Siirry pääsisältöön
13.4.2021

Ylpeästi yhteiskuntaosaaja

Moni yhteiskunta-alan osaaja on joutunut tai päässyt selittämään sukulaisille tai tuttaville sitä, mitä yhteiskunta-alalla työskenteleminen tarkoittaa. On aika tuoda yhteiskunta-alan tekijät framille, sillä meitä tarvitaan kaikkialla, kirjoittaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen. Lue lisää!

”Hei, mitä sä siis oikein teet työksesi?”, kysyi eräs espoolainen abiturientti minulta jokunen vuosi sitten. Olin puhunut puolisen tuntia asiantuntijatyön moninaisuudesta ja vaatimuksista. Tunne oli hieman samankaltainen kuin nyrkkeilijän suojauksen hetkellinen putoaminen, kunnes sain vastatuksi: ”No tavallaan juuri tätä – ja tämä on tärkeää!”

Sama tilanne eri muodoissaan on varmasti useammille yhteiskuntatieteilijöille tuttu. Olet luultavasti kertonut lukuisia kertoja sukulaisillesi siitä, ”mihinkä siitä sitten valmistuu” tai ”mitä oikeita töitä sitten ajattelit tehdä”. Generalistitutkinnon olemus jää monelle hämäräksi. Jostain syystä ruokimme tätä ajatusmallia myös itse – täysin turhaan.

Yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan kaikkialla. Me olemme myös kaikkialla. YKAn noin kymmenellä tuhannella kokopäivätyössä käyvällä jäsenellä on parisen tuhatta eri työnantajaa. Olemme konsultteina, asiantuntijoina, poliitikkoina, johtajina, viranhaltijoina, opetusalalla, henkilöstötehtävissä – aivan kaikkialla. Meitä yhdistää paitsi koulutustausta, mutta myös se, että emme keskity vain vanhaan vaan luomme parempaa maailmaa omalla työllämme ja toimillamme.

Yhteiskuntaosaajia tarvitaan tekemään ja ymmärtämään muutosta

Yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan ymmärtämään ja selittämään yhteiskuntaa, kehittämään sitä ja näkemään erilaiset vaihtoehdot laajasti. Keskeinen ammatillinen erikoisosaamisemme on maailma. Ei ole myöskään sattumaa, että Suomen hallitusta on johtanut useimmiten yhteiskuntatieteilijä. Meillä on näkemystä asiaintilaan ja siihen, miltä maailman pitäisi näyttää.

Teknologinen kehitys haastaa eniten sellaisia aloja, joissa pyritään jonkinlaiseen absoluuttiseen järjestykseen. Ratkaisut voi digitalisoida ja ulkoistaa, mutta ajattelua ei. Meitä yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan hallitsemaan ja ymmärtämään muutosta, ei estämään sitä. Ratkomme yhteiskunnan ongelmia, kyseenalaistamme ja tarkastelemme maailmaa kriittisesti. Luomme mahdollisuuksia ajatella toisin näin hallita kaaosta.

Myöskään moraaliin ja politiikkaan liittyviä töitä ei voida – eikä halutakaan – automatisoida. Ihmisiä tarvitaan ohjaamaan ja motivoimaan toisiaan, ajattelemaan ja kannustamaan. Yhteiskunnan teknistyminen luo myös uusia tarpeita. Ihmistä tarvitaan keksimään ja kehittämään muutokseen tarvittavaa tekniikkaa ja sen käytettävyyttä. Ihmiselle jäävät luovuutta, intuitiota ja keksimistä vaativat työt, sillä edistyneimmätkään tietokoneet eivät ajattele aidon itsenäisesti. Ihmisten tonttia ovat myös sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuvat tehtävät. Eli ne, jotka ovat kuin yhteiskuntatieteilijälle nakutetut.

Ole ylpeästi yhteiskuntaosaaja!

Kutsun sinut, arvoisa jäsenemme ja yhteiskuntatieteilijä, kertomaan ylpeydestäsi olla yhteiskunta-alan korkeakoulutettu. Laaja-alaisuus on vahvuus työmarkkinoilla, mutta sen ymmärtäminen jo opiskeluaikoina vaatii erilaisia uratarinoita ja esimerkkejä. Edistä alamme arvostusta kertomalla sosiaalisessa mediassa, miksi sinä olet #ylpeästiyhteiskuntaosaaja!