Siirry pääsisältöön
20.8.2024

Työttömyysturvaan isoja muutoksia syyskuussa

Syyskuun 2. päivä astuu voimaan useampi ansiopäivärahaan vaikuttava lakimuutos.  

Ansiopäivärahan tason porrastus leikkaa etuutta satoja euroja  

Ansiopäivärahan porrastus tarkoittaa, että työttömyyden jatkuessa ansiopäivärahan määrä alenee. Täyttä ansiopäivärahaa maksetaan jatkossa ensimmäiset 40 maksupäivää (vastaa noin kahta kuukautta). Tämän jälkeen tuki laskee 80 % tasolle alkuperäisestä, kunnes yhteensä 170 maksupäivän (noin kahdeksan kuukauden) jälkeen se laskee vielä kertaalleen 75 % tasolle alkuperäisestä. Porrastusten jälkeen päivärahan määrä on laskenut neljänneksen nykytasosta.   

Esimerkiksi 3 500 euron bruttopalkalla ensimmäinen porrastus leikkaa ansiopäivärahaa 391 eurolla ja jälkimmäinen 489 eurolla täyden päivärahan tasosta. Ansiopäivärahan määrää voi arvioida tällä laskurilla.  

Jos päivärahakausi on alkanut ennen 2.9.2024, porrastus ei koske tuen saajaa ennen, kuin hän on täyttänyt uuden 12 kuukauden työssäoloehdon. Porrastamista ei sovelleta myöskään, jos työssäoloehto on täyttynyt ennen 2.9.2024, mutta päivärahan maksamisen alkaminen siirtyy kyseiseen päivään tai myöhemmäksi. 

Ansiosidonnaisen ehtona oleva työssäoloehto pitenee vuoteen ja muuttuu tuloperustaiseksi  

Ansiosidonnaista saadakseen kassan jäsenen on täytettävä työssäoloehto, jolla viitataan työttömyyttä edeltävään työhistoriaan. Syyskuun 2. päivästä alkaen työssäoloehto kasvaa nykyisestä 6 kuukaudesta vuoteen: uusi työssäoloehto täyttyy, kun 28 kuukauden tarkastelujakson aikana on kertynyt työssäoloa yhteensä 12 kuukautta. Jatkossakin työssäoloehtoa voi kartuttaa osissa. Työssäoloehdon ei siis jatkossakaan tarvitse kertyä yhtäjaksoisesta työstä. 

Pidempää työssäoloehtoa sovelletaan 2.9.2024 alkaen, kun työssäoloehtoon voidaan lukea yksi kokonainen tai puolikas uuden tuloperustaisen mallin mukainen työssäoloehtokuukausi. Ajalta ennen lakimuutoksen voimaantuloa kertyneet työssäoloehtoon huomioitavat kalenteriviikot muunnetaan uusiksi työssäoloehtokuukausiksi. 

Tuloperustaisuus tarkoittaa, että päivärahaoikeus arvioidaan jatkossa tehtyjen työtuntien sijaan palkan perusteella. Mittarina toimii minimipalkka: työssäoloehtoa kertyy yksi kuukausi, jos saa kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 930 euroa (brutto) ja puolikas kuukausi, jos saa kalenterikuukauden aikana palkkaa 465–929 euroa (brutto). Alle 465 euron kuukausituloilla uutta työssäoloehtoa ei kerry lainkaan.   

Lisäksi työllistymistä edistävien palvelujen ajalta ei jatkossa kerry lainkaan työssäoloehtoa ja palkkatuetun työn ajalta vain tietyissä tapauksissa.  

Lue lisää: Lakimuutokset vuodelle 2024 (erko.fi) 

Lisätietoa saatavissa myös 4.9.2024 järjestettävästä koulutuksesta, joka on maksuton YKAn jäsenille.