Siirry pääsisältöön
6.10.2022

Akavan puheenjohtajavaali lähenee – näin YKA muodostaa kantansa

Akavan puheenjohtaja valitaan 14.11.2022 Akavan liittokokouksessa. Ehdolla tehtävään ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren sekä Tekniikan Akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen, mutta ehdokkaita puheenjohtajaksi voi asettaa liittokokouksen kyseisen asiakohdan käsittelyyn saakka. 

Nyt valittavan puheenjohtajan toimikausi kestää vuoden 2024 toukokuun liittokokoukseen saakka. Toimikausi on poikkeavan lyhyt, sillä nykyinen puheenjohtaja ilmoitti kesäkuussa 2022 jättävänsä tehtävän kesken kautensa, joka olisi jatkunut toukokuuhun 2024 saakka. Keväällä 2024 Akavan puheenjohtaja valitaan neljän vuoden toimikaudeksi. 

Yhdistyslain ja YKAn sääntöjen mukaan yhdistystä edustaa ja sen kannan määrittelee hallitus. YKAn hallituksessa on keskusteltu Akavan puheenjohtajavalinnasta ja YKAn kannanmuodostuksesta useaan otteeseen vuoden 2022 kokouksissa. 

Edellytämme arvojemme mukaisesti, että valinta tehdään avoimesti, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisella prosessilla. Kukkalähetystöt eivät kuulu 2020-luvulle, vaan ehdokkaaksi asettautuneiden on tuotava omat vahvuutensa tehtävän kannalta esiin. 

YKAn hallitus on tavannut ja haastatellut kokouksissaan sekä Jokisen että Löfgrenin. Lopullisen päätöksen hallitus tekee kokouksessaan joko 11.10.2022 tai 7.11.2022. 

  

Tutustu ehdokkaisiin vaalipaneeleissa 

Järjestimme torstaina 6.10.2022 oman puheenjohtajapaneelin, jonka tallenteen löydät marraskuun puoliväliin saakka osoitteesta https://webcasting.fi/yhteiskunta-ala/CBrB0DfD. Lisäksi Akavan ohjelmassa on kaksi puheenjohtajapaneelia. Akavan ensimmäisen, syyskuussa järjestetyn paneelin tallenteen voit katsoa täältä. Toisen, 8.11.2022 järjestettävän paneelin striimilinkki julkaistaan myöhemmin. 

YKA on aktiivinen osa Akavaa, minkä osoitti esimerkiksi vuonna 2020 käyty puheenjohtajavaali, jossa palvelujohtajamme Maria Teikari oli ehdokkaana. Puheenjohtajan rooli on Akava-yhteisössä erittäin keskeinen. Ykalaisia ajatuksia siitä, mitä Akavan puheenjohtajalta odotetaan voit lukea laajemmin Teikarin kommentista.

Löydät ehdokasesittelyt ja muuta mielenkiintoista tietoa Akavan puheenjohtajavaalista tästä artikkelista.

 

Simo Pöyhönen
YKAn toiminnanjohtaja