Siirry pääsisältöön
20.6.2022

Akavan uuden puheenjohtajan tehtävänä on pelastaa työelämä

Akavan uusi puheenjohtaja valitaan jo syksyllä, kun Sture Fjäder luopuu tehtävästä kesken kauden. YKAn palvelujohtaja Maria Teikari kertaa, miksi Akavan johtohahmon tehtävä on erittäin keskeinen, ja mitä uudelta puheenjohtajalta odotetaan.

Akavan puheenjohtaja on vaihtumassa. Uusi puheenjohtaja saa johdettavakseen Akava-yhteisön, jonka suurimpia haasteita on laskeva järjestäytymisaste.

Yksi Akavan tehtävistä on edistää työntekijöiden järjestäytymistä ja osallistua työelämää koskevaan julkiseen keskusteluun. Viime päivinä julkisuudessa ollut kassakaappisopimus heikentää Akavan uskottavuutta ja houkuttelevuutta modernina työmarkkinajärjestönä. On sääli, että kun Akava pääsee uutisiin, se ei ole keskustelunavaus paremmasta työelämästä vaan jälleen kohu toimintatavasta, joka kuuluisi menneisyyteen.

Nyt on käännettävä katseet tulevaan ja marraskuussa koittavaan Akavan puheenjohtajan valintaan. Juuri nyt on oikea aika keskustella Akavan linjasta. Kun puhumme Akavan suunnasta, puhumme myös työelämän tulevaisuudesta – ja siitä, miten siitä saataisiin kaikille parempaa.

Keskusjärjestön puheenjohtaja on ensiarvoisessa roolissa siinä, miltä toimintamme näyttää. Akavan puheenjohtaja on Akavan kasvot sekä jäsenistölle että muulle yhteiskunnalle. Hänen tehtävänsä on auttaa yhteisöä sen kannanmuodostuksessa sen sijaan, että hän vyöryttää omia mielipiteitään. Lisäksi hänen on yhdistettävä moniääninen porukka ja erilaiset liitot. Tehtävä ei ole helppo, mutta se on mahdollinen. Uuden puheenjohtajan pitää aloittaa kautensa varmistamalla, että Akavassa kaikkien ääni kuuluu. Me YKAssa haluamme tukea uutta puheenjohtajaa erityisesti tässä työssä.

Kassakaappisopimukset ja kukkalähetystöin ennen vaaleja valittavat puheenjohtajat rakentavat jakolinjoja yhteisön sisälle. Me YKAssa haluamme edistää Akavan sisäistä yhteistyötä, oli sitten kyse julkisesta tai yksityisestä sektorista tai vaikkapa kulttuurituottajasta, opettajasta, insinööristä tai lääkäristä. Akavalaiset ovat korkean osaamisen moninaisia ihmisiä. Tämän pitäisi näkyä keskusjärjestön kaikessa toiminnassa.

Me YKAssa toivomme tietenkin, että kisaan tulee paljon hyviä ehdokkaita. Viime puheenjohtajakampanjassa esillä pitämämme teemat ovat edelleen polttavan ajankohtaisia. Itse aiomme miettiä, mikä olisi paras tapa saada Akava-yhteisö keskustelemaan niistä. Kuulemme kaikkia ehdokkaita avoimesti. Jäsen, mitä sinun mielestäsi meidän pitäisi toivoa Akavalta ja Akavan uudelta puheenjohtajalta? Anna palautetta!

Maria Teikari
palvelujohtaja
@mariateikari

Lisätietoa:

toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen: simo.poyhonen@yka.fi, 010 231 0362
palvelujohtaja Maria Teikari: maria.teikari@yka.fi, 010 231 0367