Näin vaikutamme → Tavoitteemme → Osaamisen kehittäminen ja elinikäinen oppiminen
Olemme jäsenen kumppani hänen urallaan ja tuemme jäsenen kehittymistä, uramahdollisuuksia sekä oikeuksia, jotta hän voi keskittyä tekemään työtään.
Työelämän järjestöt mukaan kaikkien aikuiskoulutusmuotojen kehittämiseen Aikuiskoulutuksella pidetään huolta aikuisväestön osaamisesta muuttuvassa työelämässä. Kaikkien aikuiskoulutusmuotojen suunnittelussa, kehittämisessä ja ohjauksessa tulee hyödyntää työelämän järjestöjen osaamista ja työelämäyhteyksiä.
Osaamisen kehittämistä ja kustannusten jakamista työuran eri vaiheissa tuetaan tavoilla, joissa työnantaja, valtio ja henkilö itse osallistuvat. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi verovähennyksillä, koulutusseteleillä tai koulutustilillä.
Koulutuskulujen verokohtelua on selkiytettävä lainsäädännössä. Työnantajan koulutusvähennystä on kehitettävä yksinkertaisemmaksi ja työnantajia laajemmin kannustavaksi. Työnantajan maksaman koulutuksen kustannuksista ei saa syntyä veroseuraamuksia yksilölle. Henkilön itsensä maksaman koulutuksen kustannusten tulee olla verovähennyskelpoisia henkilöverotuksessa.
Aliedustettujen ryhmien osaamisen kehittäminen edellyttää hakevaa ja ohjaavaa toimintaa ja pedagogisten toimintamallien kehittämistä. Nämä on huomioitava työvoimapalvelujen kehittämisessä ja ammatillisen koulutuksen reformissa.
Aikuiskoulutustuen käyttöä joustavoitettava. Tuen käyttö myös kahta kuukautta lyhyempien opintovapaajaksojen aikana pitää mahdollistaa.
Lähde: YKAn yhteiskuntapoliittinen linjapaperi (hyväksytty 22.4.2017)