksiasi, jotka liittyvät haettavaan tehtävän. Ei haittaa, vaikka toistaisitkin samoja asioita kuin CV:ssä.  

CV ja hakukirje käsikkäin: Varmista, että CV ja hakukirje täydentävät toisiaan. Molempien on kuitenkin oltava tarpeeksi informatiivisia itsenäisesti. 

Hyvä hakemus sisältää seuraavat elementit: 

  • Osaamisen ja motivaation kuvailu: Kerro miksi olet hyvä hakija ja miksi olet kiinnostunut tehtävästä.  
  • Konkreettisuus: Kerro, miksi juuri tämä toimiala ja yritys kiinnostavat sinua konkreettisin syin. 
  • Esitä asiat tiiviisti ja informatiivisesti: CV:n ja hakemuksen yhteispituus on hyvä olla noin kaksi sivua. 

Videohakemus

Videohakemuksia pyydetään yhä useammin työnhaun yhteydessä. Videolta rekrytoija tai rekrytoiva yritys saa realistisemman kuvan hakijasta. Jos hakuilmoituksessa erityisesti pyydetään videohakemusta, kannattaa sellainen kuvata, vaikka videolla esiintyminen tuntuisi vaikealta. Yleensä ihan puhelimella tai tietokoneen kameralla kuvattu video on riittävä. 

Välillä hakukirjeen voi korvata videohakemuksella, jos hakuilmoituksessa pyydetään vapaamuotoisia hakemuksia. Videohakemus on myös hyvä vaihtoehto, jos tehtävässä odotetaan esimerkiksi esityksien tai koulutusten pitämistä. 

Tunnista ja sanoita osaamisesi

Osaamista kertyy kaikesta, mitä elämässäsi kohtaat ja teet, ei pelkästään opinnoista ja työelämästä. Omaa osaamistaan voi hahmottaa jaottelemalla sitä kolmeen eri kategoriaan: 

  1. Ammatillinen osaaminen: opinnoista ja työstä kertynyttä substanssiosaamista.
  2. Yleiset työelämätaidot: siirrettävää tai sovellettavaa osaamista, kuten vuorovaikutus-, ongelmanratkaisu- ja IT-taidot.
  3. Itsensä johtamisen taidot: oppimisen taidot, muutoskyvykkyys, ajanhallinta ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen.

(Lähde: Outi Hägg, Aalto Yliopisto) 

Tunnista oma osaaminen

Kehitä itsellesi keinoja tunnistaa oppimasi. Näitä voivat olla esimerkiksi: 

  • Reflektoi jokaisen työkokemuksen jälkeen ja kirjaa opit ylös CV. 
  • Mieti, mikä työkalu auttaa sinua hahmottamaan jatkuvasti osaamistasi. 
  • Älä tule sokeaksi omalle osaamiselle. Jos joku asia on itselle luontevaa, syntyy helposti harhaluulo, että kaikki muutkin osaavat saman.  
  • Kysy läheisiltä henkilöiltä, mitä osaamista ja vahvuuksia he sinussa näkevät. Näin saatat tunnistaa oman osaamisen erityispiirteitä, joita et olisi muuten havainnut.  

Kerro muille osaamisestasi

Kun olet tunnistanut omat vahvuutesi, mieti mikä on osaamisesi kärkiviesti, jonka haluat muille kertoa. 

Yksinkertainen oman osaamisen tunnistamisen ja sanoittamisen harjoitus: 

  1. Kirjoita ylös kolme–neljä sanaa, jotka kertovat mielestäsi tärkeimmän osaamisesi. 
  2. Kirjoita, mistä kaikkialta olet tuon osaamisesi saanut. 
  3. Muodosta näistä lause, joka kertoo sinusta osaajana – mitä osaat ja miksi osaat ne asiat. 

Uskalla kertoa muille myös ura- ja osaamishaaveistasi. Kun pohdit, mitä haluat tehdä, sinulle alkaa myös konkretisoitua, mitä osaamista sinulla jo on ja mitä osaamista haluat lisää. Voit rakentaa oman kärkiviestisi tällä kaavalla: 

  1. Mitä haluan saada aikaan? 
  2. Mihin ja keiden tarpeeseen? 
  3. Miten? Millä osaamisella? 
  4. Keiden kanssa? 
  5. Miksi? 

Kerro tämä viestisi myös muille. 

Vinkki: Miten löydän oikeat sanat?

Katso oman tiedekuntasi tai laitoksesi nettisivuilta, miten opintoja kuvataan. Opinto-oppaassa kuvataan kursseja ja opintojaksoja usein jopa osaamisperusteisesti. Voit hyödyntää sanoituksia niin hakemuksessasi kuin CV:ssäsi.

Profiloidu osaajana

Aloita ammatillisten verkostojen ja asiantuntijaprofiilin rakentaminen jo opiskeluaikana, koska siihen menee aikaa. Voit käyttää someprofiileja niillä alustoilla, jotka ovat relevantteja ammatillisesti ja työnhaun kannalta. Näitä ovat mm. LinkedIn, X, Threads, Instagram ja Tiktok.  

Parasta viestintää on tehdä viestintää. Ole läsnä sinulle relevanteilla kanavilla ja osallistu keskusteluun. Osallistuminen ei tarkoita aina edes kommentointia, vaan joskus jakaminen tai toisten postausten reagoiminen riittää. Kaikkien ei tarvitse tehdä pitkiä LinkedIn-postauksia työelämästä, mutta oma profiili kannattaa olla kunnossa ja ajantasalla. 

Asiantuntijana somessa

Niin työantajat kuin opiskelukaverisi hakevat LinkedIn:ssä profiiliasi. Siksi linkkariprofiili kannattaa olla kunnossa. Varmista, että opiskelupaikkasi ja aikaisempi työkokemuksesi on vähintään ajantasalla. Työkokemukseen on myös helppo liittää valmiita osaamistageja. Lyhyt profiilin esittelyteksti kannattaa myös olla. Sekä esittelytekstissä että työkokemuksissa kannattaa käyttää samoja hakusanoja. Näin työnantajat löytävät sinut paremmin.  

Seuraa keskusteluita, asiantuntijoita, organisaatioita ja uutisia eri aloilta. Kanavat tarjoavat helpon verkostoitumisalustan myös sellaisten henkilöiden kanssa, joita voi olla muuten vaikea tavoittaa. Jaa sinua kiinnostavia sisältöjä, osallistu keskusteluun ja pidä profiilisi ajan tasalla.

Tapahtumaviestinnän kannalta erinomainen kanava. Instagramissa on helppo tägätä organisaatioita, paikkoja, vaikuttajia ja muita asiantuntijoita omiin julkaisuihin. Erityisesti stories ominaisuuden avulla postausten jakaminen on helppoa. Yleisesti Instagram on kuitenkin rennompi kanava (vrt. LinkedIn tai X) ja suurin osa ihmisistä on kiinnostuneita kevyemmästä arkisisällöstä.

Vaikka et itse tekisi videoita Tiktokissa, on kanavan logiikkaan ja toimintaan hyvä tutustua. Tiktok toimii myös erinomaisena vaikuttamisen kanavana. 

Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelu on loistava tilaisuus peilata omaa osaamista työnantajien osaamistarpeisiin, ja terävöittää omaa käsitystä siitä, mitä osaa ja haluaa tehdä. Tärkeintä, mitä työhaastattelussa pitäisi tapahtua on, että molemmille osapuolille syntyy jaettu ymmärrys siitä, mitä haettavassa roolissa on tarkoitus saada aikaan. 

  • Ota mahdollisimman paljon selvää avoinna olevasta positiosta, työnantajasta sekä toimialasta. Mitä yritys tekee, henkilöstön koko, strategia, arvot, asiakkaat jne. Mieti, kuinka oma osaaminen, persoona ja mielenkiinnon kohteet sopivat siihen, mitä tehtävässä haetaan ja mieti, mitkä ovat vahvuuksiasi kyseisten asioiden kohdalla.  
  • Kirjoita itsellesi ylös ne asiat, jotka aivan ehdottomasti haluat saada kerrottua haastattelussa. Mikä sinun osaamisessasi ja kokemuksessasi on kaikista tärkeintä tuoda esille? 
  • Muista myös miettiä, mitä itse haluat saada selville! Mikä on tärkeintä, jonka haluat saada työstä selville? Onko roolissa kehitysmahdollisuuksia? Millainen työkulttuuri työnantajalla on? Haastattelu on myös hakijalle mahdollisuus vertailla, onko tehtävä sellainen, mitä oikeasti haluaisi tehdä. Usein parhaat hakijat uskaltavat hieman myös ”haastatella” yrityksenkin edustajia.  
  • Ota muistiinpanosi mukaan, ettet unohda mitään oleellista.  

  • Tee muistiinpanoja. Voit palata asioihin, joista haluat kuulla lisää, ja saat nostettua esille jotain fiksua kysyttävää vielä lopussakin  
  • Kysy tarkentavia kysymyksiä. Jos jokin asia jäi sinulle epäselväksi, voit hyvin pyytää kertomaan, mitä asia käytännössä tarkoittaa.  
  • Heräsikö sinulle kysymyksiä valmistautuessasi haastatteluun? Muista kysyä myös nämä asiat haastattelussa. 
  • Varmista, että saat tärkeimmät viestisi läpi – jos haastattelija muistaa sinusta vain yhden asian, minkä tahdot sen olevan?  
  • Haastattelu menee todennäköisesti hyvin, jos olet valmistautunut, saavut ajoissa paikalle, pyrit vastaamaan kaikkiin kysymyksiin kattavasti ja rehellisesti ja olet oma itsesi. 

  • Halutessasi voit lähettää kiitosviestin meilitse. Jos jotain hurjan tärkeää jäi sittenkin sanomatta tai jokin asia epäselväksi, voit mahdollisesti vielä täsmentää ja esittää kysymyksiä.  
  • Jos valinta ei tällä kertaa osunut sinuun, kysy rohkeasti palautetta hakemuksestasi sekä haastattelustasi. Voit myös kysyä, mikä sinun osaamisessasi ja profiilissasi oli ollut kiinnostavaa. Tätä kannattaa kysyä myös, jos saat paikan. 

Muistilista työnhakuun

  • Tee työsopimus aina kirjallisesti. Myös suullinen sopimus sitoo kumpaakin osapuolta, mutta kirjallinen muoto on turvallisempi. Kirjallinen työsopimus toimii dokumenttina siitä, mitä työstä on yhdessä sovittu. 
  • Voit tarkistuttaa työsopimuksen ammattiliitossasi, mikäli olet epävarma jostain sopimuksen ehdoista. YKAn juristit ovat tavoitettavissa joka arkipäivä. 
  • Tarkista palkkakuiteistasi, että sinulle on maksettu palkka työsopimuksen mukaisesti. Muista säilyttää palkkatodistukset. 
  • Selvitä, kuka on luottamusmiehesi tai henkilöstöedustaja. 
  • Työaikalaki koskee myös harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä. Tarkista ylitöiden korvaaminen työaikalaista tai työehtosopimuksesta. 
  • Tarkista sovelletaanko työsuhteessasi työehtosopimusta.  
  • Pyydä aina työtodistus työsuhteen päättyessä.  
  • Muista lomakorvaus. Sinulle kertyy vuosilomaa vuosilomalain mukaisesti.