Siirry pääsisältöön
24.3.2022

Työnhaun vai kokonaisvaltaisen urasuunnittelun työkaluja?

Osallistuin YKAn jäsenilleen tarjoamiin CV:n ja LinkedInin pikatsekkauksiin. Niiden innoittamana päädyin pohtimaan CV:n ja LinkedInin laajempaa roolia osana urasuunnittelua, kirjoittaa YKA-lähettiläs Sofia Tuovinen.

 

Meidän jokaisen urasuunnittelu on käynnistynyt jo paljon ennen opiskelujen aloittamista korkeakoulussa. Koulutus ja sen myötä hankitut taidot ovat yksi urasuunnittelun osista. Urasuunnittelu jatkuu ja kehittyy kuitenkin läpi yksilön elämän, joko tietoisesti tai tiedostamatta.

Olen puhunut jo aikaisemmin valmistumisen ja varsinaisen työelämän alkamisen taitekohtaan kohdistuvasta paineesta. Erityisesti yhteiskuntatieteellisellä alalla ei ole juurikaan sellaisia pääaineita, jotka johdattaisivat suoraan ”uraputkeen” tai tiettyihin organisaatioihin. Hyvissä ajoin ennen valmistumista aloitettu urasuunnittelu sekä omien osaamisten ja tavoitteiden sanoittaminen osoittautuvat kultaakin kalliimmiksi.

Suunnittelu vähentää työnhausta syntyvää stressiä. Samalla omien vahvuuksien tai kiinnostuksen kohteiden sanoittaminen jo opiskelujen aikana tarjoaa valmiuksia löytää itselle parhaiten sopivia harjoittelu- ja työpaikkoja. Jos sanoittamisen tekee julkisesti LinkedInissä, se tarjoaa myös työnantajalle mahdollisuuden löytää sinut.

Työnhaussa osaamisen ja vahvuuksien sanoittamista arvioidaan hakemuksen lisäksi usein myös ansioluettelon sisällön perusteella. Nykyisin ansioluettelon rinnalle muiden työnhaun asiakirjojen kanssa on noussut myös LinkedIn-profiili. Olen ajatellut, että LinkedInin kautta tehdään oma ansioluettelo näkyväksi, mutta palvelu osoittautuikin olettamaani laajemmaksi. Se on kanava, jossa voi verkostoitua, mutta myös väline, jolla voi miettiä seuraavia askeleitaan esimerkiksi valmistumisen jälkeen.

 

Pienin askelin kohti asetettuja tavoitteita

Nyt on hyvä aika tunnustaa ansioluettelon ja LinkedIn-profiilin olevan paljon muutakin kuin työnhakuun liittyviä työkaluja. Ne tulisi nähdä välineinä, jotka sanoittavat nykyistä tilannetta työelämässä sekä oman urasuunnitelman vaihetta. Missä oma osaamiseni menee nyt? Mitä haluan tehdä tulevaisuudessa? Mitä vahvuuksia minulla jo on tavoitteitani ajatellen? Millaisia taitoja tarvitsen päästäkseni tavoitteeseen?

Esimerkiksi edellä mainittuja kysymyksiä pääsee pohtimaan YKAn CV- ja LinkedIn-pikatsekkauksien myötä. Nimestään huolimatta pikatsekkaukset tarjoavat kauaskantoisia vinkkejä tulevaisuutta ajatellen. Syy tähän lienee se, että pikatsekkaukset on luotu uraohjauksellisesta näkökulmasta. Niissä korostuvat oman toimijuuden pohtiminen ja muokkaaminen. Näin ne tarjoavat sisältöä kaikille vasta-alkajista konkareihin.

Kuten todettu, kannattaa urasuunnittelu aloittaa hyvissä ajoin. Vaikka piirrämme omaa tulevaisuuttamme välillä tiedostamattakin, on oman kehittymisen seuraaminen varsin suotavaa. Usein vasta asioiden sanoittaminen tuo osaamisen näkyväksi. Omaa kehittymistä kannattaakin seurata. Hyviä tapoja seuraamiseen ovat tässä tekstissäkin usein vilahtaneet CV tai LinkedIn-profiili. Itse olen säästänyt omia työhakemuksiani vuosien varrelta.

Pienin askelin toteutettava seuraaminen mahdollistaa asioiden syvällisemmän pohtimisen ja pitää juuri opitun paremmin mielessä. Sanallistamisen taitoa kannattaa opetella ja pitää säännöllisesti yllä!

Sofia Tuovinen
YKA-lähettiläs 2021–2022

Ilmoittaudu YKAn CV- ja LinkedIn-pikatsekkauksiin! Jäsenenä pikatsekkaukset ovat sinulle maksuttomia. Etkö ole vielä YKAn jäsen? Lue lisää jäsenyydestä!

Kolme pointtia pikatsekkauksista

  • Osallistuminen tapahtuu ilmoittautumalla verkko-oppimisalustalle YKAn tapahtumakalenterin kautta.
  • Sekä CV:n että LinkedInin pikatsekkaukset auttavat sinua työnhaussa.
  • Osallistuminen on maksutonta. YKAn jäsenenä voit osallistua kaikkiin jäsenkoulutuksiin ja -tapahtumiin!