Siirry pääsisältöön
25.1.2019

Töissä YKAssa: Neuvottelupäällikkö löytää jäsenyhteyden palkkaneuvonnasta

Yksityisen sektorin neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen kiertää kokouksesta ja tapaamisesta toiseen. Välillä hän ehtii antaa jäsenille palkkaneuvontaa, mikä pitää tärkeää jäsenyhteyttä yllä. Miten Nuutin pitkä ura ammattiliitossa sai alkunsa? Ja miten rusakot vaikuttivat alun perin ammatinvalintaan?

Palkkaneuvontaa sekä runsaasti kokoustamista. Näihin sanoihin tiivistää tämän viikon esittelyn kohteena oleva asiantuntija työtään. Kyseinen henkilö toimii tämän lisäksi kirjoittamishetkellä myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n toimiston esihenkilönä. Mikäli kuitenkin kelaamme taaksepäin, samainen henkilö on ollut käynnistämässä liiton opiskelijatoimintaa. Esittelyvuorossa on siis YKAn yksityisen sektorin neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen.

Neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiaisen tullessa toimistolle tunnit täyttyvät sähköpostin ja puhelimen välityksellä tapahtuvasta jäsenten palkkaneuvonnasta. Palkkaneuvonta pohjautuu tietoihin vuosittaisesta työmarkkinatutkimuksesta, josta Nuutti on koordinointivastuussa. Saavun Nuutin viihtyisään toimistohuoneeseen kyselemään palkkaneuvonnasta hieman lisää.

”Yllättävätkö palkkasuositukset usein jäsenet?”

”Ei kovinkaan usein”, Nuutti vastaa. ”Tyypillisesti jäsenet tietävät suunnilleen, minkälaisia summia missäkin uravaiheissa tienataan. On kuitenkin hyvin yleistä, että työpaikkaa vaihtaessa jäsenet alkavat pohtia palkka-asioita tarkemmin. Aiemmassa palvelussuhteessa palkka on saattanut tulla kutakuinkin annettuna.”

Neuvontakeskustelujen aikana toteutuu kaipaamani jäsenyhteys. Tämä on asiakaspalvelutyötä.

Nuutti painottaa, että numeroiden pyörittämisen sijasta palkkaneuvonta on usein jäsenten kaipaamaa uskon vahvistamista. Keskustellessani Nuutin kanssa huomaankin yllätyksekseni empatiakyvyn korostuvan merkittävästi palkkaneuvonnassa. ”Toisen asemaan asettuminen on ominaisuus, joka on tärkeää tässä työssä. On hahmotettava tilanne, jossa jäsen on,” Nuutti kertoo pohtien ja jatkaa: ”Ravaan työssäni paljon kokouksissa, joissa yhteys jäseniin ei ole niin suoraa. Neuvontakeskustelujen aikana toteutuu kaipaamani jäsenyhteys. Tämä on asiakaspalvelutyötä.”

Video: Näin pyydät oikeaa palkkaa työstäsi!

 

Ura sai alkunsa opiskelijatoiminnasta

Nuutti kertoo aloittaneensa YKAssa työskentelyn 20 vuotta sitten. Nykyään hän toimii palkkaneuvonta- ja neuvottelutehtävien lisäksi myös YTN:n nelihenkisen toimiston esihenkilönä. Minkä sitten Nuutti kokee haasteellisena puolena työssään? Nuutti pohtii kysymystä hetken. ”Ehkäpä työehtosopimuksien neuvotteleminen. Erilaisten tavoitteiden yhteensovittaminen on muuttunut jopa aiempaa vaikeammaksi. Samoin palvelussuhdeneuvontatyöhön sisältyy myös välillä henkisesti vaikeiden aihealueiden, kuten työpaikan kiusaamistilanteiden, käsittelemistä. Nämä ovat haastavia tilanteita”, Nuutti kertoo.

Kuinka Nuutti on alun perin päätynyt työhönsä, utelen.

”Päädyin työhön opiskelijatoimintaan osallistumisen kautta. Opiskelin tuolloin Jyväskylässä”, hän vastaa rauhalliseen tuttuun tyyliinsä. ”Opiskelijatoiminnan alkuajat olivat kiivasta kasvun aikaa. Olin mukana kehittämässä toimintaa oikeaan aikaan,” Nuutti muistelee.

Opiskelija-aikojen muistelemisesta siirrymmekin keskusteluun vapaa-ajasta. Dekkareiden lukeminen, perheen kanssa ajanvietto, lenkkeileminen sekä puutarhanhoito ovat Nuutille mieleisiä vapaa-ajan askareita. Tiedustelen jo innokkaasti, onko keskuudessamme eteväkin viherpeukalo, jolloin Nuutti vastaa naurahtaen: ”Ei suinkaan! Aikoinaan omenatarhassani vierailleet rusakot ohjasivat ammatinvalintaa lopullisesti. Siihen jäi puutarhurin ammatista haaveilu.” En voi välttyä ajattelemasta, että päätyi Nuutti joku päivä puutarhuriksi tai ei, viihtyminen 20 vuoden ajan neuvottelupäällikön roolissa saattaa viestiä, että oikea ammatti on jo löytynyt.

Lopuksi: Mitä dekkaria yksityisen sektorin neuvottelupäällikkömme suosittelisi heille, jotka toivovat aloittavansa uuden vuoden jännittävin tunnelmin?

C.J. Sansomin sarja lakimies Matthew Shardlaken seikkailuista 1500-luvun brittihistorian melskeissä ovat jännittävä hyppy menneisyyteen.

 

Teksti ja kuvat: Jaana Järvi, viestinnän harjoittelija