Siirry pääsisältöön
12.10.2018

Töissä YKAssa: Erityisasiantuntijan työn keskiössä ovat kohtaamiset

Erityisasiantuntija Piritta Jokelaisen työ vie kohtaamisesta toiseen, eikä hän ehdi toimistolla juuri kuin käydä kääntymässä. Tämänkertaisessa #töissäYKAssa-esittelyssä pääset kurkistamaan lobbarin arkeen ammattiliitossa.

YKAn erityisasiantuntijan Piritta Jokelaisen voi bongata toimistolla usein reppu selässä ja takki ilmassa liehuen, kun hän suuntaa reippain askelin ovista sekä meno- että tulosuuntaan useamman kerran päivässä. ”Nyt on meneillään tähänastisen urani kiivain tapaamisaika”, hän kertoo keskustellessamme. Työnsä sisällöksi Piritta kertoo liiton poliittisen edunvalvonnan, johon sisältyy muun muassa lainsäädäntövaikuttaminen, YKAn kantojen valmistelu ja edistäminen sekä tiivis akavalainen yhteistyö. Näin ollen hänen työlleen on ominaista tapaamiset eri tahojen kanssa. Katsoessani ympärille hänen viihtyisästi sisustetussa huoneessaan, huomaankin, että tapaamisiin lähtöön on varauduttu vaaterekillä, jossa roikkuvat eri väriset jakut ja ulkotakit valmiina.

Piritan painopisteenä ovat osaamispolitiikka, tasa-arvo ja työllisyys. ”Painopisteet valikoituivat ajan kuluessa osaamisen kautta”, hän kertoo. YKAn palveluksessa Piritta on ollut nyt seitsemän vuotta. Työssä viihtymiseen vaikuttavat kannustava työyhteisö sekä työtehtävien vaihtelevuus. ”Tässä työssä ei synny juurikaan rutiineja”, hän kertoo hymyillen, ”Toimistolla piipahdan tapaamisten välissä.” Pohdin ääneen, että työ vaatii varmaan paljon esiintymis- ja paineensietokykyä, johon hän toteaa tottuneen oloisesti: ”Runsaasti vuorovaikutustahan tämä työ sisältää, mutta ei lobbaaminen loppupeleissä ole sen ihmeellisempää. Ihmisten tapaaminen on mieluisaa puuhaa.” Piritan kanssa keskustelu on napakkaa, ja hänestä välittyy, että hän on tottunut puhuja ja esiintyjä. Hän puhuukin tapaamisista ”kohtaamisina”, joiden kautta kertyy laajempi kokonaiskäsitys asioista. ”On antoisaa nähdä, mitä ajatuksia ihmisiltä löytyy ja onko keskustelukumppanien kanssa yhteisiä intressejä”, hän lisää.

Kun tiedustelen, tuleeko Piritalle usein vastaan henkilöitä, jotka ovat täysin eri mieltä hänen kanssaan, vastaa hän jokseenkin filosofisella otteella, että yleisempää on samankaltaisen tavoitteiden ja visioiden omaaminen, mutta näkemykset keinoista niiden saavuttamiseksi vaihtelevat paljonkin. ”Vastatakseni siis kysymykseen, niin tietysti tulee vastaan myös eri mielipiteitä, mutta nämä mielipiteet ovat ehdottoman välttämättömiä ja arvokkaita, jotta kykenee hahmottamaan mahdollisimman tarkasti agendalla olevien teemojen kokonaiskuvaa.”

 

Tiedonjano ja kaukonäköisyys ovat työssä tärkeitä

Piritta on kiinnostunut seuraamaan yhteiskunnallista keskustelua, mikä on tärkeää hänen työssään. Etenkin siitä syystä, että osa hänen työtään on arvioida, mihin asioihin liitto ottaa kantaa. ”Jäsenemme haluavat YKAn olevan aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, ja haluan varmistaa meidän myös olevan sitä.” Hän kertoo seuraavansa vapaa-ajallaan aktiivisesti uutisia ja eri podcasteja. Myös tietokirjallisuuden lukeminen on hyvää ajanvietettä. ”Tässä työssä tarvitsee loputonta tiedonjanoa”, hän kiteyttää.

Tässä työssä tarvitsee loputonta tiedonjanoa.

Hän nostaa esiin mielekkäimpänä asiana työssään sen, että on mahdollisuus saada esille tärkeitä asioita. YKA näyttäytyy yhtenä osatekijänä laajemmassa missiossa, jossa kehitetään työelämää. ”Toki on pidettävä silmällä jatkuvasti maailmanmenoa, mutta on myös osattava ajatella pidemmälle ja ajatella: ’Mikä on ajankohtaista esimerkiksi 10 vuoden päästä?’ ”, hän painottaa. ”YKA tuntee jäsenistön, mutta on myös otettava huomioon tulevaisuuden yhteiskunta-alan työntekijä. Tavoitteenamme on luoda myös tulevaisuuden työntekijöille parempi työelämä, joten kaukonäköisyys on tärkeää.” Hän vielä lisää, että päämäärät ovat parhaiten saavutettavissa yhteistyön kautta.

Lopuksi: Mitä politiikkaan keskittyvää podcastia erityisasiantuntijamme voisi suositella jäsenille?

Freakonomics Radio käsittelee talouspainotteisesta nimestään huolimatta yhteiskunnallisia ilmiöitä monipuolisista ja kiinnostavista näkökulmista.  Jokaisesta jaksosta oppii jotain uutta. Puolestaan työn ja asian vastapainoksi suosittelen Kaverin puolesta kyselen -podcastia. Ohjelmasta kannattaa kuitenkin nauttia julkisilla paikoilla varoen, sillä totaaliset repeämiset ovat varsin yleinen sivuvaikutus!”

 

Teksti ja kuvat: Jaana Järvi, viestinnän harjoittelija