SYYspäivät järjestettiin vuonna 2021 Vaasassa. Olin toisen vuoden hallintotieteiden opiskelijana järjestelytiimissä mukana. Tutorini oli ensimmäisen vuoden jälkeen ottanut minuun yhteyttä ja kysynyt haluanko lähteä mukaan järjestämään SYYspäiviä.
Kaksi vuotta koronatoimenpiteitä yliopistossa oli saanut minut eristäytyneeksi opiskelijayhteisöstä. Mukaan kutsuminen ja muistaminen synnytti nähdyksi tulemisen kokemuksen. Roolini järjestäjätiimissä oli pieni, mutta kuukausittaiset tapaamiset tiimin kanssa, vaikkakin Zoomin välityksellä, toivat virkistävää vastapainoa kotona yksin opiskeluun. Tulin osaksi yhteisöä.
Vuoden päästä löysin itseni SYY-Wasan hallituksesta ja nauttimasta SYYspäivistä Helsingissä, tällä kertaa ihan paikan päällä. Vuoden 2022 SYYspäivien teemana oli kaiken yllä leijuva epävarmuuden pilvi. Pilvi, joka ensisilmäyksellä näyttäytyy hyvin tummana, ettei jopa ukkospilvenä. Väitän, että vaikkakin pilvi järisee ja jytisee päämme päällä, niin vuodessa maailma on siitä huolimatta muuttunut aurinkoisempaan suuntaan opiskelijan näkökulmasta. Mahdollisuus ihmisten kohtaamiseen kasvokkain on tullut takaisin ja oma elinpiiri on laajentunut. Muutakin vuorovaikutusta on kuin minun ja tietokoneen näytön välillä oleva tappavan intensiivinen katsekontakti.
Korona-aika on lisännyt opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä. Tiedämme, että yksinäisyys on yksilön kannalta niin henkisesti kuin fyysisesti kuluttavaa. Tiedämme sen myös heikentävän oppimiskykyä. Pitkittyessä yksinäisyys on aina inhimillinen tragedia. Yksinäisyys on jotain mitä kaikki meistä jossain elämänsä vaiheessa kokee, mutta mistä kukaan ei oikein halua puhua.
Opiskelijajärjestötoimijoilla on mielestäni erityinen vastuu ja tehtävä yksinäisyyden lievittäjinä yliopistoyhteisöissä. Yksinäisyydestä puhuminen usein kuitenkin tuntuu vieraalta ja hankalalta. Se voi herättää kaikissa osapuolissa tunteita, joiden käsittelemiseen ei löydy itseltä työkaluja. Haluankin vinkata teille, että Nyyti ry:llä on käynnissä Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke (2022–2024), josta myös opiskelijajärjestötoimijat voivat hakea osaamista yksinäisyyden kohtaamiseen ja vähentämiseen.
Yksilö ei voi aina vaikuttaa elämänsä kulkuun tai kohdatuksi tulemisen kokemukseensa. Jokainen meistä voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten otamme toiset ihmiset huomioon. Kutsummeko opiskelijakaverimme lounaalle, pysähdymmekö todella kuuntelemaan heidän ajatuksiaan ja olemmeko aidosti läsnä? Emme näe heitä, joita emme näe. Ja yleensä juuri heille nähdyksi tuleminen, pieni hymy tai kuulumisten kysyminen voi olla ratkaisevan tärkeä hetki viikosta. Niin yksilön ilmastoteoissa, hallitustoiminnassa kuin yksinäisyyden taklaamisessa pätee pitkälti sama sääntö: tee se, mihin tiedät voivasi vaikuttaa. Ole osa ratkaisua, äläkä ongelmaa.
Ja erityiskiitos huomioon ottavalle tutorilleni. Sinä huomioit ja kutsuit mukaan!
Sonja Niemelä SYY-Wasa ry, puheenjohtaja