Siirry pääsisältöön
25.10.2024

Heikko taloussuhdanne ei toistaiseksi näy suuresti ykalaisten työttömyystilanteessa

Korkeakoulutettujen työttömyys ja yt-neuvottelut ovat näkyneet tänä syksynä laajasti uutisissa. Ykalaisten työttömyys on ollut lieväs nousussa, mutta vielä ei voida puhua irtisanomisaallosta. Pidemmän aikavälin tarkastelu osoittaa, että ainakin toistaiseksi ykalaisten työttömyystilanne on vain hieman normaalia tasoa korkeammalla.  

Tiukentunut taloudellinen tilanne näkyy kaikilla sektoreilla 

Ykalaiset sijoittuvat työmarkkinoilla laajasti eri sektoreille ja toimialoille. Taloustilanteen ailahdukset yhdellä sektorilla, toimialalla tai isossakin yrityksessä koskettavat siksi yleensä hyvin rajallisesti ykalaisia. Pitkään jatkunut talouden matalasuhdanne sekä julkisen sektorin säästöt alkavat nyt vaikuttaa laajemmin myös ykalaisiin.  

Ykalaisittain merkittävä työnantaja valtio joutuu tuottavuusohjelman myötä merkittäviin säästötoimiin tulevina vuosina, mutta valtiosektori ei ole ainoa: myös hyvinvointialueet, HUS-yhtymä ja useat yritykset ovat jo uutisoineet yt- ja muutosneuvotteluista. Lisäksi järjestöillä on edessään isot sopeutustoimet, kun niiden valtionrahoitusta leikataan lähivuosina merkittävästi.

Tehostamistoimilla on lukuisia seurauksia. Esimerkiksi valtionhallinnon tuottavuusohjelman uskotaan vähentävän kaiken kaikkiaan valtiolta arviolta 400 työpaikkaa. Tähän joukkoon tulee lukeutumaan yhteiskuntaosaajien lisäksi myös monien muiden alojen ammattilaista. 

Taloustilanne jäädyttää myös kehityshankkeita ja vähentää ulkopuolelta hankittavien palveluiden käyttöä, mikä heijastuu erityisesti yksityisen sektorin ykalaisten työpaikoille ja työhön.  

“Tällä hetkellä ykalaisista ansiopäivärahan saajia on kuukausitasolla noin 300 henkilöä. Tämä on hieman viime vuotta enemmän. Tulevat kuukaudet osoittavat, miten suuri vaikutus käsillä olevalla taloustilanteella ja siitä johtuvilla säästöillä on ykalaisten työttömyyteen”, kertoo YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.  

Suorien irtisanomisten lisäksi säästöjä saadaan, kun työpaikoilla jätetään uusimatta määräaikaisia palvelussuhteita ja eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uutta työvoimaa.  

“Mikäli työtehtäviä ei vähennetä, tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että kuormittuminen työpaikoilla kasvaa. Säästöillä on siis vaikutuksia myös niihin osaajiin, joiden työt jatkuvat”, huomauttaa Pöyhönen.  

Uutta työtä syntyy myös vähemmän. Avointen työpaikkojen määrä on laskussa, mikä pitkittää työllistymistä. TEM:n työllisyyskatsauksen mukaan uusia voimia työpaikkoja ilmoitettiin syyskuun aikana 27 200 vähemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Avoimet työpaikat vähentyivät lähes kaikilla toimialoilla. Tämä pitkittää työllistymistä. 

Työttömyyden tilanne ei ole poikkeuksellinen 

Yhteiskunta-alalta valmistuneiden työttömyys kävi lähihistoriassa korkeimmillaan vuonna 2015. Tuolloin työvoimaan laskettavista ykalaisista oli työttömänä 8 % (Työmarkkinatutkimus, kyselyhetki 10/2015). Samana vuonna ykalaisten ansiopäivärahan saajien määrä ylitti reilusti 500 etuuden saajan rajan joka kuukausi tammikuuta lukuun ottamatta. Jo seuraavana vuonna suunta kääntyi laskuun. Vuoden 2016 työmarkkinatutkimuksessa ykalaisesta työvoimasta enää 5,8 % oli työttömänä.  

“Sekä työttömyysluvuissa että -asteessa on tultu noista vuosista roimasti alaspäin. Pidempi tarkastelu siis osoittaa, että työttömyyslukujen perusteella nyt elämämme aika ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Vaikka työllisyys on välillä heikompaa, yhteiskuntaosaajille on tarvetta jatkossakin”, Pöyhönen sanoo.  

Viime vuosina ykalaisten työttömyysaste on ollut noin 3 prosentin luokkaa. Viime vuodesta lähtien ykalaisten työttömyydessä on tapahtunut hienoista kasvua. Samaa kertovat myös muut tilastot. Työ- ja elinkeinoministeriön kuukausiraportit osoittavat, että yhteiskunta-alalta valmistuneiden (YTM, VTM ja HTM) työttömyysluvut ovat nousseet hiljalleen vuosina 2023 ja 2024. 

Työllisyys kääntyy kasvuun, mutta viiveellä 

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen on arvioinut, että kaikkien korkeakoulutettujen työttömyysluvut ylittävät pian vuoden 2016 huippulukemat. Suunnan odotetaan kuitenkin muuttuvan ensi vuonna.  

Valtiovarainministeriön uusimman ennusteen mukaan talous kääntyy kasvuun vuoden 2025 aikana ja kehitys jatkuu vuonna 2026. Muiden kuin korkeakoulutettujen työllisyys kohenee aiemmin. Tämä johtuu siitä, että korkeakoulutettujen tyypillisissä suunnittelu- ja kehittämistehtävissä muutos parempaan näkyy yleensä viiveellä.  

“Tilastojen valossa korkeakoulutus kuitenkin suojaa edelleen työttömyydeltä. Yhteiskunta-alan koulutus antaa erinomaiset mahdollisuudet työskennellä yhteiskunnan eri sektoreilla”, Pöyhönen sanoo. 

Uraan ja työllisyyteen liittyvät kysymykset mietityttävät nyt monia ykalaisia, mikä näkyy erityisesti urapalveluiden käyttöasteessa sekä työelämän lakineuvonnassa. Yt- ja muutosneuvotteluihin liittyviä yhteydenottoja on tullut kaksinkertainen määrä lokakuuhun mennessä viime vuoteen nähden.   

“Työttömyys on jokaiselle sitä kokevalle vaikea tilanne, mutta kaiken keskellä kannattaa muistaa, että erilaiset suhdanteet kuuluvat työmarkkinoille. Työttömyys ei ole omaa syytä, ja me YKAssa olemme tukenasi työelämän eri tilanteissa”, Pöyhönen muistuttaa.