Siirry pääsisältöön
17.11.2022

YKA vaatii kaksi viikkoa kesälomaa kaikille

Suomessa vallitsee vahva käsitys siitä, että kaikki viettävät kesälomaa. Todellisuus on kuitenkin toinen: tuhannet suomalaiset eivät pysty pitämään edes kahden viikon yhtenäistä lomaa kesäaikaan. Työntekijöiden jaksamisesta huolestunut Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) ehdottaa, että vuosilomalakiin kirjataan oikeus kahden viikon kesälomaan. 

Hyvinvointia varten tarvitaan työn tauotuksen ja kohtuullisen työkuorman lisäksi riittävästi palautumisaikaa – eli lomaa. Suomessa loma ei kuitenkaan ole kaikkien oikeus.  

Palkansaajalle kertyy vuosilomaa keskimäärin 30 arkipäivää vuodessa. Kun työpaikka vaihtuu tiuhaan määräaikaisuudesta toiseen, ei kertynyttä lomaa saa pidettyä tai kertymä jää alhaiseksi. Näin lomaton ajanjakso voi venyä vuosien mittaiseksi. Vuonna 2021 määräaikaisessa työsuhteessa työskenteleviä oli 365 000 eli 17 % palkansaajista. 

“Kesälomaa pidetään Suomessa itsestäänselvyytenä. Todellisuudessa mahdollisuus lomaan ei jakaudu Suomessa tasa-arvoisesti. Erityisesti määräaikaisissa työ- ja virkasuhteissa olevat joutuvat kärsimään siitä, että loma-aikaa ei yksinkertaisesti ole”, toteaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen 

Lomakysymykseen liittyy vahvasti myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Vuonna 2021 naispalkansaajista lähes joka viides eli 19 % työskenteli määräaikaisessa työsuhteessa. Miespalkansaajista määräaikainen työsuhde oli 14 prosentilla. Työelämän tasa-arvon toteuttamiseksi ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi vuosilomalainsäädäntöä pitäisi siis tarkastella kriittisesti.  

“Tällä avauksella haluamme muistuttaa, että oikeus loman kerryttämiseen ei vielä automaattisesti takaa mahdollisuutta loman pitämiseen. Lomaoikeuden toteutumisesta on keskusteltava suunnitellusti sekä työnantajapuolen, työntekijäpuolen että myös valtiovallan kesken. Todennäköisesti sen myötä pitäisi tehdä vuosilomalain kokonaisuudistus”, arvioi YKAn erityisasiantuntija Ainomaija Rajoo. 

Vuosilomasta säädettiin laissa ensimmäisen kerran sata vuotta sitten. Työelämä ja työn tekemisen tavat ovat tänään monella tapaa erilaiset kuin vuonna 1922. YKA tavoittelee yhdenvertaista ja hyvinvointia tukevaa työelämää. Siksi vaadimmekin vuosilomalain kriittistä tarkastelua. Tarvitaan vuosilomalaki, jonka keskiössä on ihmisten hyvinvointi. 

Lue lisää aiheesta Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksestamme (julkaistu 17.11.2022).

 

Lisätietoja

Ainomaija Rajoo
YKAn erityisasiantuntija
ainomaija.rajoo@yka.fi
050 473 6396

Simo Pöyhönen
YKAn toiminnanjohtaja
simo.poyhonen@yka.fi
010 231 0362

Ainomaija Rajoo